Dezastru în agricultură: Producția de cereale a României s-a înjumătățit anul acesta din cauza secetei pedologice

Redactor:
Lucreția Soare
Dezastru în agricultură: Producția de cereale a României s-a înjumătățit anul acesta din cauza secetei pedologice
Circa jumătate din suprafețele semănate cu grâu la nivel de țară, înștiințate la primării ca fiind calamitate.

Producţia totală de cereale a României a scăzut în 2020 la aproape jumătate faţă de anul anterior, din cauza secetei pedologice extreme care a afectat unele zone agricole din ţară, la aproximativ 17 milioane de tone, potrivit datelor  Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). România a exportat, în primele nouă luni ale anului, doar 7,64 milioane de tone de grâu şi porumb, în scădere cu aproape 14% faţă de perioada similară din 2019.

Dacă anul trecut recolta de cereale boabe obţinută de pe 5,56 milioane hectare a depăşit 30,41 milioane de tone, anul acesta s-au recoltat cereale de pe aproximativ 5,34 milioane hectare. Producţia medie la hectar a scăzut de la 5,46 tone  în 2019, la numai 3,18 tone  anul acesta, precizează MADR la solicitarea Agerpres.

Seceta prelungită a distrus aproape jumătate din producţia agricolă a României

În acest an, România nu a mai reuşit performanţa ultimilor doi ani de a se clasa pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb din cauza secetei prelungite care a distrus aproape jumătate din producţie. Agerpres reamintește că recolta record de porumb obţinută anul trecut, de peste 18,66 milioane de tone, a fost revizuită la solicitarea Comisiei Europene care a susţinut că România a transmis o producţie mai mare decât cea obţinută.

Producția de porumb a scăzut cu circa 45% în 2020 față de anul trecut

Potrivit datelor MADR, recolta de porumb boabe a înregistrat un recul de circa 45% în 2020, totalizând 9,63 de milioane de tone, comparativ cu cele 17,43 milioane de tone obţinute în 2019. Suprafaţa recoltată a fost de 2,61 milioane hectare, cu 63.000 de hectare sub cea din 2019, însă randamentul a coborât la aproape o jumătate.

Recolta de grâu, un minus de aproape 41%

De asemenea, producţia de grâu a României a înregistrat un minus de aproape 41% faţă de 2019, ajungând la 6,091 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,088 milioane hectare şi o medie de 2.917 kg/ha, faţă de 4.749 kg/ha anul trecut.

Pe de altă parte, singura cultură care a consemnat un plus de producţie în acest an a fost secara, recolta fiind cu 26% mai mare decât anul trecut, respectiv 33.048 tone, faţă de 26.182 tone anul trecut, dar şi de pe o suprafaţă uşor în creştere, cu circa 912 hectare, respectiv un total de 10.267 hectare. Şi randamentul a crescut de la 2.799 kg/ha în 2019, la 3.219 kg/ha în acest an.

Conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii, o producţie redusă s-a mai înregistrat în acest an şi la orz – circa 7230.000 tone, faţă de 1,34 milioane tone anul trecut, în condiţiile în care suprafaţa a fost mai mare, însă randamentul a coborât la jumătate.

Producţia de orzoaică a fost anul acesta de 279.000 tone, fiind aproape la jumătate faţă de 2019.

Recolta de ovăz din 2020 a totalizat aproape 190.000 tone, în scădere cu 48% faţă de anul trecut când s-au raportat 361.000 tone, iar suprafaţa rămasă în cultură a depăşit uşor 100.o00 hectare, comparativ cu cele 160.000 hectare anul trecut.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii precizează că datele finale privind producţia vegetală realizată a anului agricol 2019-2020 vor fi publicate de către Institutul Naţional de Statistică în anul 2021, la sfârşitul lunii mai

România a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, o cantitate de circa 7,60 milioane de tone de grâu şi porumb

România a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, o cantitate de circa 7,60 milioane de tone de grâu şi porumb, în scădere cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce încasările au înregistrat un recul de 11,4%, până la 1,47 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)

Comparativ, în primele nouă luni din 2019 au fost exportate în ţările intra şi extracomunitare 8,87 milioane de tone de cereale – grâu şi porumb – în valoare de 1,65 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni

România a înregistrat un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în ţările intra şi extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare faţă de cea importată. Astfel, în primele nouă luni din acest an s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare şi s-au importat 7,91 milioane de tone

Citește și..
BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
FOTO, Prodanca, apariție interzisă într-un costum de baie ireal de mic! Doar Reghe ar trebui...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a pozat în vacanță și a primit mii de like-uri! Cea mai...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Băutura care îți face MINUNI în organism. Românii habar n-aveau la ce folosește
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Grupa de sânge care te face mai sensibil în fața infectării cu SARS-CoV-2
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Ce au făcut autoritățile pentru familiile din carterul Andronache, după moartea celor două fetițe. 'S-au...
Ce se întâmplă cu școlile după ce Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Reacția ministrului...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide