Președintele ASF, avertisment pentru administratorii de pensii, firmele de asigurare și fondurile de investiții: „Fiți extrem de prudenți!”

Președintele ASF, avertisment pentru administratorii de pensii, firmele de asigurare și fondurile de investiții: „Fiți extrem de prudenți!”
Publicat: 10/11/2022, 16:01

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a atenționat, joi, responsabilii din piețele supravegheate de instituția pe care o conduce – a asigurărilor, pensiilor private și de capital – să fie „extrem de prudenți”, având în vedere că economia trece printr-o perioadă grea și imprevizibilă.

Președintele ASF a atras atenția asupra contextului complicat, care impune o atenție sporită în ceea ce privește gestionara riscurilor.

Nicu Marcu, președintele ASF / Sursa: ASF

„Mesajul meu pentru conducătorii piețelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, în deschiderea celei de VIII-a ediție a Conferinței Internaționale ISF2022 desfășurată joi la București.

ASF este autoritatea naţională – înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013 – pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital din România. Astfel, ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Apel la gestionarea eficientă a riscurilor

Instituția a transmis joi că actualul context geopolitic și macroeconomic la nivel global influențează stabilitatea piețelor financiare europene, motiv pentru care autoritățile de supraveghere trebuie să monitorizeze cu atenție riscurile și să-și utilizeze prerogativele pentru a interveni acolo unde este necesar.

ASF a citat Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS), care atrăgea atenția, prin intermediul unui avertisment emis în această toamnă, asupra faptului că a identificat anumite riscuri pentru stabilitatea financiară a Uniunii Europene și că acestea se pot materializa simultan, interacționând între ele și amplificându-și reciproc impactul., chiar dacă sistemul financiar al Uniunii s-a dovedit rezilient până în acest moment, în pofida creșterii incertitudinilor geopolitice și economice.

Potrivit autorității, experții CERS subliniază că evoluțiile geopolitice au un impact asupra prețurilor energiei și aprovizionării cu energie, implicând o nouă creștere a presiunilor asupra bilanțului pentru companii și gospodării. În plus, inflația peste așteptări înăsprește condițiile financiare, ceea ce ar putea amplifica stresul în sectorul financiar.

În avertismentul emis de CERS se arată că este necesară contracararea vulnerabilităților și creșterea rezilienței instituțiilor financiare nebancare și a finanțării de pe piață.  Comitetul European pentru Riscuri Sistemice menționează că autoritățile ar putea fi nevoite să își utilizeze prerogativele de supraveghere pentru a atenua consecințele materializării riscurilor la adresa stabilității financiare și pentru a preîntâmpina disfuncționalitățile piețelor. Autoritățile relevante ar trebui, de asemenea, să continue să monitorizeze îndeaproape riscurile și să intensifice dialogul de supraveghere cu instituțiile financiare nebancare supravegheate, acolo unde este necesar.

„Să fim fermi în a controla și în a impune respectarea legilor”

„Într-un context dificil, care se reflectă în evoluțiile economice înregistrate atât la nivel global, cât și local, trebuie să acționăm cu prudență pentru menținerea stabilității financiare a piețelor supravegheate. Trebuie, de asemenea, să fim fermi în a controla și în a impune respectarea legilor, pentru o dezvoltare corectă și sustenabilă a acestor piețe”, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Conform unei informării ASF, instituțiile financiare nebancare își pot consolida și mai mult reziliența, în contextul în care se asigură că practicile lor de gestionare a riscurilor reflectă în mod adecvat deteriorarea mediului de risc și respectă îndrumările și așteptările autorităților de supraveghere. „De exemplu, pentru fondurile de investiții, aceasta înseamnă monitorizarea atentă și contracararea posibilelor decalaje excesive de lichiditate sau a îndatorării excesive; pentru contrapărțile centrale (CPC), membrii compensatori și clienții acestora, înseamnă monitorizarea expunerilor la instrumente financiare derivate, precum și contracararea riscului de concentrare și a prociclicității în practicile de marjă de-a lungul lanțului Contrapărții Centrale, membrilor compensatori și ai clienților acestora; pentru asigurători, aceasta înseamnă acordarea unei atenții sporite riscurilor de piață și de lichiditate, care s-ar putea concretiza într-un scenariu de volatilitate crescută a pieței și incertitudini ridicate”, se mai arată în documentul elaborat de CERS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice