EDIȚIE SPECIALĂ „Gândurile lui Cristoiu” | Tăriceanu: I-am spus doamnei Dăncilă că o soluție mai bună ar fi să plecăm împreună / „Mircea Diaconu a fost unul dintre numele pe care PSD le-a sondat” / Liderul ALDE, despre relația cu Diaconu: Există un întreg freamăt în PSD pe tema asta | VIDEO

Publicat: 29/08/2019, 21:48
Actualizat: 08/01/2020, 21:41

Tăriceanu: I-am spus doamnei Dăncilă că o soluție mai bună ar fi să plecăm împreună

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că i-a propus premierului Viorica Dăncilă, luni dimineața, înainte de a anunța oficial retragerea de la guvernare a ALDE, să plece împreună de la Palatul Victoria.

„Sentimentul dânsei este că lucrurile merg bine. Doamna Dăncilă mi-a spus lucrurile merg bine. Prima opțiune nu a fost să cedez. Doamna Dăncilă a spus că s-a dus în țară și a fost întâmpinată cu căldură. Eu mă duc personal fără SPP, fără nimic și e ușor să vezi reacțiile oamenilor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la „Gândurile lui Cristoiu”.

Acesta a relatat discuția de luni dimineața cu Viorica Dăncilă, când i-a propus să demisioneze împreună.

„Când m-am văzut luni dimineață cu doamna Dăncilă i-am spus – gândiți-vă că o soluție mai bună ar fi să plecăm împreună, pentru că nu veți reuși în felul acesta să vă opuneți valului. Analiza mea e la polul opus. I-am spus luni dimineața, >, ca să nu aveți impresia că retragerea e pe baza unei supărări. A rămas surprinsă”, a mai spus liderul ALDE.

Tăriceanu este de părere că Viorica Dăncilă nu a crezut că ALDE va pleca de la guvernare, probabil fiind sfătuită că un partid nu renunță la posturi și nici liderul ALDE la șefia Senatului.

Tăriceanu: Mircea Diaconu a fost unul dintre numele pe care PSD le-a sondat

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că Mircea Diaconu a fost unul dintre numele pe care PSD le-a sondat în urmă cu două luni și acesta a avut cea mai bună poziționare.

„Eu luasem hotărârea personală să renunț la candidatură la mijlocul săptămânii trecute, dar în prealabil am avut discuții cu Victor Ponta spunându-I că pe 20 dacă nu vine cu nimic (n.r.: Viorica Dăncilă) luăm în calcul să ieșim de la guvernare. > Și el a spus da. El și-a dat acordul. Și la un moment dat spre sfârșitul săptămânii l-am întrebat pe Ponta i-am spus >”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la emisiunea „Gândurile lui Cistoiu”.

„Păi zice (n.r.: Ponta) >. În fine, o cunoaște mai bine. Hai să ne mai gândim și la alte nume. Mircea Diaconu a fost unul dintre numele pe care PSD le-a sondat cu două luni jumătate în urmă, la categoria independenți. Și a ieșit cel mai bine cu pontențial de intrare în turul II. A zis, da. >. A zis trebuie să avem o discuție și cu Diaconu. Am avut o discuție cu el și i-am zis noi vrem să te sprijin. Diaconu a spus orice sprijin e binevenit”, a mai spus Tăriceanu.

ALDE și Pro România au decis să îl susțină pe Mircea Diaconu, candidat independent, la prezidențialele din toamnă.

Tăriceanu, despre Diaconu: Există un întreg freamăt în PSD pe tema asta

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că nu are o relație foarte apropiată cu candidatul independent Mircea Diaconu, cel pe care îl susține ALDE, dar spune că din cauza lui s-a creat o mare preocupare în PSD.

„Am avut luni, a fost o discuție, au fost Ponta cu cinci, șase colegi ai lui. Ne-a prezentat cum se vede candidat (n.r.: Mircea Diaconu). Mi-a făcut impresie foarte bună. Ne-a spus >. Nu am discutat de bani, dar vor fi niște cheltuieli de campanie. L-am întrebat – vrei sediu de campanie? >. Nu s-a obligat la nimic, nu s-a angajat la nimic, în termenii aceștia. Nu suntem într-o relație foarte apropiată ca să spun că îl știu ca pe buzunar. Eu am mai avut o încercare cu el. Eram la ALDE Europa și l-am întrebat nu vrei să vii la ALDE România. Și mi-a spus>”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, al emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Liderul ALDE spune că există o preocupare în PSD cu privire la candidatura lui Diaconu.

„Diaconu a spus >. Mie mi se pare că e un exercițiu care merită. Până acum toți președinții au spus că nu e bună Constituția, trebuie să ii dăm atribuții mai largi. Eu cred că președintele are un rol pe care niciun președinte nu a știut să îl joace, cel de arbitru”, a spus liderul ALDE.

