GÂNDUL LIVE. Jurnaliști, despre scandalul autonomiei: Este extrem de grav ce s-a întâmplat. Au lăsat lucrurile să treacă și această lege a fost adoptată tacit

Publicat: 29/04/2020, 13:06
Actualizat: 29/04/2020, 14:51

Jurnalistul Ion M. Ioniță a explicat la Gândul Live că ar fi fost imposibil ca Marcel Ciolacu să nu cunoasă proiectul de lege referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, având în vedere că Statul tehnic informează Biroul Permanent cu situația legislativă. Proiectul a fost aprobat tacit de Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că timp de 45 de zile, acesta nu a fost luat în discuție.

„Este extrem de grav ce s-a întâmplat. Este o lege care nici nu poate să fie luată în discuție. Camera este condusă de PSD, iar președintele este Marcel Ciolacu. Nu a știut că expiră termenul? Au lăsat lucrurile să treacă și această lege a fost adoptată tacit”, a explicat Ioniță.

Jurnalistul a explicat că potrivit Constituției, dacă un proiect de lege nu este discutat de prima camera sesizată, în termen de 45 de zile acesta este aprobat automat, urmând ca a doua Cameră din Parlament să îl voteze.

„Statul tehnic informează Biroul Permanent cu situația legislativă. Se primește o mapă în fiecare săptămână cu proiectele de lege câte se află în aprobare, câte se află la comisii, câte se află neluate în discuție și se apropie termenul care este de 45 de zile”, a explicat jurnalistul la Gândul Live.

Emilian Isăilă: „Klaus Iohannis a speculat acest moment favorabil din punct de vedere politic”

Jurnalistul Emilian Isăilă este de părere că atacul de marți al președintelui Klaus Iohannis la adresa PSD, din cadrul conferinței de presă, ar fi trebuit să fie un avertisment pentru conducerea partidului.

„Ar fi trebuit să însemne un semnal de alarmă pentru Marcel Ciolacu, dar văd că a căzut în capcană”, a comentat jurnalistul, la Gândul Live

Emilian Isăilă crede că de marți, din timpul conferinței, președintele avea o strategie, prin care bănuia că Camera Deputaților nu o să reacționeze la acel proiect de lege și că acesta va trece tacit, și a folosit-o pentru un nou atac.

„Acum avem un președinte autonom care conduce exact cum vrea datorită acestei susțineri masive din partea populației, iar această susținere trebuie să recunoaștem că în perioada asta de criză a crescut, pentru că el a devenit reperul în ceea ce privește încrederea în aceste momente dificile. Acesta e contextul, iar Klaus Iohannis a speculat acest moment favorabil din punct de vedere politic”, a comentat Emilian Isăilă.

Proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, care este for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului