GÂNDUL LIVE. Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie: Dorim să înființăm un serviciu de ambulanță aeriană care să ducă copiii bolnavi care au nevoie în străinătate. Am primit donații inclusiv de la unii parlamentari | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie: Dorim să înființăm un serviciu de ambulanță aeriană care să ducă copiii bolnavi care au nevoie în străinătate. Am primit donații inclusiv de la unii parlamentari | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie: Dorim să înființăm un serviciu de ambulanță aeriană care să ducă copiii bolnavi care au nevoie în străinătate. Am primit donații inclusiv de la unii parlamentari | VIDEO
Publicat: 02/09/2020, 14:37
Actualizat: 02/09/2020, 14:45

Adelina Toncean, activist pentru drepturile copiilor și fondatorul Asociației Blondie, a explicat miercuri, la GÂNDUL LIVE, că asociația condusă de ea își propune să înființeze un serviciu de ambulanță care să îi transporte în străinătate pe cei care au nevoie și care nu pot fi tratați în România.

Ea a povestit că a înființat asociația după ce a adoptat un copil care suferea de o malformație cardiacă și care, din păcate, a murit.

„Poate pare un nume de alint. Blondie este felul în care îl alintam eu pe băiețelul meu adoptiv, Cristi, care a intrat în viața mea când avea trei ani el și 25 eu, în 2004. S-a născut cu o malformație cardiacă gravă, care nu a fost operată la timp pentru că așa era realitatea în 2001 când s-a născut el și nu s-au schimbat foarte mult lucrurile de atunci, iar în 2014, după aproape 11 ani împreună, Cristi a plecat. Malformația de care suferea și-a atins limitele și ceea ce doctorii mi-au spus continuu timp de 11 ani s-a întâmplat pe 25 octombrie 2014. A fost momentul în care, chiar dacă nimic nu m-a revoltat, nu am simțit nevoia să găsesc un vinovat, am știut că trebuie să fac ceva pentru ca un copil care se naște cu o problemă gravă să nu mai moară pentru că nu se încearcă. Iar Blondie este despre alint, despre iubirea aia pe care o dai chiar și atunci când viața e scurtă și grea, când uneori asta ține în viață și pe cel care dă și pe cel care o primește și deja avem o vechime în a spune că nu există niciun moment în care să spui că nu se mai poate face nimic și că viața e atât de importantă încât uneori trebuie să zbori departe, să aduci de departe, în așa fel încât să fii acolo când este nevoie”, a spus Adelina Toncean la GÂNDUL LIVE.

Adelina Toncean: De fiecare dată ne întrebăm de unde mai găsim bani. Un zbor costă 15-20.000 de euro

Toncean a mai explicat că problema finanțării este una foarte mare, zborurile acestea fiind foarte costisitoare. Ea spune că un zbor poate costa între 15 și 20.000 de euro și că de multe ori asociația reușește să trimită copii în străinătate pentru că se bucură de înțelegere din partea companiilor aeriene.

„Undeva poate că lucrurile în ultima perioadă au fost atât de grele, ne-am lovit de ceva cu care nu ne-am mai confruntat niciodată. La începutul pandemiei mi-a fost extrem de frică să nu cumva să mă îmbolnăvesc eu și băiețelul pe care l-am adoptat imediat după plecarea lui Cristi, care suferă de aceeași malformație cardiacă. Apoi, următoarea frică a fost cine o să mai fie interesat de o problemă a unor copii care oricum aveau probleme atât de greu de dus și mă gândeam că dintre toate grelele cu care acum  se confruntă planeta, probabil exact cei care până acum o duceau greu o vor duce și mai greu. Imediat am înțeles că ăsta este momentul în care trebuie să fim mai buni, că nu mai e un moment în care poți să greșești sau să încetinești ritmul, pentru că acum lucrurile sunt cu adevărat grele. Pot să spun că înainte de fiecare zbor, pentru că un zbor costă 15-20.000 de euro.

Și de fiecare dată ne întrebăm de unde mai găsim bani și de data asta. Dar dincolo de organizarea extrem, extrem de complexă și de grea, vine momentul în care trebuie să facem plăți. Și de fiecare dată ne temem că nu mai găsim bani. De fiecare dată o luăm de la capăt. Pe de o parte nu am refuzat niciun caz, am reușit să transportăm toți copiii acolo unde ni s-a cerut ajutorul. S-a întâmplat să facem zboruri și să le plătim ulterior, pentru că după atâtea zboruri am găsit o înțelegere din partea companiilor aeriene. Dar am înțeles că nu asta este calea. Nu să continui să închiriezi avioane este o soluție, în condițiile în care deja cererile cresc din ce în ce mai mult. Acum avem trei cereri noi, pe care probabil le vom rezolva săptămâna viitoare și este de fiecare dată aceeași frică.

Decizia noastră de a cumpăra un avion a fost cel mai sincer lucru care ne-a trecut prin minte. Trebuie să existe o ambulanță, trebuie să existe normalitatea aia în care viața mea este în pericol și trebuie să ajung undeva, iar acolo cineva este pregătit să îmi salveze viața. Nu este normal să ne blocăm în punctul în care să spunem că o viață poate fi salvată, dar e prea scump să ajungem acolo”, a spus ea.

Toncean: Am primit donații de la mai mulți parlamentari

Adelina Toncean a explicat că a propus ca parlamentarii să doneze pentru această cauză jumătate din indemnizația pe o lună, iar unii dintre aceștia chiar au făcut acest lucru.

„În acest moment sunt șapte deputați și un senator care au donat, la care s-au adăugat și încă doi secretari de stat. Știm că a fost o perioadă încărcată din punct de vedere politic, dar nu mi se pare scuzabil, pentru că atunci când avem o urgență, nu alege nimeni când să se îmbolnăvească. Părinții și copiii au nevoie să se zboare atunci, așa că indiferent dacă este campanie, moțiune, ei au nevoie. Însă noi tot dăm vot de încredere Parlamentului, noi tot credem că vom reuși. Nu am apelat la parlamentari doar pentru că ne-am dorit să fie exclusiv o strângere de fonduri, ci pentru că am vrut să fie un simbol. Am făcut-o pentru că, pe undeva, oamenii ăștia îi reprezintă pe cei pe care îi transportăm. Și apelând la toți parlamentarii, într-un fel sau altul unul dintre copiii sau adulții pe care îi transportăm sunt reprezentați de oamenii ăștia. În România nu există o ambulanță aeriană acreditată să zboare oricând, iar transportul nu se decontează. Formularul E112 asigură toate cheltuielile pentru tratamentul în străinătate dacă tratamentul nu se poate face în România, dar nu și transportul. Și atunci, legislativ și procedural nu există o soluție. Pentru ca oamenii ăștia să ajungă, am zis că o putem rezolva personal, apelând la noi ca oameni. Și când am ales să le cerem parlamentarilor o jumătate de salariu, am înțeles că e vorba de sacrificiu personal. Știm că vor urma oameni care vor vrea să ne fie alături, pentru că am început să vorbim cu din ce în ce mai mulți”, a spus Adelina Toncean la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee