GÂNDUL MEU. Semnați și distribuiți PETIȚIA: Ce au făcut Victor Ponta și însoțitorii săi în țările arabe? Cât a costat deplasarea?

GÂNDUL MEU. Semnați și distribuiți PETIȚIA: Ce au făcut Victor Ponta și însoțitorii săi în țările arabe? Cât a costat deplasarea?
Publicat: 02/05/2015, 19:59
Actualizat: 11/01/2020, 21:41

Primul-ministru al României, Victor Ponta, a plecat în turneu. A terminat, așadar, tot ce mai era de făcut prin gospodăria proprie, a lăsat ultimele instrucțiuni (ca tot omul, înainte de decolare) : „Să începeți deja să verificați dacă hipermarketurile profită de cea mai bună măsură, reducerea TVA!”, apoi, cu pas elastic, voie-bună și înconjurat de o echipă de profesioniști pe măsură, s-a îndreptat către țările arabe, într-o deplasare de mai multe zile, al cărei scop nu este foarte clar definit pe nicăieri. Știm însă, cu precizie, că aceasta este finanțată de Senat și de Guvern, adică din bani publici.

Am încercat să mă dumiresc, de pe paginile oficiale ale Guvernului și Parlamentului, în legătură cu obiectivele acestui turneu și apoi să înțeleg în conformitate cu ce criterii valorice au fost aleși, între cei care îl însoțesc pe premier, politicieni precum: Titus Corlățean (remarcat în activitatea profesională cu ocazia primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, episod soldat cu o demisie), Teodor Meleșcanu (responsabil alegeri prezidențiale turul doi, fost candidat la președinție în baza unor semnături despre care n-am reușit să aflăm, până la urmă, decât că au fost strânse de o organizație cu afinități pro-ruse: colonelul in rezerva Mircea Dogaru, președintele unui sindicat al cadrelor militare și un susținător declarat al Rusiei, a recunoscut că a ajutat in ultimele luni la strângerea semnăturilor pentru candidatura lui Teodor Meleșcanu, sau Ilie Sârbu – tata socru, pus sub acuzare de procurori în octombrie 2014, în dosarul pădurilor retrocedate ilegal, alături de Victor Hrebenciuc și Ioan Adam.

Cum însă n-am găsit vreun răspuns relevant, mi-am dat seama, împreună cu o mână de cetățeni vrednici ai României, că n-avem de ce să depunem eforturi substanțiale pentru a afla pe ce se cheltuiesc banii publici și încotro ne îndreptăm cu prieteniile și alianțele, întrucât există o lege, 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, în baza căreia orice cetățean al acestei țări are dreptul să știe aceste lucruri. Și orice instituție publică are obligația să-i răspundă.

Vă propun, prin urmare, un scurt exercițiu democratic participativ. Acesta este textul petiției pe care am redactat-o. Sub articol veți găsi linkul unde ea poate fi accesată și semnată. Dacă vrem să știm de câți bani ne reprezintă Ponta și echipa sa în lume și care sunt detaliile acestui tip de reprezentare, semnăm și distribuim.

Către:

Primul-ministru al României, Victor Viorel Ponta

Guvernul României

Palatul Victoria, Piața Victoriei nr. 1, Sector 1, București, cod poștal: 011791

Senatul României

Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, București, cod poștal: 050711

Domnule prim-ministru, domnilor senatori,

Înțelegem din presa locală și de pe pagina oficială a Guvernului României că efectuați o vizită oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar și Kuweit, în perioada 29 aprilie – 5 mai.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat solicitarea dumneavoastră, domnule prim-ministru, și a desemnat cinci senatori „cu atribuții în politica externă” pentru a vă însoți. Cei cinci senatori sunt: Ilie Sârbu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru Politică Externă, Ion Popa, liderul grupului parlamentar al PNL, Dumitru Pelican, liderul Grupului parlamentar Liberal Conservator, și Pataki Csaba, secretarul Grupului parlamentar al UDMR. Din filmul postat pe pagina dumneavoastră de Facebook rezultă că fostul director al SIE, Teodor Meleșcanu, vă însoțește și a fost prezent la întâlnirea cu regele Arabiei Saudite, Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

Deplasarea se face cu o cursă specială pusă la dispoziție de către Guvernul României, iar Senatul asigură banii de cazare și diurnă pentru cei cinci senatori.

