GÂNDUL LIVE. Analiștii explică declarațiile lui Klaus Iohannis privind acordul BOR – MAI. Ioniță: Este într-adevăr un gest cu multe implicații / Isăilă: Oamenii nu mai știu efectiv ce să creadă / Lefter: Situația cerea o tranșare a disputelor

GÂNDUL LIVE. Analiștii explică declarațiile lui Klaus Iohannis privind acordul BOR – MAI. Ioniță: Este într-adevăr un gest cu multe implicații / Isăilă: Oamenii nu mai știu efectiv ce să creadă / Lefter: Situația cerea o tranșare a disputelor
Emilian Isăilă, intervenție la Gândul Live
Publicat: 15/04/2020, 17:18
Actualizat: 15/04/2020, 17:19

Jurnaliștii Ion M. Ioniță și Emiliat Isăilă și analistul politic Ion Bogdan Lefter au comentat, în intervenții la Gândul Live, care este contextul și implicațiile declarațiilor președintelui Klaus Iohannis cu privire la acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română. 

Jurnalistul Ion M. Ioniță consideră că președintele Klaus Iohannis a cerut, practic, revenirea asupra acordului semnat între capii Patriarhiei Române și al Ministerului Afacerilor Interne privind regulile pentru Paște.

„Președintele a fost foarte ferm, nu a lăsat niciun fel de dubiu și a cerut practic să se revină asupra ceea ce ministrul de Interne a anunțat aseară ca fiind un fel de relaxare, să spunem, în sensul în care gândeau domniile lor un fel de mecanism astfel încât oamenii să participe, într-un fel, la sărbătoarea Paștelui, la Înviere, chiar dacă nu direct în curțile bisericilor, e vorba de blocuri, aglomerație, s-ar fi creat practic un mediu propice pentru transmiterea virusului”, a comentat jurnalistul.

„Președintele chiar a spus că rediscută cu premierul și cu ceilalți miniștri anunțarea altor măsuri decât cele… Practic, președintele întoarce tot ceea ce a fost făcut”, a explicat Ion M. Ioniță.

Este evident că președintele nu a fost implicat în circuitul deciziei cu privire la acord, spune Ion M, Ioniță, probabil a aflat mult prea târziu, iar acum cere refacerea lucrurilor.

„Este într-adevăr un gest cu multe implicații, pentru că cei din Guvern s-au gândit probabil că vor mai câștiga ceva popularitate relaxând niște condiții”, este de părere jurnalistul.

Jurnalistul Emilian Isăilă pune declarația în contextul prevederilor ordonanțelor miliatare emise.

„Ce m-a șocat în declarația domnului Vela este această continuă interpretare a ordonanțelor militare. Efectiv oamenii nu mai știu ce să creadă. Băi, dacă de la Ministerul de Interne vine ordinul să trimită polițiști pe stradă să ducă lumină de Paște, noi de ce mai stăm închiși în casă?. De fapt acest protocol distruge tot acest eșafodaj contruit în această perioadă, care, mai bine sau mai rău, a protejat populația de infectare”, a comentat Emilian Isăilă.

Emilian Isăilă consideră că prin enunțul „un așa zis acord între MAI și Biserica Ortodoxă”, președintele a anulat acordul anunțat ieri de ministrul Marcel Vela. „În acest moment nu mai există niciun acord între Ministerul de Interne și Patriarhie”, a afirmat Isăilă.

„Declarația președintelui, absolut remarcabilă. Concisă, precisă, de o fermitate care, de altfel, îl caractezează, dar care acum a avut și date favorabile de context. Situația cerea o tranșare a disputelor. Președintele a frazat foarte apăsat, cum face în genere, în ultima vreme”, a comentat analistul politic Ion Bogdan Lefter.

„Azi a prins aripi, să zic așa, iar finalul, dacă e să prind eu aripi, a fost apoteotic, extrem de sever”, consideră analistul.

„Cel mai sever punct din declarația sa e acolo unde a spus „așa zis-ul acord”, care este marca împingerii unui protocol, a unui act, în afara acceptabilului. A fost o deplasare a acestui dicument, care a permis apoi toată atitudinea și respingrea acestui gen de compromis în situația în care ne aflăm, un compromis motivat de tradiții, credință, dar de fapt inacceptabil. De aseară până la ieșirea președintelui deja s-au trezit furtuni de reacții, critici foarte severe, uneori chiar furioase, a fost un val de bășcălie, sute de bancuri”, a comentat analistul politic.

În ceea ce privește demisia lui Marcel Vela, nu ar fi cazul unei retrageri a ministrului Afacerilor Interne, din perspectivă analitică, este de părere Ion Bogdan Lefter.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, înainte de ședința de la Cotroceni, că le va cere premierului Orban și ministrului Vela să revină asupra acordului cu BOR. Șeful statului i-a rugat din nou pe români să stea acasă pentru a nu se ajunge la o explozie a numărului de infecții de COVID-19.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela a detaliat, marți, regulile pe care credincioșii le vor urma de Paște, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în intervalul orar 7.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum vor măicuțele de la Notre-Dame-des-Neiges să-și salveze mănăstirea?
×