• Publicat:
Gândurile Lui Cristoiu

Gândurile lui Cristoiu. Darea-n gât al lui Traian Băsescu e una din marile enigme ale lumii de astăzi

Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat că decizia privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea a fost luată în afara României și nu exclude ipoteza ca pedepsirea acestuia să aibă legătură cu ultima întâlnire Iohannis-Trump.

Jurnalistul a afirmat, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că darea în vileag a fostului președinte Traian Băsescu privind colaborarea cu Securitatea este o lucrătură complicată și că fostul șef al statului nu se aștepta la o astfel decizie a Curții de Apel București.

„Cazul, darea-n gât al lui Traian Băsescu, e una din marile enigme ale lumii de astăzi, din câte îmi dau eu seama este că Traian Băsescu nu se aștepta la decizia instanței. Dacă ați observat el a avut o atitudine foarte interesantă, adică în prima fază, contrar la cum îl știm noi pe Traian Băsescu, nu numai noi amândoi, dar cei care îl știm, în loc să pună întrebări, Unde era hârtia, că bănuiesc că el știe, cine v-a dat-o, că era clar că a fost o lucrătură și nu la nivel de pițifelnici de la CNSAS. Lucrătura a fost mult mai complicată de dare a lui în vileag. El nu a zis nimic, a zis lasă că va fi instanța, probabil ori a fost amăgit, ori el a crezut că…”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu susțíne că decizia nu a fost luată la nivelul Curții de Apel sau CNSAS, ci în afara României.

„Ei, acolo s-a întâmplat ceva, eu nu cred că la nivelul lui Traian Băsescu, mă miră că nu s-a discutat, e o decizie luată de două instituții sau pe plan intern. E o decizie, eu suspectez din afara României, e o decizie de mare pedepsire a lui Traian Băsescu”, a afirmat jurnalistul.

Întrebat de moderator de ce acum, Ion Cristoiu a răspuns: „Nu știu, pot să fiu paranoia și să pun în legătură cu întâlnirea dintre, discuția de jumătate de oră dintre Trump și Klaus Iohannis, de unde știți dumneavoastră ca și în cazul Zelensky dacă nu s-a discutat despre afacerile lui Joe Byden și ale democraților în România? Știți că democrații au foarte multe afaceri în România, deci ori cineva l-a dat în gât pe Traian Băsescu”.

Analistul politic a amintit și de scandalul izbucnit în SUA în urma dezvăluirii convorbirii în președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski privind anchetarea unor afaceri ale vicepreședintelui american Joe Biden și fiului său în Ucraina. Cum Biden a avut afaceri în România, Ion Cristoiu spune că Traian Băsescu ar trebui să știe.

„Deci tot acest tărăboi mai are un efect, efectul este că opinia publică din America ca și din Europa află că unul Joe Byden a făcut afaceri și acum ajung la ipoteza lui Cozmin Gușă, cu care sunt de acord, acea discuție de o jumătate de oră între Iohannis și Trump poate să fie în legătură cu afacerile lui Joe Byden și la noi. (…) Da, spune că ar trebui (n.r. desecretizată), eu nu spun că ipoteza lui e corectă. Trump după cum se vede este preocupat, democrații au mult mai multe afaceri de corupție decât americanii în țările babuine. Mai ales la noi, Joe Byden a fost și poate că Traian Băsescu știe”, a susținut Ion Cristoiu.

Magistrații Curții de Apel București (CAB) au constatat că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă. Judecătorii au admis acțiunea Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) și au constatat calitatea de colaborator al Securității în privința fostului președinte. În acțiunea depusă la CAB de CNSAS, se arată că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI și MApN.

Inchide