Având în vedere că Senatul și Guvernul României sunt finanțate de la bugetul de stat, vă solicităm respectuos, în calitate de contribuabili și în numele transparenței pe care aveți obligația de a o asigura, în ceea ce privește cheltuielile efectuate din bani publici și raportat la politica externă a țării noastre, următoarele:

– să publicați, în întregime, lista participanților la această delegație (politicieni, reprezentanți ai presei, oameni de afaceri) precum și a cheltuielilor prilejuite de această deplasare, cu detalii referitoare la destinația sumelor respective;

– să explicați cetățenilor României (alegători și contribuabili) care a fost scopul acestei vizite, în materie de politică externă (direcție de maxim interes pentru România, în actualul context strategic european, în legătură cu care avem cu toții dreptul la informare), ce obiective ați avut în vedere, în ce măsură le-ați atins, prin ce acorduri se vor materializa demersurile dumneavoastră și care au fost acestea, în mod concret;

– să enumerați și să detaliați care au fost criteriile de competență în baza cărora Senatul, respectiv Guvernul, au desemnat membrii delegației oficiale a României și cum a fost efectuată, în mod concret, această selecție, cu argumente legate de activitatea profesională și cunoștințele tehnice, specifice, pe care fiecare component al delegației le posedă cu privire la țările arabe (mediu politic intern și extern, parteneriate și alianțe strategice, bună guvernare, economie, educație, învățământ, cultură, societate, în ansamblul ei);

– să ne explicați în ce calitate participă domnul Teodor Viorel Meleșcanu la această vizită și cine a achitat cheltuielile legate de deplasarea domniei sale;

– să transformați acest exercițiu într-o practică a transparenței și comunicării cu cetățenii români față de care aveți obligativitatea unei bune reprezentări, atât la nivel intern cât și în relațiile externe, în conformitate cu mandatul pe care vi l-au încredințat prin vot. Solicităm, prin urmare, un comunicat al Guvernului/Senatului sau al altor structuri implicate, după caz, care să cuprindă toate aceste informații, în cazul tuturor deplasărilor oficiale în străinătate pe care le efectuează o delegație a României;

– să ne explicați de ce printre membrii acestei delegații se află politicieni vizați în dosare penale (votul din diaspora, retrocedări ilegale) și cum credeți că se reflectă acest lucru la nivel de reprezentare diplomatică, având în vedere precedentul pe care îl creați, în turneul de față, desemnând în componența delegației oficiale, ca reprezentanți ai României, membri ai Parlamentului și/sau ai Guvernului care se află în vizorul organelor judiciare pentru posibile încălcări ale legii.

În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, lege pe care ne întemeiem prezenta cerere, vă solicităm un răspuns în termen de cel mult două săptămâni de la data depunerii petiției la Senatul, respectiv Guvernul României. În caz contrar, considerăm că ne încălcați dreptul la informare privind cheltuielile efectuate din bani publici și ignorați obligativitatea de a practica o politică transparentă față de propriii cetățeni în ceea ce privește relațiile diplomatice și direcțiile de politică externă pe care le abordează România.

Vă mulțumim.

Document redactat astăzi, 02.05.2015, la inițiativa unui grup de cetățeni români din țară și din diaspora:

http://www.petitieonline.com/turneul_premierului_in_statele_arabe_-_cat_cost_in_ce_scop

Iar după ce semnăm și distribuim, ne gândim la următorul subiect de detaliat. Poate cei 70 de milioane de euro de la Teatrul Național? Poate o explicație la modalitatea concretă în care va opera reducerea TVA?

Poate un guvern nou și un prim-ministru care să efectueze turnee prin spitale, cămine, unități de învățământ, asociații ale micilor întreprinzători, comunități, cu toate problemele lor? Adică prin România profundă și vie, nu prin deșert și printre nisipuri mișcătoare.

Ramona Strugariu este de profesie jurist, are un master în drept european și este manager al mai multor proiecte pe justiție, educație și integrare socială. Autor de poezie. În prezent, lucrează la departamentul lingvistic al Consiliului Britanic de la Bruxelles.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația