GÂNDUL LIVE. Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului Europol, după bătaia dintre cele două clanuri de romi: „Ei nu apelează la lege. Încearcă să le rezolve singuri. Vom vedea astfel de cazuri și în alte părți”

Redactor:
Ioana Tudorascu
GÂNDUL LIVE. Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului Europol, după bătaia dintre cele două clanuri de romi: „Ei nu apelează la lege. Încearcă să le rezolve singuri. Vom vedea astfel de cazuri și în alte părți”

Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului Europol, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre bătaia dintre cele două familii de romi din Dolj. Înarmați cu bate și cuțite, oamenii și-au spart geamurile de la case și au distrus trei mașini.

„Probabil doresc să își facă și o imagine. Știți care este problema? Acest gen de indivizi nu mai apelează la lege, nu mai apelează la polițiști. Dacă au ceva probleme, ei încearcă să le rezolve singuri și am ajuns unde ne-ați arătat: ies în stradă, se bat, distrug ș.a.m.d.”, a declarat Ioan Cănărău.

„Legea nu înseamnă mult pentru ei. Știu că nu vor fi pedepsiți prea aspru”

„Polițiștii de la secțiile de poliție din mediul rural sunt puțini, nu avem resurse umane și ei sunt folosiți pentru alte activități. Sunt patrule intercomunale. Polițiștii patrulează pe raza a câteva comune. Ei nu mai au timp să își gestioneze activitățile. Sunt folosiți pentru a implementa în aplicații tot felul de statistici, stau mai mult la postul de poliție, nu pot patrula în comune pentru a-și cunoaște situația operativă și ajungem în astfel de cazuri în care două familii se întâlnesc și se lovesc, se bat, distrug mașini.

Aceste lucruri puteau fi prevenite înainte de a fi înființate secțiile de poliție rurală. Se preveneau mai ușor astfel de cazuri pentru că poliția ținea sub control situația operativă doar din comună. Acum sunt folosiți în fel și fel de activități care nu țin de poliție și de patrulări pe raza a mult multe comune. Cei din conducerea Poliției Române, dar și din cadrul Inspectoratului de Poliție au dovedit că nu au știut să își gestioneze resursele umane”, a mai declarat Ioan Cănărău.

„Vedem astfel de cazuri ca la Dolj și vom vedea și în alte părți”

„Ministerul avea la îndemână tot felul de pârghii pentru a aduce în sistem foarte mulți polițiști. Ei știau din anii 2017-2018-2019 că urmează să se pensioneze mai mulți polițiști. Nu au angajat pe nimeni din timp. Angajăm acum din sursă externă, nu sunt profesioniști, durează foarte mult până își formează un raport, probabil refiză să stea în sistem pentru că văd ce se întâmplă, că nu sunt apărați nici de către șefi, nici de lege. Sunt situații extreme.

Se știe că nici în cazul de la Capitală nu va păți niciun șef nimic. Din păcate, într-o proporție foarte mare, situația este scăpată de sub control. Vedem astfel de cazuri ca la Dolj și vom vedea și în alte părți pentru că ei au prins curaj, legislația două familii de romi s-au bătut. Nu știu ce s-a întâmplat în acest caz în care două familii de romi s-au bătut. Se fac cercetări.

Ideea e că se putea preveni. Noi suntem prea buni post-eveniment. Venim cu forțe multe, aducem acolo jandarmi, mascați și spun șefii noștri că gestionează situația. De fapt, situația trebuia «gestionată» înainte. Trebuia să se știe de acea situație conflictuală dintre familii. Înainte era o vorbă: șeful de post era „ministru de Interne” în comună pentru că știa absolut tot. Nu se ajungea în astfel de cazuri în care să se bată în stradă cu furci, topoare și să se rănească. Ei știu că legislația este permisivă și probabil vor primi un simplu control judiciar Mie mi-ar fi plăcut ca purtătorul de vorba al IPJ Dolj că spună în comunicatul său că la fața locului s-au prezentat patrule de poliție, dar și un procuror, astfel încât acesta să vadă singur”, susține vicepreședintele Sindicatului Europol.

Ioan Cănărău, despre faptul că nu au fost identificați toți cei care s-au bătut în stradă și sunt în continuare căutați

„Este foarte greu. Resursa umană este foarte puțină. Din punctul meu de vedere s-a greșit când s-au înființat aceste secții de poliție pentru că au apărut niște funcții de șefi, polițiștii nu mai au timp să își facă treaba pentru ce au fost angajați, pur și simplu să își cunoască situația operativă din comună, de la postul la care au fost angajați.

Soluțiile pentru a fi evitate astfel de evenimente

„Să fie redirecționați către aceste structuri de ordine plublică și alți angajați ai Poliției Române care nu prea mai fac muncă de poliție. Sunt aceste structuri suport din Minister. Ei practic conduc activitățile polițiștilor și nu regăsim profesioniști în aceste funcții. Ar trebui angajați polițiști școlarizați, cât mai mulți polițiști, pentru că dacă îi angajăm din sursă externă îi formăm foarte greu. Pentru început, dacă ar fi restructurată resursa umană din Minister, din Poliția Română, ar putea fi aduși în structurile de ordine publică foarte mulți polițiști sau chiar jandarmi”, mai spune Cănărău.

Două adolescente din Brăila s-au luat la bătaie

Două eleve din Brăila s-au luat la bătaie în plină stradă! Cele două fete și-au împărțit lovituri fără milă. La un moment dat, pe înregistrare se vede cum una dintre adolescente o aruncă pe cealaltă pe jos și o lovește cu pumnii în față.

„Lipsă de educație, nu mai avem cei șapte ani de acasă. Dureros este că nu a intervenit nimenim, iar colegii și prietenii lor filmează, ca apoi să posteze pe Facebook și să apară o știere importantă. Știți cum se face educația în școli. Politicienii noștri au cam distrus unitățile de învățământ. Am prieteni care sunt profesori și spun că nu prea mai fac față. Sunt elevi cu probleme daca nu ascultă, profesorii sunt obligați să îi treacă clasa pentru că la fel, conducerea școlii spune că «nu dă bine dacă avem repetenți». Ne învârtim într-un cerc vicios și se ajunge în astfel de situații în care două eleve își trag pumni și palme în stradă”, a declarat Ioan Cănărău.

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Viața de român în Olanda – cum suntem primiți în acest stat și câți români...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Scandalul incredibil între patriarhul Daniel și fratele său. De ce acesta din urmă a spus...
Alertă meteo în România. Atenție, vin ninsorile în țară din această noapte
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de...
Inchide