EXCLUSIV | Nicu Marcu, președinte ASF: „Piețele de capital vor fi un factor important în ecuația redresării economiei locale”

EXCLUSIV | Nicu Marcu, președinte ASF: „Piețele de capital vor fi un factor important în ecuația redresării economiei locale”
Nicu Marcu, peeședintele ASF
Publicat: 25/05/2021, 15:10
Actualizat: 25/05/2021, 15:58

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, s-a declarat încredințat că piața de capital va contribui la redresarea economiei locale și a detaliat principalele obiective și măsuri ale instituției, în mesajul transmis în cadrul Conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de Gândul.

„În aceste zile suntem martorii unei întoarceri gradate și prudente, la normalitate, la o normalitate care aduce un suflu nou, sesizabil și în piețele financiare nonbancare. Încrederea, care este un ingredient de bază al piețelor financiare, începe, pare-se, să revină. Am traversat, după cum știm cu toții, o perioadă care a exercitat presiuni fără precedent asupra companiilor. Avem speranța acum că momentele dificile vor fi depășite, dacă nu deja au și fost”, a transmis președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, în cadrul Conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”. Evenimentul live a fost deschis de președinta Senatului, Anca Dragu.

„În toată această perioadă, ASF a fost preocupată să limiteze, într-un context volatil, efectele de contagiune ale pieței locale în raport cu evoluțiile înregistrate la nivel internațional. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem datori să ne gândim la perspectivă, și din acest punct de vedere sunt încredințat că piețele de capital vor fi un factor important în ecuația redresării economiei locale”, a transmis Nicu Marcu, prin vocea lui Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Astfel, în condițiile în care piaţa de capital din România a fost promovată oficial, în 21 septembrie 2020, la statutul de „piaţă emergentă” – în urma deciziei luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell,  îndeplinirea, de asemenea, și a criteriilor pentru piața emergentă ale agenției MSCI (Morgan Stanley Capital International – n.r) este un obiectiv primordial și central pe termen mediu pentru ASF și pentru piață în general, menit să asigure creșterea vizibilității și promovarea pieței de capital din România, a detaliat oficialul ASF.

Principalele obiective ale ASF

Obiectivul major al ASF este dezvoltarea durabilă a pieței de capital din România, a transmis președintele Nicu Marcu, iar pentru atingerea acestui scop, instituția are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței pentru investitorii străini, pentru emitenți, cât și creșterea aportului la finanțarea economei reale.

Astfel, printre dezideratele și măsurile menționate se numără creșterea lichidității pieței de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacționate și a operațiunilor derulate în cadrul acesteia. „Iar în realizarea acestui demers este luată în calcul îmbunătățirea mai ales a cadrului de reglementare cu luarea în considerare a obiectivului de simplificare a accesului la piață, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori”, a fost mesajul președintelui ASF la evenimentul live organizat de Gândul.

Actualizarea și armonizarea cadrului de reglementare și îmbunătățirea permanentă a legislației privind piața de capital și derularea unui dialog real, pragmatic și deschis cu industria și entitățile specifice pieței sunt alte două deziderate ale ASF, pentru care a inițiat deja acțiuni.

„Deloc în ultimul rând, un alt deziderat – îmbunătățirea infrastructurii pieței în scopul conferirii unei mai mari stabilități a acesteia și al creșterii gradului de protecție a investitorilor – ne referim aici mai ales la proiectul de constituire a unei Contrapărți centrale locale, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale pieței românești”, a transmis președintele ASF, prin purtătorul de cuvânt al instituției.

„Nu putem avea o bursă solidă fără emitenți de anvergură”

În vederea atingerii scopului general de dezvoltare durabilă a pieței de capital, Nicu Marcu a amintit că ASF este implicată, alături de alte instituții ale statului – Parlament, Guvern, Ministerul Finanțelor, în derularea proiectului de elaborare a Strategiei naționale pentru piața de capital – proiect finanțat prin fonduri europene, în care consultant este Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Proiectul include și o analiză a situației pieței de capital, pentru identificarea problemelor structurale, și un set de măsuri recomandate. „Accesul limitat al companiilor la finanțare duce la o restrângere a capacității de investire, cu impact asupra stabilității și dezvoltării piețelor financiare nebancare pe termen lung. Așadar, mai mult ca oricând, apreciem că piața de capital trebuie să ofere acces la resurse diversificate de finanțare pentru companiile care doresc să se dezvolte”, consideră Nicu Marcu

„Nu putem avea o bursă solidă fără emitenți de anvergură, cu active de valoare și, din această perspectivă, România trebuie să facă eforturi pentru a spori interesul companiilor pentru listarea la București. Așa cum am mai afirmat, este momentul ca bursa să își construiască un rol regional mai pronunțat pentru piețele financiare din zonă”, a conchis președintele ASF.

Conferința digitală live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”  a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021,  pe data de 25 mai, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul a fost organizat de Gândul alături de partenerii instituționali Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF).

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Românii care vor putea face ANALIZE GRATUITE, doar cu buletinul! E valabil de săptămâna viitoare
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Dosarul „camionul morții”, unde au decedat 39 de vietnamezi. Unul dintre românii implicați a fost...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Curs BNR pentru 14 iunie 2021. Cotații BOMBĂ la început de săptămână
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Anunțul făcut de un PROCUROR
Tragedia lui Christian Eriksen poate duce la o schimbare crucială a regulilor UEFA
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...