FAȚĂ ÎN FAȚĂ. Decanul Facultății de Drept din București, la Gândul Live: „Suntem datori să ne respectăm standardul de selecție”. Unde va avea loc examenul de admitere

Publicat: 26/05/2020, 16:12
Actualizat: 26/05/2020, 16:26

Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept a Universității din București, a detaliat, la Gândul Live, argumentele care au stat la baza deciziei de a organiza examen de admitere față în față și o parte din măsurile logistice pe care instituția le va implementa pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept a Universității din București a explicat, la Gândul Live, că ar fi nedrept pentru candidații care s-au pregătit pentru examen conform procedurii clasice de admitere, să fie anunțați pe ultima sută de metri de modificarea acesteia. Astfel, Consiliul Facultății de Drept a Universității din București a decis menținerea modalității de admitere la studiile de licență sub forma unui examen scris, desfășurat față în față, ce urmează a avea loc la data de 22 iulie.

„Există limitări de ordin tehnologic pentru examinarea online”

„Varianta online are anumite limitări în ceea ce privește asigurarea caracterului personal al răspunsului. Deci dacă prin varianta online înțelegem o probă scrisă online sau chiar și una orală, cu privire la proba scrisă este extrem de dificil să asiguri independența candididatului ci privire la elaborarea răspunsului la examen. Cu privire la proba orală, nu poți organiza cu 3.000 de oameni sau 1.200 sau 1.500 un examen cu o singură comisie, decât dacă te extinzi pe toată vara. Și atunci, pentru că ai nevoie de mai multe comisii, sunt mai puține garanții de uniformitate a evaluării. Există deci limitări de ordin tehnologic pentru examinarea online”, a explicat prof. univ. dr. Răzvan Dincă, la Gândul Live.

În ceea ce privește examinarea pe bază de dosar, aleasă de alte facultăți de drept de alt profil  din țară, decanul consideră că asta înseamnă că, practic, selecția se face la nivelul liceului și nu se face pe criterii de uniformitate. „Pe de altă parte, candidații noștri, unii dintre ei și-au petrecut un an, doi, pentru a pregăti acest examen de admitere. Ar fi nedrept față de ei să îi anunțăm cu câteva luni, săptămâni înainte de examen că am schimbat criteriile pentru îndeplinirea cărora ei s-au pregătit”, a detaliat decanul Facultății de Drept.

„Preferința noastră este să folosim la maxim spațiile universitare de care dispunem, care oferă facilitățile obișnuite pentru acest tip de întreprindere. În acest sens, Facultatea de Drept a Universității din București dispune de un palat destul de mare, de 20.000 mp suprafața construită, de asemenea, am luat măsuri ca toate clădirile Universității din București să poată fi puse la dispoziția Facultății de Drept, în zia examenului de admitere, dacă numărul candidaților va justifica această întrebuințare, apoi următoarea noastră opțiune, dacă numărul este atât de mare – sunt 19 facultăți în Universitate, deci în principiu, spațiile disponibile ar trebui să fie suficiente pentru a-i găzdui pe candidații la admiterea la Drept, suntem singurii care am păstrat admiterea față în față”, a explicat decanul Facultății de Drept. Opțiunea subsidiară este folosirea spațiilor Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în urma unui protocol încheiat, iar, în ultimă instanță, Arena Națională.

Măsuri obligatorii pentru examen

Este un efort logistic foarte mare pe care și l-a asumat facultatea, admite decanul, care a detaliat o parte dintre măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus: asigurarea fluxurilor separate de intrare și ieșire, impunerea distanței sociale de 2 metri și prezentarea cu mască și mănuși.

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, trebuie implementate o serie se măsuri la nivelul instituțiilor de învătământ superior:

  • asigurarea triajului epidemiologic
  • prestabilirea circuitului către/și din sala de examen
  • candidații vor fi protejați de masa facială
  • intrarea în sala se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanța de 2 m, spațierile necesare se pot marca cu banda colorată în fața ușii.

Conform autonomiei universitare, fiecare instituție de învățământ superior poate opta pentru derularea examenelor, iar în cotextul pandemiei, instituțiile au propus organizarea parțială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor.

Una dintre instituțiile care au decis ca admiterea şi examenele de finalizare a studiilor să se facă online este Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca. Inclusiv înscrierea candidaţilor se va face online, iar documentele originale vor fi prezentate la începerea anului universitar.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee