GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu: ”Nu suntem în situația de a vorbi despre izolarea Municipiului București. România se află printre primele țări la nivel european, în ceea ce privește rata de transmitere comunitară”

Publicat: 30/07/2020, 16:08
Actualizat: 31/07/2020, 08:14

Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a vorbit la Gândul Live despre noile restricții anunțate de prim-ministru, de a impune purtarea măștii în spațiul public în contextul creșterii cazurilor noi de coronavirus și despre posibilitatea că Municipiul București să fie carantinat.

Secretar de Stat, Andrei Baciu, a vorbit la Gândul Live despre cazurile necesare a fi tratate la AȚI, în contextul în care numărul cazurilor cu coronavirus crește în România, fiind dificil de realizat, din punct de vedere organizatoric și a resurselor umane.

”Este însă dificil de realizat ca numărul de cazuri să fie tratate la ATI, după o perioadă în care personalul medical a făcut eforturi supraomenești”

„Așa cum a menționat și domnul Tătaru, traiectoria este destul de complicat, avem o creștere a numărului de cazuri, ceea ce obligă lucrurile, pentru ca numărul de cazuri să fie tratate la AȚI. Este însă dificil de realizat, atât din punct de vedere organizatoric, cât și din punct de vedere a resurselor umane. Este un element extrem de important, care nu a fost prioritizat. Trebuie să admitem că  personalul medical vine după o perioada în care a  făcut eforturi supraomenești și intervine partea în care sunt necesar transferuri de medici. Sunt 3-4 județe și Bucureștiul, care dau peste o treime din totalul cazurilor ”.

Legat de purtarea măsii în spațiile publice de la 1 august, Baciu spune că face parte din măsuri adaptate la nivel locaal, o măsură deja aplicată în multe state din Europa Centrală și de Vest, care și-a dovedit eficientă la nivel global.

”Măsura purtării măștii în spațiul public și-a dovedit eficientă la nivel global”

”De la 1 august sunt câteva măsuri care pot fi adaptate la nivel local. Dacă apar la nivelul unui județ, localități, comunități, micro-focare, focare, dificil de gestionat epidemiologic, să poată fi toate măsurile epidemiologice la nivelul localității respective. În linii mari despre asta este vorba și despre chestiuni punctuale, cea menționată de dvs., legate de masca, dar nu e o chestiune particulară în România, mare parte din țările din Europa Centrală și de Vest au adoptat această măsură. Chiar în spațiul public, a apărut informația că amenzile pentru încălcarea acestei măsuri sunt foarte mari, spre exemplu, în Spania. Această măsură și-a dovedit eficientă la nivel global”.

Intrebat despre situația Municipiului București și posibilitatea de a fi izolat în urmă creșterii cazurilor, Andrei Baciu spune că pentru a se lua o astfel de decizie, este necesară o analiză care pune în balanță multe criterii. În prezent, Municipiul București nu se află într-o astfel de situație, potrivit declarației secretarului de stat.

”Nu suntem în situația de a vorbi despre astfel de chestiuni la nivelul Municipiului București. România se află printre primele țări la nivel european,  în ceea ce privește rata de transmitere comunitară”

”Fiecare decizie este bine analizată de specialiști în boli epidemiologice. Când vorbim de localități foarte mari, un element este cel al mobilității. Aici, dacă ne uităm la focare existente, sunt în comunități mai mici, iar măsurile pot fi mai ușor adaptate. Sunt mai multe criterii: de rată de transmitere, posibilitatea de a acordă asistență medicală, numărul de cazuri. Este o întreagă analiză, epidemiologia este o știință.

România se află printre primele țări la nivel european, , în ceea ce privește rată de transmitere comunitară.  Nerespectarea măsurilor impuse va duce la un întreg fenomen care vor complică lucrurile, într-un context în care efortul cadrelor medicale este suprasolicitat de câteva luni de zile

Din nefericire suntem printre primele țări la nivel european, în ceea ce privește rată de transmitere comunitară. Nu este o situație fericită. Uitați-va la situația Italiei, cum arată la începutul pandemiei și cum arată acum. Italia are câteva cazuri noi de infecție în fiecare zi, este vorba de un efort colectiv. Se poate întâmplă și în România. Unde nu se respectă măsurile, pot apărea micro-focare, care însumate, pot transformă într-un fenomen și pot complică lucrurile, pentru că un efort logistic devine din ce în ce mai mare, pe fondul unui efort susținut de cateve luni de zile, susținut de medici”, a declarat Andrei Baciu în cursul zile de astăzi la Gândul Live.

Despre criteriile carantinarii, ministrul Sănătății a explicat pe 23 iulie că carantinarea unei localități se instituie în funcție de transmiterea localitara și numărul de locuitori.

”Carantinarea unei localități se impune în funcție de transmiterea localitara și numărul de locuitori”

Carantina se impune după anumite criterii și este solicitată  de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Avem localitățile din Giurgiu și din Prahova. Vom putea evalua  și vom putea indica carantinarea altor localități și în funcție de transmiterea localitara, cazuri calculate la miia de locutorii și anumite contexte, activități economice și asigurarea celor necesare.

Record de infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore!

Record de noi infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore: 1.356 de cazuri confirmate din din 23.346 de teste efectuate. De asemenea, a crescut și numărul pacienților internați la ATI, ajungând la 402.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului