Gândurile lui Cristoiu. INTERVIUL INTEGRAL: Dacă o desemnează procuror-șef european pe Kovesi, s-ar putea ca ea să se înmormânteze mai mult decât în România

Ion Cristoiu afirmă că desemnarea Laurei Codruța Kovesi procuror-șef european ține mai mult de batălia externă, iar șansele fostei șefe DNA de a ocupa acest post depind de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că dacă Laura Codruța Kovesi va fi desemnată procuror european, acest post va fi pentru ea unul de înmormântare deoarece la Bruxelles nu va mai putea pune în scenă spectacolele mediatice de la DNA.

În opinia sa, e greu de presupus că, la Bruxelles, Kovesi va mai putea face anchete de amploare. „E greu de presupus că va face Parchetul ăla anchetă în Franța sau în Germania, probabil că o să facă tot pe la noi dar nu va avea aceeași amploare (…) pe partea de est, dar și pe partea de est vor găsi fraude cu fonduri europene făcute tot cu sprijinul sau cu implicarea unor mari puteri europene”, a afirmat analistul politic.

Cum Curtea Constituțională (CCR) a amânat joi pentru a șaptea oară decizia privind Codurile penale, Ion Cristoiu a afirmat că este absolut nefiresc și dezastruos pentru democrație ca o instituție precum CCR, formată din nouă oameni, să se substituie Parlamentului. Jurnalistul a susținut că e nevoie de modificarea Constituției pentru ca această instituție să reintre pe făgașul normal, iar deciziile luate să nu mai fie „de viață și de moarte”. Totodată, Ion Cristoiu a susținut modificarea legii astfel încât deciziile privind justiția să fie scoase din prerogativele CCR.

De asemenea, analistul politic a afirmat că premierul Viorica Dăncilă va candida din partea PSD la alegerile prezidențiale și din această poziție va reuși să-i facă față lui Klaus Iohannis, jucând rolul rolul mămicii, al femeii de treabă.

„Eu știu că sondajele o dau acum prost în raport… Deci sondajele. Dar cred că ea va face față lui Klaus Iohannis, va juca rolul mămicii, mamei, bunicii, femeii de treabă în raport cu Klaus Iohannis care clar că va veni arogant în această campanie”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a atras atenția asupra insistenței președintelui Iohannis de a organiza un nou referendum simultan cu scrutinul prezidențial, arătând că în aceste condiții softul de numărare a voturilor poate fi ușor manipulat, iar alegerile fraudate. „Insistența lui ca să fie referendumul de revizuire a Constituției la primul sau al doilea tur nu are nicio legătură cu prezența (…) după datele pe care le am, de ce a insistat el să fie pus, pentru că a dat posibilitatea unei fraude”, a susținut Ion Cristoiu.

Despre șansele Crimeei de a reveni la Ucraina, subiect al unei întâlniri cerute de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, omologului său rus, Vladimir Putin, Ion Cristoiu a afirmat că situația din țara vecină nu poate fi rezolvată decât printr-un al treilea război mondial deoarece rușii nu vor renunța la peninsula pe care au ocupat-o acum 5 ani.

 

Redăm interviul integral:

 

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție Gândurile lui Cristoiu, alături de mine se află jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu. Bine ați venit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit. Scriitor.

Monica Mihai: Și scriitor. Am discutat edițiile trecute că o să ajungem și la faza aceasta în care o să vă prezint și ca scriitorul Ion Cristoiu. Avem săptămâna aceasta câteva subiecte importante. În primul rând ar trebui să începem cu primul subiect și cel mai important al zilei și anume faptul că CCR a amânat din nou, a șaptea oară, decizia pe Codurile penale, trebuie să discutăm și despre ancheta făcută de Comisia parlamentară pe alegerile din 26 mai, avem alegerile prezidențiale, deja se conturează niște candidați pentru alegerile din această iarnă, negocierile de la Bruxelles care au loc cumva sub tutela lui Emanuel Macron, întâlnirea care ar urma să aibă loc în partea de nord a țării între Putin și noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, editorialul săptămânii și top cinci politicienii săptămânii.

Poate cea mai recentă știre, știrea zilei de astăzi în care CCR a amânat pentru a șaptea oară decizia pe Codurile penale și pe Codurile de procedură penală. Cum vedeți faptul că avem amânare după amânare într-o problemă pe care o așteaptă o țară întreagă și de importanță majoră?

CCR a devenit la ora actuală arbitrul absolut al vieții politice și social-politice, chiar și juridice în România

Ion Cristoiu: Amânarea, care nu e o noutate la CCR, exprimă o realitate asupra căreia atrag atenția și eu de mai mult timp și anume că CCR a devenit la ora actuală arbitrul absolut al vieții politice și social-politice, chiar și juridice în România și este un lucru absolut nefiresc din punct de vedere democratic. Ei amână pentru că nu se mai raportează la Constituție.

Monica Mihai: Dar de ce amână, care ar fi justificarea pentru amânare?

Ion Cristoiu: Amână pentru că decizia lor este o decizie dumnezeiască, deci e o decizie absolută. Dacă ar fi o instanță ale căror decizii în cazul de față ar putea fi contrazisă de o altă instituție. Deci în cazul de față noi avem…

Monica Mihai: Decizia CCR care este respectată și supremă.

Ion Cristoiu: Nu. În cazul de față avem de-a face cu o lege. Până în 2003, ca să repet ce-am mai spus, până în 2003 deciziile CCR în legătură cu legile votate de Parlament, principala instituție a unei democrații, puteau fi decizii contracarate cu un vot de două treimi al Parlamentului. Dacă, să spunem, CCR ar fi dat o decizie în legătură cu o lege cum e acum care a fost contestată la CCR de opoziție sau de Klaus Iohannis, atunci decizia până în 2003, până la revizuirea Constituției, putea fi contrazisă de Parlament cu două treimi, corect, adică aveam următoare situație de democrație, o avem acum: Parlamentul care este principala instituție a țării deoarece este votat parlamentul de către alegători, pe baza unui program și a unor făgăduieli electorale, face o lege. Așa este peste tot în lume, această lege prin paranoia din 2003, n-am înțeles, nu mai poate fi… ea poate fi contestată la CCR iar deciziile CCR, nouă oameni, nouă oameni, încă o dată, ele pot contrazice un parlament întreg. Și atunci de ce mai fac parlament o dată ce vine o instituție care le contrazice.

Monica Mihai: Spuneți că este greșit faptul că CCR are o asemenea putere?

Ion Cristoiu: Nu, este dezastruos pentru democrație, este dezastruos pentru oamenii ăștia, să ne lămurim, nu există nicăieri într-o democrație o instituție alcătuită din nouă oameni, nouă…

Monica Mihai: Cum ați scris și în editorialul dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Indiferent cine or fi oamenii ăia, că sunt apostolii, că sunt, nu știu, membrii unei hunte, ei sunt nouă oameni. Oricât de buni ar fi nouă oameni nu pot lua decizii în locul parlamentului, dar nu pot lua decizii infailibile.

Monica Mihai: Cum s-a ajuns la dezechilibrul acesta?

Ion Cristoiu: Și atunci avem această situație în care ei tot amână pentru că își dau seama de importanța deciziei lor. Dacă decizia lor ar putea fi contrazisă de parlament sau de o altă instituție sau de ICCJ…

Monica Mihai: Atunci spuneți că ar fi dat-o mai devreme.

Ion Cristoiu: Da, mai devreme pentru că… Dar în felul acesta tot ce fac ei, deciziile pe care le iau ei sunt de viață și de moarte.

Monica Mihai: Cui convine ca CCR să aibă o asemenea putere?

Ion Cristoiu: CCR a devenit foarte puternică în 2003 pentru că Constituția din 90 nu prevedea… adică dădea posibilitatea cel puțin în materie de legi. După 2016 s-a întâmplat un lucru, având o opoziție foarte slabă în parlament și un președinte fără puteri, în fiecare moment s-a apelat la acest arbitru, deci cea care a întărit a fost opoziția. Și atunci am avut situații în care, cum am scris eu, în care USR a contestat în 2018-2019 de 55 de ori. Deci opoziția a fost cea care a întărit…

Monica Mihai: Care a folosit CCR.

