Adriana Șerb: „Romanele mele încearcă să contureze anumite trăsături de caracter, atitudini. Ca să fie înțelese, ele trebuie citite”

Adriana Șerb: „Romanele mele încearcă să contureze anumite trăsături de caracter, atitudini. Ca să fie înțelese, ele trebuie citite”
Publicat: 20/01/2021, 14:00

Autoarea Adriana Șerb a avut dintotdeauna o atracție către literatură, cartea având o mare însemnătate pentru ea. „Nu sunt om de litere. Iubesc lectura. Consider cartea cel mai bun prieten al meu. Am început să scriu încă din școala generală. Făceam compuneri care erau foarte apreciate. În liceu am început să scriu poezii, însă elanul mi-a fost curmat de unul din profesorii de limba romană din liceu (nu profesorul meu!). Poeziile aveau rimă albă, erau bogate în metafore și ascundeau întreaga mea revoltă și nemulțumire. Îmi pare rău că nu am păstrat tot ceea ce am scris. Fiind o fire foarte retrasă, singuratică, scriam doar pentru mine, în general”, susține ea.

Astăzi, însă, autoarea se mândrește cu două apariții literare la Editura Coresi, „Frământări”, 2018, și „Prețul unei clipe de extaz”, 2020, două apariții încântătoare care au o încărcătură literară deosebită. Cărțile se citesc cu pasiune și interes, fiind scrise într-o manieră matură, antrenate într-o realitate actuală.

Gândul.ro: Mulțumim pentru timpul acordat acestui interviu. Pentru început, aș vrea să ne spuneți în câteva cuvinte, cine este Adriana Șerb?

Adriana Șerb: Și eu vă mulțumesc pentru interesul acordat. Despre mine, în general, nu-mi place să vorbesc. Sunt puține lucruri de spus. M-am născut pe 1 decembrie 1958 în localitatea Hârja, județul Bacău. Am urmat liceul în Brașov, oraș de care eram oarecum legați sufletește. Am absolvit Facultatea de Finanțe- Contabilitate din cadrul ASE București în 1981, am urmat cursuri postuniversitare în domeniu, apoi am promovat cu succes examenele de acces în profesia de expert contabil și expert judiciar. Literatura este pentru mine un refugiu, o pasiune de când eram copil, căreia nu m-am dedicat din foarte multe motive. Târziu, foarte târziu, am început să scriu… La îndemnul prietenei mele din Chișinău, Tatiana Scripa, 2017 m-am înscris la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu” ediția a X-a cu romanul „Frământări”, Juriul a apreciat romanul și i-au decernat premiul ”Vintilă Horia” în 2017. A fost emoționant…

Gândul.ro: Sunt mereu surprinsă să găsesc nume noi în lumea literaturii contemporane din România. Pentru cei care încă nu au avut acces la romanele scrise de dumneavoastră, ați putea reda câteva secvențe ce ne-ar îndemna pe noi cititorii să le avem în bibliotecă?

Adriana Șerb: În țara noastră puține persoane au apetență pentru lectură și fiecare are anumite preferințe. Romanele mele încearcă să contureze anumite trăsături de caracter, atitudini. Ca să fie înțelese, ele trebuie citite. Mi-ar plăcea să am o ”întâlnire” cu cei care au citit cărțile mele, să le aflu părerile.

Gândul.ro: Debutul literar este un eveniment important din viața oricărui autor. Ce v-a marcat cel mai mult atunci când ați atins pentru prima dată romanul de debut? Care ar fi îndemnul pentru autorii aflați acum la început de drum?

Adriana Șerb: Am avut dintotdeauna un fel de teamă, o reținere nejustificată în a mă expune. Poate că mă analizez cu prea multă exigență. Le-aș recomanda tuturor celor care sunt la început de drum să aibă încredere în ei și să nu se lase învinși.

Gândul.ro: Știu că ați fost și în Republica Moldova pentru a vă întâlni cu scriitorii de acolo; cei de peste Prut cum au primit cărțile scrise de dumneavoastră?

Adriana Șerb: În Republica Moldova am fost de nenumărate ori. Am acolo foarte mulți prieteni. Da, am fost și acum doi ani la invitația domnului Ciobanu Valerian, un prieten deosebit, pe care îl prețuiesc și îl admir. Ne-am întâlnit acolo cu mai mulți prieteni și mai multe personalități. M-am simțit răsfățată. Dincolo de Prut eu mă simt și m-am simțit întotdeauna acasă.

Gândul.ro: Care a fost cea mai emoționantă întâmplare din viața de scriitor?

Adriana Șerb: Nu aș putea spune.

Gândul.ro: Dacă ați putea, ce și cum ați schimba piața de carte din România, ce ați îmbunătăți?

Adriana Șerb: E greu de spus. Cred că editurile au un mare rol.

Gândul.ro: Ce ne puteți spune despre romanul „Prețul unei clipe de extaz”, publicat recent?

Adriana Șerb: Despre „Prețul unei clipe de extaz” aș spune simplu: recomand să fie citit! Aștept cu interes comentarii!

Gândul.ro: Pe lângă cărțile deja publicate, aveți în plan și alte proiecte literare? Cum ați ales editura prin care să ajungeți la inima cititorului român?

Adriana Șerb: Categoric. Am multe proiecte. Alegerea editurii a fost întâmplătoare. Am cunoscut la Coresi oameni deosebiți. Le mulțumesc mult domnului și doamnei Poenaru. Cercul literar care ființează sub patronajul editurii este o adevărată binecuvântare.

Gândul.ro: V-ați gândit să ieșiți din zona de confort literar și să încercați și ceva nou? Poate poezie?

Adriana Șerb: Am scris poezie cu mult înainte de a scrie proză. Am publicat doar câteva în diverse reviste.

Gândul.ro: Vă mulțumim mult! Am ajuns la final și e momentul în care puteți transmite un mesaj cititorilor noștri, dar și pentru toți cei care vă susțin literar și nu numai!

Adriana Șerb: Tuturor le transmit cele mai calde urări de bine pentru anul care abia a început, sănătate și bucurie, dar mai ales să nu uite că cel mai bun prieten pentru fiecare poate să fie doar lectura! Îndemn pe toți să citească!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată