GÂNDUL LIVE. Liberalizarea pieței energiei electrice. Dumitru Chisăliță, AEI: „Totul a fost adus în situația de a nu da pur și simplu posibilitatea ca omul să aleagă efectiv un furnizor”

Publicat: 30/12/2020, 14:34
Actualizat: 30/12/2020, 15:02

Prețul energiei electrice ar putea fi și cu 26% mai mare începând de anul viitor, în urma liberalizării pieței, stabilită pentru 1 ianuarie, pentru consumatorii care nu aleg o ofertă concurențială. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), invitat la GÂNDUL LIVE, a criticat modul în care autoritățile au pregătit acest moment și a detaliat care sunt pașii pe care consumatorii trebuie să îi facă pentru a alege cea mai potrivită ofertă concurențială.

Prețurile pentru consumatorii casnici nu vor mai fi stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), de la 1 ianuarie, când este programată liberalizarea pieței de energie electrică, ci de către furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân în relație contractuală cu actualii furnizori, la preţul de serviciu universal, fie încheie alte contracte în regim concurențial, cu furnizorul actual sau cu un altul, după analizarea ofertelor. Noul termen până la care pot lua o decizie a fost stabilit la 31 ianuarie 2021

Conform calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) prețurile pentru serviciu universal, deci pentru cei care nu aleg o ofertă pe piața concurențială, cresc cu 13-26% față de cele existente pe piață în decembrie.

Pașii pentru alegerea celei mai potrivite oferte

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a criticat, la GÂNDUL LIVE, modul în care autoritățile au diseminat informații cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică, stabilită la 1 ianuarie 2021, fapt care a dus la amânarea deciziei după această dată.

„Abordarea pozitivă este că nu o să rămânem fără energie electrică de la 1 ianuarie”, spune. „Din păcate, până la 1 ianuarie nu mai avem ce face, practic faptul că nu am fost informați din timp, că nu ni s-a adus la cunoștință, că n-am nicio nouă oferă acasă de la furnizorul actual ne face ca tot ce mai putem să facem să fie după data de 1 ianuarie 2021, când trebuie să identificăm ofertele de furnizare a energiei electrice”, a explicat Dumitru Chisăliță, la GÂNDUL LIVE.

Dumitru Chisăliță a explicat procedura princ are consumatorii pot alefe ofertele de pe piața concurențială. De exemplu, pentru municipiul București sunt 81 de oferte de energie electrică în momentul de față pe piața concurențială. Toate ofertele sunt afișate pe comparatorul de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar consumatorul poate introduce locul de consum, județul, perioada de când dorește să beneficieze de ofertă și în acel moment se va afișa lista cu toate ofertele în ordinea prețului cel mai bun spre prețul cel mai mare pentru acea zonă de consum.

„Trebuie să intrăm pe ofertele cele mai bune, să facem o triere, pentru că unele ar putea conține clauze care nu neapărat să ne fie avantajoase, să ne oprim la un Top 3, Top cinci. După ce le parcurgem, să alegem unul dintre furnizori, căruie într-adevăr trebuie să îi trimitem o serie de date, cum ar fi o copie după buletin, o copie după ultima factură, respectiv după actul de proprietate și să așteptăm contractul de la el pentru a fi semnat”, a detaliat Chisăliță.

Această operațiune este facilă pentru cei care sunt familiarizați cu folosirea internetului, admite președintele AEI. „Din păcate foarte mulți nu sunt familiarizați sau nu au acces pur și simplu la internet sau la un calculator. Pentru aceștia, din păcate nu există o alternativă”, a spus Chisăliță.

„Nu a existat comunicare, nu a existat o pregătire corespunzătoare”

Din cauza lipsei ce comunicare din partea autorităților, asociația condusă de Dumitru Chisăliță a cerut luni, printr-o scrioare deschisă amânarea prin OUG cu șase luni a liberalizării pieței de energie electrică „astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români”. În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, luni, că nu se pune problema amânării liberalizării pieței energiei electrice.

„Din păcate nu a fost nicio comunicare, nicio diseminare. Singurul element de comunicare, să zic așa, a fost în urmă cu 7 zile într-un colț de pagină a site-ul ANRE în care apărea ideea de liberalizare a energiei electrice. Deci nu a existat comunicare, nu a existat o pregătire corespunzătoare, pentru că aici nu e vorba doar că schimbi o hârtie cu altă hârtie, este necesar să înțelegi niște aspecte”, a detaliat Chisăliță, la GÂNDUL LIVE.

„AEI a cerut amânarea cu 6 luni, ANRE nu dorește acest lucru. În ceea ce privește Consiliul Concurenței, este din nou o abordare deficitară a instituțiilor statului român, nu trebuie să vină cineva să sesizeze Consiliul Concureței. Aceste elemente sunt foarte vizibile cu ochiul liber și, preactic, Consiliul Concureței are și rol proactiv, nu numai reactiv, astfel încât tot anul acesta avea posibilitatea să vadă că nu s-a întâmplat nimic, pentru că decizia de liberlizare a pieței energiei electrice s-a luat în 6 ianuarie 2020, deci am avut 360 de zile în care Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului, ANRE aveau tot timpul din lume să pregătească cel puțin normal, dacă nu excelent, acestă liberalizare a pieței de energie”, a detaliat președintele AEI.

„Totul a fost adus în situația de a nu da pur și simplu posibilitatea ca omul să aleagă efectiv un furnizor. Și de aici și comportamentul furnizorilor, că au mers pe această situație, că „totul ni se cuvine”, „totul este al nostru”, „va fi doar o formalitate, schimbăm o hârtie cu alta”, toată lumea tace, acceptați prețul nostru, ofertele noastre și mergem mai departe. Din păcate asta a fost construcția cu care s-a mers. AEI a cam deranjat lumea prin pozițiile noastre, dar cred că am făcut-o în interesul românilor și al României”, a conchis Dumitru Chisăliță, la GÂNDUL LIVE.

Diferențe de preț la facturi pe regiuni

Pentru a ajuta consumatorii să aleagă oferte potrivită, Asociația Energia Inteligentă a publicat pentru fiecare regiune din țară care este prețul pe care îl vor plăti aceștia de la 1 ianuarie baza serviciului universal și top 3 furnizori. Este vorba de prețul pe care ar trebui să îl plătească ținând cont de toate taxele, accizele, tarifele și TVA, adică prețul care ar trebui să fie efectiv pe factură.

Potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.

În topul scumpirilor urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie (Oltenia), cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York