Dezastru în agricultură: Producția de cereale a României s-a înjumătățit anul acesta din cauza secetei pedologice

Redactor:
Lucreția Soare
Dezastru în agricultură: Producția de cereale a României s-a înjumătățit anul acesta din cauza secetei pedologice
Circa jumătate din suprafețele semănate cu grâu la nivel de țară, înștiințate la primării ca fiind calamitate.

Producţia totală de cereale a României a scăzut în 2020 la aproape jumătate faţă de anul anterior, din cauza secetei pedologice extreme care a afectat unele zone agricole din ţară, la aproximativ 17 milioane de tone, potrivit datelor  Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). România a exportat, în primele nouă luni ale anului, doar 7,64 milioane de tone de grâu şi porumb, în scădere cu aproape 14% faţă de perioada similară din 2019.

Dacă anul trecut recolta de cereale boabe obţinută de pe 5,56 milioane hectare a depăşit 30,41 milioane de tone, anul acesta s-au recoltat cereale de pe aproximativ 5,34 milioane hectare. Producţia medie la hectar a scăzut de la 5,46 tone  în 2019, la numai 3,18 tone  anul acesta, precizează MADR la solicitarea Agerpres.

Seceta prelungită a distrus aproape jumătate din producţia agricolă a României

În acest an, România nu a mai reuşit performanţa ultimilor doi ani de a se clasa pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb din cauza secetei prelungite care a distrus aproape jumătate din producţie. Agerpres reamintește că recolta record de porumb obţinută anul trecut, de peste 18,66 milioane de tone, a fost revizuită la solicitarea Comisiei Europene care a susţinut că România a transmis o producţie mai mare decât cea obţinută.

Producția de porumb a scăzut cu circa 45% în 2020 față de anul trecut

Potrivit datelor MADR, recolta de porumb boabe a înregistrat un recul de circa 45% în 2020, totalizând 9,63 de milioane de tone, comparativ cu cele 17,43 milioane de tone obţinute în 2019. Suprafaţa recoltată a fost de 2,61 milioane hectare, cu 63.000 de hectare sub cea din 2019, însă randamentul a coborât la aproape o jumătate.

Recolta de grâu, un minus de aproape 41%

De asemenea, producţia de grâu a României a înregistrat un minus de aproape 41% faţă de 2019, ajungând la 6,091 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,088 milioane hectare şi o medie de 2.917 kg/ha, faţă de 4.749 kg/ha anul trecut.

Pe de altă parte, singura cultură care a consemnat un plus de producţie în acest an a fost secara, recolta fiind cu 26% mai mare decât anul trecut, respectiv 33.048 tone, faţă de 26.182 tone anul trecut, dar şi de pe o suprafaţă uşor în creştere, cu circa 912 hectare, respectiv un total de 10.267 hectare. Şi randamentul a crescut de la 2.799 kg/ha în 2019, la 3.219 kg/ha în acest an.

Conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii, o producţie redusă s-a mai înregistrat în acest an şi la orz – circa 7230.000 tone, faţă de 1,34 milioane tone anul trecut, în condiţiile în care suprafaţa a fost mai mare, însă randamentul a coborât la jumătate.

Producţia de orzoaică a fost anul acesta de 279.000 tone, fiind aproape la jumătate faţă de 2019.

Recolta de ovăz din 2020 a totalizat aproape 190.000 tone, în scădere cu 48% faţă de anul trecut când s-au raportat 361.000 tone, iar suprafaţa rămasă în cultură a depăşit uşor 100.o00 hectare, comparativ cu cele 160.000 hectare anul trecut.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii precizează că datele finale privind producţia vegetală realizată a anului agricol 2019-2020 vor fi publicate de către Institutul Naţional de Statistică în anul 2021, la sfârşitul lunii mai

România a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, o cantitate de circa 7,60 milioane de tone de grâu şi porumb

România a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, o cantitate de circa 7,60 milioane de tone de grâu şi porumb, în scădere cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce încasările au înregistrat un recul de 11,4%, până la 1,47 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)

Comparativ, în primele nouă luni din 2019 au fost exportate în ţările intra şi extracomunitare 8,87 milioane de tone de cereale – grâu şi porumb – în valoare de 1,65 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni

România a înregistrat un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în ţările intra şi extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare faţă de cea importată. Astfel, în primele nouă luni din acest an s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare şi s-au importat 7,91 milioane de tone

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Monica Pop, acuzații GRAVE despre ultima măsură impusă de autorități: ”Categoric, este o discriminare!”
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide