GÂNDUL LIVE. Cazul Cumpănașu, dezbătut de Gelu Duminică: „Ar trebui să ne întrebăm ce facem noi, astfel încât asemenea personaje să nu mai fie consumate”

Publicat: 05/01/2021, 13:21
Actualizat: 05/01/2021, 14:36

Sociologul Gelu Duminică a declarat, la GÂNDUL LIVE, că înainte să ne întrebăm cu ce greșește Alex Cumpănașu, în scandalul discuțiile cu elevii de pe TikTok, ar trebui să vedem ce putem face pentru a contracara asemenea „personaje”. Duminică mai dă un exemplu, cel al manelistului Dani Mocanu, care are 30 milioane de vizualizări pentru un clip, deși instigă la violență domestică.

„Să ne întrebăm ce facem noi pentru ca asemenea personaje să nu fie consumate? 30 milioane de vizualizări pentru Dani Mocanu, care incită la violența împotriva femeilor.

Înainte de a-l întreba pe Alex Cumpănașu de ce face asta, mă întreb ce fac eu? TVR dă în prime time, de Revelion, un spectacol grotesc. Nu vorbesc de atacul la președinte. Dar când glumele tale sunt pe bază de alcool și bătaie dată femeii, nu e ok.

Ne întrebăm de ce copilul e fascinat de chestia asta? Acum un an și jumătate, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică o strategie de educație parentală, din dorința de a îmbunătăți abilitățile parentale.

Avem foarte multe mame minore, foarte multe violențe în familie, care ne plasează la coada Europei în foarte multe domenii care țin și de implicarea familiei. Nu a rezistat decât vreo 7 ore în dezbatere publică. Au fost multe structuri care au zis că se discută despre educație sexuală, violență domestică? La presiunea acelor structuri, ministerul a retras această strategie.

Dacă parte din societate promovează ca mod de lucru … Ne surprinde că Alex Cumpănașu prinde? Nu îl acuz deloc. E un antreprenor care face bani în momentul de față.

Lucrez cu mulți elevi și studenți, am avut foarte multe webinarii. Am responsabilitate. Nu îmi doresc ca un om să fie groupie, ci ca mesajul pe care eu îl dau el să-l filtreze. Cumpănașu ne-a arătat de multe ori că nu este cel mai moral om, că are foarte mult balast pe propriul CV, că este dispus să facă lucruri pe care unii dintre noi nu le-ar face.

Alex Cumpănașu face bani. Are notorietate. Nu mă așteptam la altceva de la el…”

Domnia sa are un cont din care face bani. Are 500.000 urmăritori. Se poate monetiza. Nu mă pricep foarte bine. Are notorietate. A fost un avid de notorietate. Toți căutăm vinovatul în altă parte, fără să ne uităm la ce facem noi pentru propriii noștri copii, astfel încât ei să nu consume astfel de mesaje.

E foarte simplu să arătăm cu degetul către ceilalți. Nu mă așteptam la altceva de la Cumpănașu. Situația asta ne convine sau nu ne convine? Ce putem face?

Întotdeauna schimbarea începe cu mine. Să ne întrebăm ce putem face noi. Cumpănașu e consumat, că ne place sau nu. Trebuie să vedem ce putem face de acum înainte. Dacă ne dorim ca societate de mâine să arate precum Cumpănașu de azi.

Acum doi ani modelele erau Bianca Drăgușanu pentru fete, Gigi Becali pentru băieți. Ei erau modelele de reușită în viață pentru tinerii, adolescenții din România. Erau maneliști, fotbaliști. Pe locul 10 era cineva care reușișe datorită unei dezvoltări profesionale…La sport vedem gagica sportivului, care și-a pus nu știu ce implant. Aleg dacă sunt învățat.

Când trăim în himera că școala românească bate școala japoneză… Noi nu vedem că suntem la coadă, la toate testările PISA. Spunem că vor ăia răii să ne facă nouă felul. La olimpiade îi rupem pe toți…”, a declarat Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată