Scriitoarea Sylvie Danielle Matias: „Am ales Self-Publishing pentru a îndepărta anumite obstacole şi a ieşi pe piaţă”

Scriitoarea Sylvie Danielle Matias: „Am ales Self-Publishing pentru a îndepărta anumite obstacole şi a ieşi pe piaţă”
Publicat: 05/08/2020, 14:00

Silvia Daniela Matei, semnând pe cărțile sale cu pseudonimul Sylvie Danielle Matias, este autor self-published. Scrie din adolescență și nu s-a lăsat împiedicată de realitatea editorială din România atunci când a vrut ca poveștile ei să ajungă la sufletele cât mai multor cititori și astfel a ales varianta de a se ocupa singură de publicarea cărților.

„Înainte să învăţ să scriu, spuneam poveşti.”

Pasionată de istorie, artă, călătorii și viață, Silvia Daniela Matei creează povești din realitatea care ne înconjoară.

Gândul: Cititorii vă cunosc sub pseudonimul Sylvie Danielle Matias. De ce această alegere și când v-ați prezentat prima oară publicului?

Silvia Daniela Matei: Pseudonimul este o practică veche pe care mulţi autori o îmbrăţişează, dar nu ştiu câţi conştientizează puterea ei transformaţională. Sylvie Danielle Matias autoarea este o persoană diferită de Silvia Daniela Matei omul. Asemănările numelui sunt evidente, totuşi e bine de ştiut că atunci când intru în energia pseudonimului Sylvie Danielle Matias, lumea se schimbă, văd altfel lucrurile, ca şi când magia mă învăluie. Nu aş putea trăi sub acest văl în societatea noastră, aş fi complet disfuncţională. Sylvie e mult mai jucăuşă şi curajoasă, nu se teme să exploreze ungherele întunecate sau să pătrundă în mintea personajelor negative. De fapt, Sylvie adoră să descopere metode surpriză  cu care doboară obstacolele pe care Silvia nu poate în viaţa reală.

Gândul: Când ați început să scrieți și cu ce dorință?

Silvia Daniela Matei: Înainte să învăţ să scriu, spuneam poveşti. Familia le numeau invenţii sau minciuni. Când am învăţat să scriu, la şcoală, eram apreciată pentru compunerile libere sau chiar şi pe teme date. Îmi plăcea să citesc, iar comentariile mele nu erau mereu în linie cu acele culegeri de comentarii. Am descoperit că acestea nu coincideau cu părerile mele şi atunci a trebuit să învăţ să mă exprim liber şi autentic. Am început să scriu povești scurte pentru că aşa ştiam să mă exprim mai bine. Multe le-am pierdut/aruncat.  Prima carte serioasă (în 2 volume) am scris-o prin clasa a 10-a. Se numea „Oamenii întunericului” (un dark fantasy) pe care am scris-o de mână, cu creionul într-un caiet gros. Încă îl mai am, deşi nu intenţionez să le public. Sunt talismanul meu, începuturile mele în calitate de scriitor.

Gândul: Ce subiect abordați în cărțile pe care le-ați scris? Povestiți-ne pe scurt despre ele.

Silvia Daniela Matei: Poveştile mele sunt pline de emoţii şi trăiri puternice. Îmi place să explorez varietatea psihologiei umane. Mă fascinează latura ascunsă (Umbra) a oamenilor. Ascult mai mult „ceea ce nimeni nu spune” din spatele cuvintelor rostite. Mă exprim uşor în domeniul ficţiune şi fantasy pentru că, de multe ori, această latură ascunsă a vieţii, sau Umbra oamenilor, ne împinge către un domeniu supranatural pe care nu-l pot explora în toată bogăţia lui în realitate. Am scris o trilogie pe tema visului umanităţii pentru „imortalitate” şi frica de moarte („Imortalitatea Zeilor”, 3 volume). Am dat viaţă „Umbrei” în singura mea carte publicată în engleză, „The Shadows of Auldham”. Am ascuns multe elemente ezoterice în Saga fantasy „Ora Dragonului”. Cărţile mele se pot citi pe mai multe nivele: cel superficial, povestea şi întâmplările în sine, şi/sau la nivel profund, trăind emoţiile şi psihologia personajelor.

Gândul: Ați ales ca primă formă de publicare platforma online de lectură. Care au fost reacțiile cititorilor?

Silvia Daniela Matei: Reacţia cititorilor a fost exaltant de pozitivă. Dacă nu ar fi existat, poate nu aş mai fi publicat nimic din scrierile mele. Din când în când, sunt luată prin surprindere de câte cineva, un necunoscut, care îmi scrie pe una dintre paginile mele de autor (website sau Facebook) să-mi povestească cum l-au făcut să se simtă cărţile mele. Fiind trăiri personale, înţeleg de ce preferă o abordare intimă. Mi-ar plăcea dacă cititorii mei ar lăsa impresiile şi comentariile lor şi public pe paginile unde apar cărţile mele, pentru ca şi alte persoane să le citească. Momentan, cititorii din România sunt reticenţi în a lăsa comentarii pe Goodreads sau alte platforme de gen. Am speranţa că lucrurile se vor mai schimba şi cât mai mulţi cititori vor afla de existenţa acestor cărţi.

Gândul: Credeți că această metodă este o șansă în plus spre publicarea cărții pe piață? Impactul este la fel ca în cazul autorilor străini, care își formează deja un public cumpărător?

Silvia Daniela Matei: Platforma online oferă posibilitatea de a ajunge la un grup mare de cititori, dar din păcate ea nu garantează şi că vei fi citit. Domeniul digital s-a transformat într-un bombardament constant asupra utilizatorilor. Toată lumea are ceva de zis şi de împărtăşit. Am devenit imuni la apelul lor către simţurile noastre. „Scrolling” & „Browsing” este un automatism. Nu ne mai oprim să citim, sau măcar să gândim ceea ce vedem. Un „like” la o poză drăguţă şi mai departe. Internetul fiind gratis şi virtual este accesibil tuturor oriunde te-ai afla. Nefiind ceva tactil, avem impresia că tot ce este acolo ni se cuvine în mod gratuit. Când intri într-o librărie şi îţi place o carte, ştii că trebuie să o plăteşti pentru a o lua acasă. Online, aşteptările sunt altele. Şi de aici se desprind mai multe probleme.

Este dificil să te faci vizibil în domeniul acesta virtual, dar din păcate, dacă vrei să ajungi la oamenii care sunt fizic departe de tine, este cea mai bună metodă.

Gândul: Sunteți autor self-published. Deși piața străină reacționează bine la astfel de apariții, ce probleme ați întâmpinat la noi? Reușiți să pătrundeți în librării?

Silvia Daniela Matei: Fac apel la ce spuneam la prima întrebare. Silvia şi-a dorit să lucreze în forma clasică, prin editură şi librării. Lui Sylvie, în schimb, nu-i place să fie îngrădită de reguli care de multe ori nu au sens şi îngreunează procesul. Sylvie vrea să scrie indiferent care este situaţia pe piaţa de carte sau dacă editurile vând aceleaşi cărţi vechi/traduceri sau au buget pentru câte un debut. Sylvie a ales Self-Publishing pentru a îndepărta anumite obstacole şi a ieşi pe piaţă. Nu este o strategie bună în sine, pentru că asta face foarte dificilă intrarea în librării. Eu nu sunt prezentă în librării, deşi am încercat. Procedura este greoaie şi nu merită efortul.

Mi-am creat o pagină web de autor şi o pagină de autor pe Facebook (Sylvie Danielle Matias) unde se pot comanda cărţile în format fizic sau digital (e-book). La momentul acesta, mă îndoiesc că prezenţa mea printre milioanele de cărţi din librarii mi-ar aduce mai multe vânzări sau vizibilitate.

Gândul: De ce nu ați ales să colaborați cu o editură?

Silvia Daniela Matei: Mi-am dorit şi acesta a fost punctul meu de plecare, undeva prin 2015. Am contactat multe edituri cunoscute de la noi. Am trimis manuscrisul la multe dintre acestea şi nu am primit nici un răspuns. Am fost ignorată la tot pasul, ba am fost chiar descurajată. Mi s-a amintit în repetate rânduri că sunt „nimeni” şi că nu există buget pentru debutanţi. În toată această experienţă, oamenii aceştia de carte nu au citit măcar un rând din manuscrisul trimis. Mi s-a cerut să plătesc eu costul de publicare, iar procentul care îmi revenea, deşi efortul era integral al meu, era atât de mic încât era mai uşor să renunţ decât să mă supun la această tortură umilitoare. Şi pentru ce? Eu doar voiam să scriu şi să împart cu cei care vor să citească. Nu visam la o îmbogăţire subită. Doar gândul este ridicol.

