GÂNDUL LIVE | Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației SANITAS: Am cerut Guvernului să vină cu protocoale concrete. Personalul medical, cea mai importantă resursă în acest moment, trebuie instruit

Publicat: 18/03/2020, 17:18

Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației SANITAS, a declarat la GÂNDUL LIVE că a solicitat Guvernului României protocoale concrete în ceea ce privește epidemia de coronavirus deoarece lucrurile trebuie știute din timp de toată lumea. 

„E foarte greu să ajutăm doar noi societatea. Ne îngrijorează lipsa materialelor de protecție și a testelor. Noi suntem în contact direct cu colegii noștri din majoritatea spitaleelor publice din România. Lipsa este generală. Și cei care au, nu au suficiente pentru ceea ce urmează”, a fost anunțul lui Iulian Pope la GÂNDUL LIVE. 

Criza materialelor medicale de protecție

De asemenea, acesta a precizat că a solicitat Guvernului României să identifice societăți care pot comercializa materiale de protecție.

„Ieri am participat la o ședință la nivelul Guvernului și am solicitat în mod expres acestuia să identifice societăți care pot comercializa și au pe stoc în acest moment materiale de protecție. Acesta este scopul Guvernului astăzi: să găsească soluții”, a precizat prim-vicepreședintele Federației Sanitas din României în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Iulian Pope a pus accentul și pe faptul că materialele de protecție trebuie procurate de stat, nu de fiecare manager de spital în parte, motivând că fiecare unitate sanitară are alt grad de expunere în fața coronavirusului: „Dacă lăsăm managerii spitalelor să își procure fiecare aceste materiale de protecție, nu rezolvăm situația pentru că gradul de expunere este diferit la nivelul spitalelor în aceste momente. Slavă Domnului! Înțeleg că la spitalele de boli infecțioase avem echipemente de protecție necesare… acestea sunt informațiile pe care colegii noștri ni le-au dat”.

În plus, acesta a vorbit la GÂNDUL LIVE și despre un posibil scenariu din România, în care din ce în ce mai multe spitale și personal medical ar putea avea de-a face cu pacienți infectați sau suspecți de infectare cu noul COVID-19.

„Va crește numărul spitalelor unde personalul va avea nevoie de protecție din ce în ce mai mare, fiind un grad de dificultate diferit în funcție decât contact există cu posibili pacienți cu coronavirus sau în unele cazuri cu pacienți care sunt declarați pozitivi. Materialele, ca și resursa umană – cea mai importantă în acest moment, trebuie folosite folosite în mod judicios. Sunt spitale care au consumat 10.000 de măști în 3 zile și, bineînțeles, stocul s-a epuizat”, a punctat Iulian Pope.

Importanța măsurilor concrete – „Am solicitat Guvernului să vină cu protocoale”

„La nivelul fiecărei unități sanitare trebuie luate măsuri concrete. Nu toată lumea are același grad de expunere. Dacă triajul se face cu înțelepciune, la internarea în spital, și corect, atunci gradul de expunere al personalului medical nu este atât de mare. Depinde foarte mult de organizarea la nivelul spitalului. Noi am solicitat Guvernului să vină cu protocoale concrete și corecte la nivel național, astfel încât toată lumea să le aplice în funcție de gradul (n. r. de expunere al) spitalului”, a mai explicat pim-vicepreședintele Federației Sanitas la GÂNDUL LIVE.

„Lucrurile trebuie cunoscute din timp. Personalul trebuie instruit. Toată lumea să cunoască ce echipament de protecție este necesar în funcție de gradul de expunere. Este foarte important”, a accentuat Iulian Pope.

*Federația Sanitas din România este o organizație sindicală națională, cu caracter socio-profesional, reprezentativă la nivel de ramură sanitară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