Acesta a mai declarat că Diaconu va lua și din voturile PNL și USR. Întrebat de votanții PSD, liderul ALDE a răspuns: „Oh cum să nu. Există un întreg freamăt în PSD pe tema asta”.

Tăriceanu îl ironizează pe Iohannis: Nici cel Coreea de Nord nu se bucura așa de șapca aceea

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu îl ironizează pe șeful statului Klaus Iohannnis, după ce acesta a fost surprins, într-o fotografie la Casa Albă purtând șapca primită de la omologul american Donald Trump, spunând că nici coreeanul Kim Jong-Un nu se bucura atât de mult.

„S-a dus în America, nu a venit de acolo nici măcar cu o promisiune legată de vize. Adică preșdintele SUA să spună că această chestiune va fi tratată în cadrul instituțiilor, era evident că așa este. Deci care este beneficiul acestei vizite? A fost o vizită cu scop pur politic, electoral. Au fost și momente caraghioase. Momentul acela cu șapca. Să mă ierte Dumenzeu. Eu cred că nici coreeanul acela din Coreea de Nord nu se bucura dacă îi dădea o șapcă să și-o pună pe cap să arate ca un caraghios”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în emisiunea „Gândurile luii Cristoiu”.

„Trump are niște meciuri serioase cu anumite țări din UE, cu Germania. Să nu se realizeze apropierea Germaniei de Rusia. Mie mi se pare absolut incredibil. În România noi nu discutăm deloc treburile astea. Interesele comune Germania și Rusia și riscurile care derivă pentru țările noaste”, a mai spus liderul ALDE.

Președinții Klaus Iohannis și omologul american Donald Trump și-au făcut cadouri, în cadrul vizitei efectuate de șeful statului român în America, Iohannis primind o șapcă ce are inscripționat „Make Romania Great Again”, după mesajul de campanie al lui Donald Trump.

Președintele român a fost surprins, într-o fotografie postată de Administrația Prezidențială, purtând șapca la masa discuțiilor cu oficialii americani, spre amuzamentul celor prezenți.

Liderul ALDE: Dacă Dăncilă vine cu Orban prim-ministru electoratul nostru probabil nu o să fie de acord

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că Viorica Dăncilă are soluția de a veni în Parlament cu o variantă de Guvern, varianta de a-și da demisia sau de a forma un Guvern minoritar, pe care ALDE l-ar putea susține, dar în anumite condiții.

„Altă soluție nu are decât să vină în Parlament, ideal ar fi să vină cu un Guvern restructurat sau să vină cu Guvernul ăsta. Cu șestul nu merge. La moțiunea de cenzură stai în bancă și cei din Opoziție votați. Ba da, art. 85 alineatul 3. Acolo spune așa că în cazul schimbării compoziției sau structurii guvernului, președintele numește și revocă pe baza aprobării Parlamentului, solicitată de premier. Deci doamna Dăncilă trebuie să vină în fața Parlamentului cu o formulă de guvern, acolo trebuie să vină ai tăi la vot. Majoritate simplă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Președintele ALDE a mai precizat că o altă variantă este ca Viorica Dăncilă să-și dea demisia de la conducerea Executivului.

Întrebat dacă ALDE ar susține un Guvern minoritar, Călin Popescu Tăriceanu a precizat: „Nu orice Guvern, nu cu oricine. Să vină cu un program. Să vedem. Nu pot să spun așa – de la început vă sprijinim necondiționat. Dacă vine cu propunerea Orban premier, electoratul nostru probabil nu o să fie de acord, colegii mei și eu nu am fi de acord să îi dăm votul”.

Călin Popescu Tăriceanu: Există o ostilitate agresivă

„Guvernarea a lăsat unele urme asupra noastră. Am avut cu 2 luni înainte de europarlamentare 13%, apoi 10-12%. Am primit cu o săptămână înainte de alegeri informații că rezultatul va fi prost. Ce a urmat a fost unul sub orice așteptări și acest lucruri a declanșat un proces de reflexie. Am analizat cauzele, era o anumită bulversare și am încercat să stăm apoi de vorbă. Am dissutat o regândire a programului de guvernare, am discutat de câteva subiecte care să dea clar mesajul că ne preocupă problemele care sunt pe agenda populație: corupția și incompetența cuplată cu nepotismul. Am discutat o restructurare a guvernuluui, plus o reducere a secretarilor de stat, tăierea unor posturi la cabinetele demnitarilor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la „Gândurile lui Cristoiu”.