Silvia a vrut să renunţe. Sylvie a decis că, dacă tot mi se cerea să suport eu costurile, atunci puteam să mă ocup eu de tot, în calitate de autor Self-published. M-am ocupat de editarea cărţii (cu ajutorul mamei, care a fost învăţătoare), mi-am construit singură coperţile, am contactat şi negociat cu zeci de tipografii până am găsit una dispusă să lucreze cu mine, şi mi-am organizat lansarea. Am debutat cu trilogia „Imortalitatea zeilor”, care s-a dovedit un mare succes şi pentru care încă primesc mesaje pozitive. Mă bucur că am făcut această alegere. Alternativa ar fi fost mult prea crudă şi nedreaptă pentru cineva care s-a născut cu scrisul în sânge. Pe 1 august 2020 am terminat un alt roman, primul volum dintr-o trilogie. Un nou început pentru mine, un gen nou, o lansare nouă.

Gândul: Cum interacționați cu cititorii? Participați la evenimente și târguri de carte?

Silvia Daniela Matei: Interacţiunea cu cititorii o fac în mare parte online, pe acele câteva pagini unde sunt prezentă (website, Facebook, Goodreads, Amazon, YouTube). Am participat la târguri de carte precum Bookfest şi Gaudeamus. Târgurile de carte, pentru mine, nu sunt neapărat cel mai bun loc să interacţionezi cu cititorii. Acestea sunt organizate cu scop de vânzare şi ca urmare este un „Du-te, Vino” obositor şi deloc productiv. Eu, personal, prefer spaţiile şi evenimentele mai intime, precum lansările de carte sau întâlnirile restrânse cu scop clar de a facilita întâlnirea cititorilor cu autorii. Acestea oferă un spaţiu plăcut şi relaxat în care se pot adresa întrebări şi chiar poţi interacţiona direct cu autorul. Intenţionez şi pe viitor să organizez lansări de carte unde cititorii, dacă doresc, pot participa să ne cunoaştem personal.

Gândul: Ce vă inspiră să scrieți? Pasiunile personale se transmit în poveste?

Silvia Daniela Matei: Sunt un călător înrăit. Am călătorit prin lume jumătate din viaţa mea. Am vizitat atât de multe locuri şi am învăţat atât de mult despre alte culturi, tradiţii, oameni, încât acestea sunt o sursă bogată de inspiraţie pentru mine. Fiecare loc are o poveste cu potenţial de a deveni o scenă sau o locaţie pentru o viitoare carte. Îmi place să-i descopăr povestea prin toate simţurile. Mă tem că nu toate poveştile vor fi scrise, iar multe din acestea le voi lua cu mine când voi părăsi această lume. Dacă aţi ştii cum iau naştere unele poveşti şi câte lecţii de viaţă, trăiri şi emoţii sunt ţesute într-o carte, nu aţi lăsa o zi să treacă fără a citi.

Sunt pasionată de viaţă cu frumuseţea şi suferiţa ei. Iubesc fiecare formă de artă (pictură, sculptură, arhitectură, muzică, dans, scris, etc.). Mă hrănesc cu istorie la micul dejun, psihologie la prânz, iar la cină îmi place să mă delectez cu ştiinţa umană şi universală (ştiaţi că Universul este 95% materie neagră? Veţi afla dacă citiţi vol 2 din „Ora Dragonului”).

Gândul: Aveți în plan o nouă carte? Dacă da, ce gen va fi aceasta și ce subiect veți aborda?

Silvia Daniela Matei: Da, lucrez la două cărţi: 1. volumul 2 din Saga „Ora Dragonului” (fantasy) şi 2. Tocmai ce am terminat următoarea mea carte în limba engleză, „The Narcissist”. Cu această ocazie tocmai am anunţat următoarele mele cărţi, în exclusivitate, în publicaţia dvs.

„The Narcissist” (Narcisistul) face parte dintr-un proiect total nou pentru mine, un gen pe care nu l-am mai explorat până acum, dar mi-a făcut o reală plăcere să-l descopăr, literatura erotică.

Gândul: Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim mult succes!

Silvia Daniel Matei: Plăcerea a fost de partea mea. Mulţumesc!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului