Cum au depășit tipografiile criza generată de COVID-19?! „Este ca şi cum ai merge pe autostradă şi deodată te loveşti de un perete”

Cum au depășit tipografiile criza generată de COVID-19?! Este ca şi cum ai merge pe autostradă şi deodată te loveşti de un perete
Publicat: 23/07/2021, 14:00
Actualizat: 23/07/2021, 14:24

Cele mai afectate sectoare economice de criza sanitară se cunosc: HORECA, serviciile de transport aerian de călători sau retailul cu produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Dar, cum a reacţionat industria tipografică în faţa pandemiei? Cezar Răsuceanu, proprietarul tipografiei Artprint, declară: „este ca şi cum ai merge pe autostradă şi deodată te loveşti de un perete”. Comparaţia nu este neapărat forţată, pentru că închiderea mall-urilor şi a chioşcurilor de ziare a dus la anularea comenzilor pe care tipografiile se bazau şi anume broşuri şi pliante comerciale plus reviste.

Vârful crizei a fost în prima jumătate a anului 2020. După iunie 2020, atunci când marile centre comerciale au început să se redeschidă vechile comenzi au revenit. Dar, Artprint, la fel ca alte companii din domeniul tipografic şi ca multe alte firme, a trebuit să trimită o parte din angajaţi în şomaj tehnic (nu să îi disponibilizeze) şi, în acelaşi timp, managerii au găsit noi canale de vânzări.

Dar problemele industriei tipografice nu s-au terminat o dată cu anul 2020. Anul acesta se anunţă şi el destul de dificil. Iar Cezar Răsuceanu ştie că trebuie să rămână atent: „Am aplicat măsura privind timpul parţial de muncă, astfel că niciun salariat din cei 140 ai tipografiei nu va avea contractul de muncă încheiat, ci eventual suspendat”.

În continuare, există scăderi importante ale comenzilor în ceea ce priveşte tiparul publicitar. Cel mai bun exemplu este că mari reţele comerciale, precum Ikea sau Metro, au renunţat la editarea cataloagelor lor de prezentare. De asemenea, în perioada de vârf a pandemiei vânzările de presă scrisă şi implicit comenzile tipografice au scăzut.

Există însă soluţii de compensare a pierderilor suferite. Managerul Artprint a decis cumpărarea unei edituri, Publisol, care a lansat – într-un timp foarte scurt – titluri şi serii de succes, traduceri sau reeditări inspirate: Colecţia FeminIn, Haralamb Zincă, Ben Macintyre, Adevăraţii Porumbei. Ideea a pornit de la constatarea că piaţa de carte nu a scăzut, ci a crescut în perioada pandemiei. De asemenea, dezvoltarea editurii se va face prin adăugarea unui departament de carte pentru copii.

În acelaşi timp, compania a realizat investiţii şi într-un magazin online, pentru că vânzările prin mijloace electronice au explodat şi există un interes tot mai mare al consumatorilor de a cumpăra cărţi online, cu livrare la domiciliu.

Tipografia a încheiat un ciclu investiţional început în anii 2016-2017. Cezar Răsuceanu are în vedere ca în următoarea perioadă să ducă firma spre piaţa de capital. „Avem deja o relaţie cu bursa, avem o emisiune de obligaţiuni derulată cu succes în 2019, iar acum lucrăm la listarea companiei şi la aducerea unui investitor strategic alături de noi, care este tot un fond de investiţii românesc”, spune Cezar Răsuceanu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
VESTE ȘOC despre Celine Dion! Anunțul cutremurător venit chiar acum: "Am inima zdrobită"
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021