„Gândurile lui Cristoiu”: Cazul din Dâmbovița este mai grav decât cel de la Caracal / Despre moțiune: Ne îndreptăm către căderea guvernului / Topul politicienilor în această săptămână – VIDEO

Publicat: 26/09/2019, 21:17

Redăm principalele idei din emisiune:

ORA 19:40Cristoiu, despre decizia justiției în cazul Băsescu-turnător: E una din marile enigme de astăzi. Din câte îmi dau seama, Traian Băsescu nu se aștepta la această decizie. El a avut o atitudine foarte interesantă. În prtima fază, în loc să pună întrebări, el nu a zis nimic. Procesul a fost ciudat deoarece a durat o singură zi. Sunt decizii de interpretare. De aceea se explică de ce multe dosare cu angajament și note au fost declarate că nu au fost de colaborare. Eu nu cred că la nivelul lui Băsescu e o decizie luată de două instituții. E o decizie din afara României, de mare pedepsire a lui Băsescu. El mai avea cinci adeverințe, tot de la CNSAS, că nu a colaborat.Poate avea legătură cu discuția de o jumătate de oră dintre Trump și Iohannis. E vorba de un fost șef de stat care a fost loial americanilor, care a dus o campanie anticomunistă. Nu se întâmpla nimic dacă primea o adeverință că nu a colaborat. Efectele deciziei sunt catastrofale. E un președinte care ne-a condus timp de 10 ani.

ORA 19:31 Cristoiu, despre numărul mare de candidați la prezidențiale: Așa e în societatea postdecembristă. Candidatura la prezidențiale este un lucru de mare vizibilitate. Diaconu e o candidatură serioasă, Paleologu nu (a fost pus să mai rupă de la Barna spre Iohannis), Cumpănașu are o candidatură serioasă, am înțeles că și-ar putea face un partid.

ORA 19:28 Cristoiu, despre efectele crizei politice: Tot ce se întâmplă acum poate să ducă la o creștere a curentului userist. PNL putea să zică „noi și dacă stăm 200 de ani în opoziție nu negociem cu ăștia (PRO România și ALDE)”.

ORA 19:21 Cristoiu, despre moțiunea de cenzură: Niciuna din părți nu are interesul să treacă moțiunea. Dacă, într-un scenariu, îi considerăm pe politicieni oameni cu minte, era clar că trebuia depusă moțiune. Era obligatorie. Ideal ar fi, pentru scenariu, ca această moțiune să nu treacă. Atunci Dăncilă intră în turul doi. În realitate, ne îndreptăm către căderea guvernului.

ORA 19:15 Cristoiu, despre modul în care au comunicat autoritățile în cazul Adrianei: Avem din nou o comunicare dezastruoasă a autorităților. La fel de proastă ca și în cazul Caracal. Olanda este o țară foarte agresivă față de noi. Ambasada Olandei a fost mereu un cuib al diversiunilor anti-românești. Olanda are foarte multe interese economice în România. Este foarte ușor, în cazul unei comunicări dezastruoase, să apară din nou ipoteza unei mușamalizări. Nici acum nu avem o explicație rațională, convingătoare, în legătură ce s-a întâmplat cu suspectul.

ORA 19:05Cristoiu, despre crima din Dâmbovița: Este un eveniment mai grav decât cel de la Caracal, deși, fiind vorba de două fete moarte, e greu să spui care caz e mai tragic. În cazul Caracal am avut de a face cu o adolescentă care s-a urcat într-o mașină în timpul ei liber, care a făcut o greșeală. În cazul acesta aveam o fetiță de 11 ani care ieșea de la școală, aflată la câteva sute de metri de casă. În cazul Dâmbovița avem de a face cu un cetățean străin pedofil care a știut că poate veni aici, în România, pentru a putea să-și satisfacă poftele. România, pe harta lor, era ca o țară săracă, sălbatică, neadministrată.

Editorialul săptămânii, în opinia lui Ion Cristoiu: Ipoteza lui Cosmin Gușă despre faptul că se va cere desecretizarea convorbirii dintre Iohannis și Trump, publicată în Știri pe surse.

Top cinci politicieni în această săptămână, realizat de Ion Cristoiu:

5. Rovana Plumb – Nu pentru că a fost respinsă, ci pentru că se știa vulnerabilă ca imagine și nu trebuia să accepte să fie propusă.

4. Klaus Iohannis – Care s-a dus din nou în America să-și facă o poză. El „pilotează” căderea Guvernului Dăncilă. Fără ea, președintele rămâne fără temă la alegerile din noiembrie.

3. Alexandru Cumpănașu – A reușit să își strângă semnăturile. Este cel mai atacat. Îl susțin deoarece îmi lasă impresia că le strică balul celorlalți.

2. Viorica Dăncilă – A reușit rara performanță de a se duce în America în timp ce aici i se pregătește o moțiune de cenzură. Nu am înțeles de ce s-a dus. A fost un eșec vizita, absolut inutilă.

1. Ludovic Orban – Vede „friptura” la orizont, este tot mai vesel.

Știrea inițială:

Moderatorul Monica Mihai discută cu analistul politic Ion Cristoiu despre candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni, despre decizia Curții de Apel în dosarul Traian Băsescu-CNSAS, dar și despre teribilul caz de la Dâmbovița.

Teme

Cum a fost posibil o nouă crimă, la doar căteva luni de la tragedia din Caracal?

Ce au făcut și nu au făcut autoritățile Cum arată lista finală a candidaților la prezidențiale și care sunt cei cu șanse reale în bătălia pentru cea mai înaltă funcție în stat?

Ce impact are decizia Curții de Apel care l-a declarat pe Traian Băsescu colaborator al Securitații?Â

Ce înseamnă pentru Romănia numirea Laurei Codrutas în funcția de procuror-șef al Parchetului European?

Sunt câteva din întrebările la care va răspunde live analistul politic Ion Cristoiu, în această seară de la ora 19.00, pe Mediafax.ro și Gandul.info.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului