VIDEO | Cristian Diaconescu explică schimbarea poziției de neutralitate a Chinei în cazul teoriei conspirației venite din Rusia despre așa-zise biolaboratoare din Ucraina operate de SUA

Publicat: 08/03/2022, 23:09
Actualizat: 08/03/2022, 23:14

China a acuzat SUA că operează biolaboratoare ”periculoase” în Ucraina, reluând o teorie a conspirației din Rusia. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat, în ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul, schimbarea poziției de neutralitate a Chinei, pe care a avut-o de la invadarea Ucrainei, prin noua poziție transmisă printr-un oficial în cazul teoriei conspirației rostogolite de Rusia. 

Întrebat de Marius Tucă, în emisiune, cum comentează noua poziție a Chinei, care rostogolește o teorie a conspirației din Rusia potrivit căreia SUA ar deține laboratoare de virusuri în Ucraina, Cristian Diaconescu a spus:

„China s-a abținut până acum și în Consiliul de Securitate, și în Adunarea Generală, când 141 de state au votat împotriva Federației Ruse și a agresiunii acesteia. Această teorie a conspirațiilor rostogolită de Rusia este preluată de China, care vrea să preia fluxurile de tehnologie banate în Rusia, din cauza sancțiunilor aplicate în urma invaziei din Ucraina, dar și care nu vrea să îi pună pe americani într-o lumină pozitivă”.

„Pe de altă parte, China nu dorește să genereze un anume tip de preferință față de SUA, pentru că problemele sunt foarte complicate. China are o preocupare serioasă să preia exporturile de tehnologie din Europa – și Germania este cel mai mare exportator de tehnologie și în China și în Rusia -, punând Federația Rusă în incapacitate, iar acum trece la pasul următor, și anume nici de a da un anume tip de preferință SUA, adică să nu pară că pasivitatea ei a generat un câștig pentru americani”, a spus Cristian Diaconescu.

Întrebat de ce face China acest joc și de ce aduce în discuție o problemă atât de delicată, respectiv operarea de către SUA a unor biolaboratoare „periculoase” în Ucraina, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a spus:

„Este și un mesaj către europeni. Este clar că titularul de filă din toată această poveste sunt americanii. Este clar că europenii se aliniază în spatele americanilor și atunci China încearcă să-și recâștige rolul de «super-putere» și să diminueze avântul american, pentru că – probabil China are semnale și știe ce va urma să se întâmple dacă va câștiga America – este clar că SUA va îngenunchea Rusia, ceea ce pentru China nu este un lucru bun”.

„Biolaboratoarele americane din Ucraina au atras într-adevăr multă atenție în ultima vreme”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, ca răspuns la o întrebare a unui reporter local, adăugând că „toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie să fie depozitați în aceste laboratoare, iar toate activitățile de cercetare sunt conduse de partea americană”.

El a făcut apel la „părțile relevante să asigure siguranța acestor laboratoare” și a spus că „SUA, ca parte care cunoaște cel mai bine laboratoarele, ar trebui să dezvăluie informații specifice cât mai curând posibil, inclusiv ce virusuri sunt depozitate și ce cercetări au fost efectuate”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?