„72% din populație consideră că România merge într-o direcție proastă. În România avem a doua sau a treia creștere economică din Europa. Șomajul e foarte scăzut și se confruntă cu probleme în găsirea forței de muncă. Am constatat că există o ostilitate agresivă care cred că trebuie să te oblige să iei în mod democratic act de această situație și să faci un pas înapoi. Este nevoie și de astfel de momente în care să iei o astfel de decizie”, a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Bugetul are o gaură de 9 miliarde de lei

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că s-a ajuns la situația în care bugetul României are o gaură de nu mai puțin de 9 miliarde de lei.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că Guvernul a fcut numeroase modificări la OUG 114, care nu fuseseră agreate în Coaliție.

„Am convenit ca până pe 20 august să discutăm aceste lucruri. În primul rând că nu a venit, că a avut o problemă medicală. Ne-am întâlnit miercuri, dar cu colegii dânsei, nu au avut nimica și ne-au zis că gândesc un plan cu 10 măsuri, dar măsuri de mai mică amploare. I-am spus „doamna Dăncilă, ați ales o formulă de supraviețuire. Eu cred că e prea puțin. Dacă nu ieșim în ofensivă, soarta ne e pecetluită și în 2020 dumneavoastră care ați plecat de la 46 poate rămâneți cu un 20-25%, dar noi nu ne putem permite acest lucru” și sunt chestiuni de dată recentă. Am convenit să modificăm OUG 114 la care am avut obiecțiuni de la început și care a suferit o serie de adăugiri pe care noi nu le convenisem în Coaliție”, a declarat președintele ALDE, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că există o gaură în buget de 9 miliarde de lei.

„A fost problema bugetului care a fost discutat, ca să constatăm acum în august că bugetul are acum o gaură de 9 miliarde de lei. Măsurile luate la rectificare nu vindecă bugetul. Problemele rămân. La nivel local cooperarea merge prost. Am făcut o evaluare cu organizațiile din teritoriu, încercând să evaluăm nivelul de colaborare. 8 organizații din 47 ne-au spus că la nivel local coaliția funcționează. Miniștrii erau nemulțumiți”, a completat Tăriceanu.

Liderul ALDE: Dăncilă mi-a spus că păstrăm înțelegerea privind un candidat unic

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a relatat, joi, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că înțelegerea cu Viorica Dăncilă, după ce aceasta a preluat șefia PSD, a fost să se mențină un candidat unic din partea Coaliției, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu,apoi lucrurile s-au schimbat.

„Eu nu sunt legat de funcție, am fost și ministru, și parlamentar, și prim ministru, pentru mine nu era importantă funcția de președinte al Senatului. Am avut discuții și de alt gen. Doamna Dăncilă a spus la un moment dat „Domnule, haideți să gândim cum ar fi să securizăm această Coaliție printr-o înțelegere pe termen lung”. A fost această discuție și i-am spus „Nu mai am încredere pentru că noi am discutat ceva împreună. Dumneavoastră când ați preluat șefia partidului aveți două opțiuni: să considerați că sunteți legată de înțelegerea prealabilă vizând un singur candidat la prezidențiale cu PSD-ul sau să spuneți sunt președinte, am propria responsabilitate, sunt liberă de orice angajamente și acest subiect se pune pe masă”. Doamna Dănciă mi-a spus „Nu, păstrăm înțelegerea, dar va trebui să păstrăm niște sondaje ca să am o motivație internă pentru a desemna un candidat unic, știu că sunteți cel mai bine plasat, dar îmi trebuie acest lucru”. Bine. Asa era în iulie”, a declarat președintele ALDE, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Întrebat dacă a avut o înțelegere cu conducerea anterioară PSD, Tăriceanu a replicat: „De anul trecut, din august , a fost CEx PSD la finele lunii august, când Liviu Dragnea s-a dus la CEx și a anunțat „Am discutat și am hotărât cu domnul Tăriceanu să mergem cu un candidat unic și acel candidat să fie Călin Popescu Tăriceanu”. Eu i-am spus lui Liviu Dragnea atunci că nu sunt de acord să anunțăm candidatura pentru că mă expune cu un și jumătate înainte și nu e bine. Avea alte socoteli , era un moment tensionat în PSD. Și asta a fost discuția care a rămas. Doamna Dăncilă sigur că știa”.

Ulterior, președintele PSD s-a răzgândit, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Am discutat cu doamna Dăncilă și am spus „Ok doamna Dăncilă, faceți sondajele, facem și noi sondajele” și am așteptat ca domna Dăncilă să vină cu sondajul. Și apoi zice „”Nu, lăsați mai facem încă unul săptămâna viitoare, peste o săptămâna nu e gata ala, mai vine încă unul”…și la un moment dat am văzut că s-a dus în două-trei locuri din țară și au făcut un CEx în care au hotărât să o susțină. Și în moemtnul ăla i-am spus „Să știți că eu în momentul ăsta mi-am pierdut încrederea pentru că era mult mai simplu să spuneți că nu e o problemă de sondaje, nu e o problemă de nimic, e o problemă politică pe care eu nu pot să o tranșez decât în felul ăsta”.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea