GÂNDUL LIVE. Bonele, greu de găsit în pandemie. Cât sunt dispuși să plătească părinții – VIDEO

Publicat: 03/11/2020, 12:41
Actualizat: 03/11/2020, 12:52

S-au închis școlile, iar mulți părinți au fost puși în dificultate. Nu au cu cine să își lase copiii și caută bone pentru a putea face față situației. Astfel că numărul cererilor a crescut în ultimul timp.

„Este destul de dificil având în vedere faptul că doar unul dintre noi poate să muncească. Cu bonele deasemenea este foarte greu, se găsesc destul de greu. Nu sunt la fel de multe persoane dornice să facă chestia asta și să aibă grijă de copii așa cum era înainte de pandemie. Se găsesc greu persoane în care să ai încredere și să aibă și ele încredere la rândul lor în tine”, povestește Ermina, o mamă din București.

Cererea s-a triplat față de ani anteriori

„Am multe prietene care au nevoie de bone și nu găsesc și aud mereu că se plâng că au nevoie și trebuie să meargă ori la soacră sau să stea ele acasă, își pierd și job-ul și e destul de dificil. Am avea nevoie de o bonă să stea cu copilul, să putem face ceva, să aducem bani în acasă pentru copil. E o plăcere să stai cu copilul, nu zic nu, dar e foarte greu să stai și cu copilul și să aduci și bani în casă și să îl și întreți”, mărturisește tânăra mamă.

Agențiile care se ocupă de recrutare spun că cererea s-a triplat, față de anii trecuți, iar părinții sunt dispuși să plătească și mai mult pentru un astfel de serviciu.

Dacă înainte salariul unei bone angajate cu contract pentru 8 ore de muncă pe zi era de 2 500 de lei, acum acesta pornește de la 3 000 de lei.

„Sunt oameni care caută, într-adevăr sunt mai mulți, sunt mai multe cereri, mai multe telefoane. Procedurile s-au reluat din luna iulie, nu este mai complicate procedura și nici nu am avut restricții deocamndată”, spune Oana, fondator agenție de recrutare bone.

Psiholog: „Comutarea de la activitatea profesională la grija față de copii este foarte dificilă”

„În ultima perioadă părinții sunt foarte stresați pentru că sunt foarte solicitați. Ei locuiesc în același spațiu limitat împreună cu copiii, uneori chiar cu proprii părinți”, explică psihologul Keren Rosner.

„Ce am observant în ultima perioadă, sunt foarte agitați. Au această presiune de a face lucrurile mai bine și sunt foarte multe activități la care sunt supuși și o trecere foarte rapidă la diverse roluri, pentru că rolurile până acum erau bine definite. Era rolul profesional, rolul de acasă, rolul din timpul liber, iar acum se succed foarte rapid, iar persoana trebuie să facă față în orice moment la această schimbare”, a detaliat phihologul.

„În general părinții care rămân acasă sunt cei care lucrează de acasă, iar comutarea de la activitatea profesională la grija față de copii este foarte dificilă, foarte solicitantă. Acest rol suplimentar, adică rolul de a coordona lecțiile copiilor, este foarte solicitant pentru că părintele trebuie să fie prezent, atent și informat. Această suprasolicitare pe care părinții o trăiesc în această perioadă determină stresul la care sunt supuși”, a conchis Keren Rosner.

Potrivit informațiilor primite de Gândul de la Ministerul Muncii, din 15 aprilie și până în 21 octombrie, statul a plătit peste 87,8 milioane de lei pentru acoperirea indemnizațiilor pentru zecile de mii de părinții care au ales să stea acasă pentru a se ocupa de copiii care nu au mai putut merge la școală pentru că au fost supendate cursurile.

Luni, 2 noiembrie, 3.830 de unități de învățământ figurează în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online, iar 5.029, în Scenariul 2. În scenariul verde se află încadrate 8.797 de școli, potrivit informării Ministerului Educației și Cercetării. „Dintre cele 3.830 de școli aflate în această situație, 375 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 3.455 de unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare”, a precizat MEC.

Școlile din București rămân în scenariul roșu până cel puțin pe 16 noiembrie, ca urmare a menținerii restricțiilor decisă de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

(Autor: Oana Zvobodă)

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?