Andrei Baciu, la GÂNDUL LIVE, despre evoluția pandemiei: Important este să încercăm să scădem cât mai mult acest trend pentru ca proporțional să ajungă mai puțini pacienți la Terapie Intensivă – VIDEO

Andrei Baciu, la GÂNDUL LIVE, despre evoluția pandemiei: Important este să încercăm să scădem cât mai mult acest trend pentru ca proporțional să ajungă mai puțini pacienți la Terapie Intensivă - VIDEO
Andrei Baciu, la GÂNDUL LIVE, despre evoluția pandemiei: Important este să încercăm să scădem cât mai mult acest trend pentru ca proporțional să ajungă mai puțini pacienți la Terapie Intensivă
Publicat: 07/08/2020, 13:27
Actualizat: 07/08/2020, 15:17

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a discutat la GÂNDUL LIVE despre evoluția pandemiei de coronavirus în România și despre modul în care aceasta afectează maniera în care școlile vor fi redeschise în septembrie. 

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre declarațiile recente ale secretarului de stat Răzvan Pîrjol –  „Eu în continuare am senzația, când pun această mască, că nu aud ce îmi spuneți. Simțurile mele se amestecă”.

Secretarul de stat, despre declarațiile lui Răzvan Pîrjol: „Probabil a fost o chestiune de context…”

„Probabil a fost o chestiune de context… n-am văzut toată faza. Cred că a fost o chestiune din context. Nu îmi dau seama exact. La nivelul activității de turism pe care domnul secretar de stat o coordonează trebuie să ținem minte chestiunile definitorii. A avut totuși provocări importante, pe care le-a gestionat cu foarte mare succes. Să ne aducem aminte de toate colaborările cu toate celelalte țări cu privire la cetățenii din România care își doresc să meargă în vacanțe, noi am fost totuși am fost printre primii care am reușit să avem acorduri cu Grecia și cu alte țări”, a explicat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

Andrei Baciu, despre evoluția pandemiei în România: Se epuizează încărcătura virală dezvoltată în perioada în care nu am avut pârghii legislative

„Ce este important, de exemplu săptămâna aceasta, așa cum a menționat și prim-ministrul Ludovic Orban, faptul că se pare, pe datele pe care le avem până acum, că această accelerare a creșterii s-a mai diminuat, vedem că nu a crescut semnificativ ca volum, numărul de cazuri noi diagnosticate pe 24 de ore față de săptămâna trecută. Săptămâna trecută, față de celelalte săptămâni, cunoșteam totuși o creștere. Am pornit de la câteva sute, apoi zilnic creșteau ușor-ușor până am ajuns la 1.000 – 1.000 și ceva. Săptămâna aceasta stagnăm la aceste cifre, este o veste bună, încurajatoare, însă mai mult decât atât, de fapt, constatăm cu nefericire că poate confirme această teorie și faptul că, ceea ce spune și ministrul Sănătății, domnul Tătaru, se epuizează încărcătura virală din comunitate, care s-a produs ca urmare a acelei interacțiuni sociale în care noi nu am avut niciun fel de pârghii de a gestiona situația în acea perioadă de 2-3 săptămâni. Practic, dacă a crescut numărul de cazuri ca urmare a acestui fenomen, acestei situații, acest lucru s-a epuizat cumva și constatăm faptic cu cifrele de săptămâna asta. Este îmbucurător că nu se continuă trendul ascendent într-o manieră accelerată”, a mai declarat invitatul Emmei Zeicescu.

„Cel mai important și cel mai dificil este gestionarea pacienților critici”

„Vedem că acum este perioada de vară și ne confruntăm cu gestionarea acestei situații. Însă din luna septembrie reîncep anumite activități, cea mai importantă fiind școala. Ce este important sunt aspectele sociale, aspectele asistenței sociale, individuale. Din punct de vedere medical, cel mai important și cel mai dificil este gestionarea pacienților critici, date fiind cele două limite pe care le avem – a unui număr fix de paturi ATI care pot fi alocate către pacienții COVID și cea dată de resursa umană. Avem același număr de medici și asistenți pe care i-am avut și în ultimele luni de zile, nemaipunând la socoteală și faptul că corpul medical care gestionează și tratează pacienții cu SARS-CoV-2 lucrează într-un ritm infernal de 5 luni de zile. Să ținem cont și de condițiile de muncă, echipamentele speciale, regulile specifice ș.a.m.d. Însă important este să încercăm să scădem cât mai mult acest trend pentru ca proporțional să ajungă mai puțini pacienți la Terapie Intensivă”, a mai explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății la GÂNDUL LIVE.

Redeschiderea școlilor, două scenarii în funcție de numărul cazurilor zilnice:

„În septembrie se anunță o perioadă grea de gestionat (n.r. redeschiderea școlilor, campania electoral etc.). Cu cât intrăm mai bine în această perioadă, începutul toamnei, cu atât ne va fi mai ușor. Așa cum au declarat și experții de la nivel european, unele chestiuni pot fi controlate doar într-o anumită măsură, de exemplu reînceperea școlii. Însă ceea ce contează cu adevărat este maniera în care se reîncepe această activitate. Una este să se înceapă școala cu un număr de 200-300 cazuri pe zi și este cu totul altceva să fie 1.000 – 1.000 și ceva. Acest număr schimbă total cele două cazuri de redeschidere a școlii”, a mai punctat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?