GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar în Ministerul Sănătății: Dacă avem un comportament responsabil, după 2 săptămâni, ar putea fi introduse noi măsuri de relaxare – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar în Ministerul Sănătății: Dacă avem un comportament responsabil, după 2 săptămâni, ar putea fi introduse noi măsuri de relaxare - VIDEO
Andrei Baciu, secretar în Ministerul Sănătății: Dacă avem un comportament responsabil, după 2 săptămâni, ar putea fi introduse noi măsuri de relaxare
Publicat: 15/05/2020, 14:09

Andrei Baciu, secretar de stat în miniterul Sănătății, a explicat la GÂNDUL LIVE faptul că, în această perioadă, cetățenii trebuie să fie foarte responsabili și să se obișnuiască cu noul stil de viață întrucât doar printr-un comportament responsabil și riguros se poate evita un nou val de infectări. 

De asemenea, acesta a precizat că masca are un rol de protecție destul de mare, aproximativ 89%, dacă este purtată în mod corespunzător.

GÂNDUL LIVE. „Este un efort colectiv care trebuie continuat”

„Importanța măștii este dată atât de faptul că reprezintă o barieră fizică, în aerul respirat, dar mai are un beneficiu secundar întrucât în momentul în care o porți este imposibil să îți atingi direct nasul și gura cu mâna care poate este nesterilă”, a precizat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

În plus, acesta a pus accentul pe faptul că efectul purtării măștii de protecție este cu atât mai mare cu cât sunt respectate și celelalte măsuri de prevenție precum distanțarea socială, igiena mâinilor ș.a.m.d.

„Am toată încrederea că modul în care s-au comportat oamenii până acum, cu foarte mare seriozitate, acest element fiind definitoriu, la fel se vor comporta în continuare, inclusiv prin purtatea măștii, prin continuare măsurilor de distanțare socială și așa mai departe. (…) Ar trebui să privim lucrurile și din perspectiva beneficiilor pe care le avem prinn urmarea acestor recomandări și instrucțiuni, unele cu un caracter de obligativitate, altele cu un caracter e recomandare. Dacă apare un nou focar, trebuie impuse din nou toate măsurile epidemiologice și administrative”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Ar putea apărea un nou val de infectări înainte de toamnă?

„Există câteva formule care funcționează din punct de vedere epidemiologic, care calculează rata de transmitere virală. în teorie se spune foarte clar să se pot introduce câteva măsuri de relaxare atunci când această rată este sub 1. Înseamnă că 10 persoane infectează mai puțin de a10 persoane, deci un grafic cu o curbă descendentă. Atuci poți adopta câteva măsuri de relaxare, situație în care ne regăsim și noi.

Proporția de noi cazuri apărute, odată cu implementarea acestor măsuri administrative de relaxare, va depinde eminamente, într-o proporție mult mai mare decât până acum, de comportamentul nostru de rigoare cu care vom înțelege să nu avem nicio scăpare în a purt mască, în a păstra distanțarea socială, în a avea o igienă foarte corectă și cât se poate de riguroasă, dar și în a evita orice fel de adunări.

Dacă comportamentul nostru va fi unul responsabil, în perioada următoare, în urma analizelor experților de la INSP și Ministerul Sănătății ș.a.m.d., se va reanaliza suplimentarea acestor măsuri de relaxare, după două săptămâni.

Orice măsură depinde de comportamentul nostru, de rigoarea și seriozitatea cu care păstrăm aceste recomandări deoarece sunt principalele elemente care generează distribuția socială a virusului, apariția de noi cazuri și, implicit, posibilitatea de a relaxa măsurile administrative. Este o relație de cauzalitatea evidentă.

Vom trăi cu acest virus. Trebuie să ne adaptăm la această nouă viață, și cu cât putem să ne integrăm aceste comportamente și aceste reflexe care să limiteze trasmiterea virusului, cu atât ca societate putem să avem rezultatele mai bune și să ajungem cât mai repede într-o nouă normalitate”, a punctat Andrei Baciu în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

În timpul stării de alertă, în România, purtatea măștii de protecție are caracter obligatoriu în anumite condiții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!