Ion Cristoiu: Da, care a folosit CCR și indiferent ce lege dă PSD, indiferent ce decizie i-a puterea…

Monica Mihai: Vine opoziția sau președintele și contestă.

Ion Cristoiu: Și contestă. Și atunci pe umerii acestor oameni, nu știu, cum vreți, pot să fie și geniali, se așază o povară greu de suportat. De aici amânarea. După asta, deciziile CCR pot să schimbe istoria României. Amânarea deciziei în cazul lui Liviu Dragnea a schimbat istoria României. Dacă ei dădeau o decizie atunci, pe care au dat-o acum după ce Dragnea a fost încarcerat, condamnat, probabil că Dragnea rămânea președintele PSD și cel de-al treilea om în România, ar fi candidat la președinție și ar fi demis-o pe Viorica Dăncilă. Nu este normal, este absolut, trebuie neapărat…

Monica Mihai: Care ar fi soluția?

Soluția ar fi o revizuire a Constituției, introducerea a două momente, fond și apel la CCR și o scoatere dintre prerogativele CCR a deciziilor privind justiția

Ion Cristoiu: Păi soluția ar fi o revizuire a Constituției în care să se revină, în primul rând, la Constituția din 90 în sensul că o lege contestată la CCR și CCR dând o decizie să poată fi contracarată această decizie de două, două treimi, da, din parlament.

Monica Mihai: Din ce știți dumneavoastră…

Ion Cristoiu: A doua soluție ar fi introducerea a două momente, fond și apel la CCR, adică să avem o decizie luată cu un număr de judecători care să poată fi contestată de cei care au depus sesizarea și să vină completul de nouă, exact pe formula de la ICCJ. Numai că în loc să fie…

Monica Mihai: Ar fi cinci probabil și nouă ulterior.

Ion Cristoiu: Și o scoatere dintre prerogativele CCR a deciziilor privind justiția. Este absolut nefiresc ca prin decizia de cinci, astea privind trei, o serie întreagă de decizii ale justiției, sentințe, să fie reluate de la capăt și în acest moment o decizie, cum a fost cea în cazul Elenei Udrea a fost luată de o instanță de fond cu tot procesul, da, care s-a desfășurat, un proces întreg, da, apoi a venit apelul de cinci la ICCJ care și ea a venit cu martori cu toate. Tot acest proces care a durat vreo doi trei ani se reia de la capăt printr-o decizie a nouă oameni. Păi de ce? Nouă oameni ăia nu pot ține locul unui mers al justiției, repet, poate că deciziile cele două poate că n-au fost corecte, dar… și trebuie să scoatem posibilitatea ca CCR să se implice în mersul justiției.

Monica Mihai: Din ce știți dumneavoastră în momentul de față în spectrul politic s-ar dori așa ceva? Ca CCR să nu mai aibă această putere dumnezeiască cum i-ați spus dumneavoastră?

Ion Cristoiu: Păi nu s-ar dori, pentru că PSD așteaptă să intre în opoziție și atunci va folosi el CCR pentru sesizările alea, da, iar cei din opoziție de acum și Klaus Iohannis deoarece ei folosesc contestarea la CCR, sigur, uneori ei nu sunt de acord, dar o folosesc ca un instrument de bătălie politică, așa s-a ajuns, adică normal ar fi ca o acțiune intermediară ar fi ca opoziția să anunțe că nu mai contestă nimic, că nu mai e recunoscută. Eu așa face. Domnule, noi nu mai trimitem nimic, nu mai contestăm la CCR deoarece CCR este un arbitru…

Monica Mihai: Asta ar însemna ca opoziția să cadă la un comun acord asupra unei probleme.

Ion Cristoiu: Da. Primul lucru pe care trebuie să-l facă, oricum au criticat unele decizii, având în vedere că în România a apărut un arbitru care este CCR, atunci, incorect din punct de vedere democratic, noi nu mai contestăm. Dacă nu mai contestă legi decizii la ordonanțe de urgență la CCR, atunci CCR nu va mai avea aceeași putere pentru că ea nu va mai fi obligată să arbitreze.

Monica Mihai: Cunoscând politicienii noștri credeți că ar fi capabili să facă un asemenea consens?

Ion Cristoiu: Nu. Politicienii vor vrea să pună mâna pe Curte.. adică să modifice raportul de forțe și atunci arbitrul să treacă de partea lor, din punctul ăsta de vedere. La ora actuală cel care decide este reprezentantul UDMR, vă imaginați ce putere are reprezentantul UDMR?

Monica Mihai: De negociere, ce putere de negociere partidul.

Ion Cristoiu: Repet, nu e corect indiferent… și dacă oamenii aceștia ar da… repet, nu, în primul rând nu au cum să dea nouă oameni decizii de viață și de moarte, nu au cum, nu e corect.

Monica Mihai: Lucru pe care îl fac în momentul de față.

Ion Cristoiu: Da, nu e corect. Și avem rezultatul acestei puteri uriașe și amânarea pentru că normal, adică orice decizie dată de ei în legătură cu codurile, cu această lege, sunt de viață și de moarte, sunt infailibile, se execută automat și atunci…

Monica Mihai: Și vor schimba fața justiției din România.

Ion Cristoiu: Da, și atunci este o presiune uriașă asupra a nouă oameni care, mă rog, sunt și ei nouă oameni care au și ei interese, viață personală și sunt presiuni. Să nu uităm de amânarea în cazul completelor de trei. Adică nu era normal, unii dintre membrii CCR n-au venit dinadins până când l-au condamnat, pentru ca ei să ia acum o decizie în care rezultă că dacă ar fi luat-o atunci Dragnea n-ar mai fi fost condamnat, nu e corect.

STS este o organizație militarizată și înseamnă lipsă de transparență

Monica Mihai: Că vorbim de oameni care iau decizii importante, în momentul de față, în Parlamentul României există o comisie care anchetează posibile fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai. Această comisie este condusă de Lia Olguța Vasilescu și a audiat deja  mai multe persoane printre care și ministrul de Interne Carmen Dan, a fost audiat și Teodor Meleșcanu, care fiecare dintre ei au spus că sistemul STS, acele tablete, nu au funcționat corespunzător și că nu consideră că STS ar trebui să mai aibă în subordine această parte de la alegeri. Cum vedeți punctul lor de vedere în acest caz?

Ion Cristoiu: Și în cazul administrării acelui soft de către STS iar avem o încălcare a democrației.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că STS este o organizație militară, lasă la o parte faptul că nu văd de ce e militară, adică militarizată. Militarizată înseamnă cu ordine, acolo se ascultă, ordinele nu se discută pentru că este militarizată și înseamnă lipsă de transparență, da? Secretul militar. Dacă acest soft ar trece în administrare la orice instituție civilă, inclusiv la Autoritatea…

Monica Mihai: Exista discuția să treacă în subordinea Autorității Electorale Permanente.

Ion Cristoiu: Da pentru că devine transparentă, încă o dată, când a trecut acolo orice ONG, un ONG de creșterea iepurilor poate să ceară informații.

Monica Mihai: Da, dar cei de la Autoritatea Electorală Permanentă în această comisie când au fost audiați au spus că ei nu au infrastructura potrivită pentru a putea prelua sistemul de la STS.

Ion Cristoiu: Așa a spus și DNA-ul când trebuia să preia de la de la SRI. Sigur că le convine pentru că cei de la Autoritatea Electorală Permanentă vor să ia niște parale fără să facă nimic, din punctul ăsta de vedere. Eu spun din punct de vedere democratic. Din punct de vedere democratic, pe lângă suspiciunile, și sunt în legătură cu acest soft, nu e corect din punct de vedere democratic pentru că STS-ul nu poate, nu e transparent. Deci faceți dumneavoastră o adresă la STS să vă spună cum a funcționat softul ăsta acum. Să vă spun, de exemplu, ca o informație pe care ei o ascund faptul că înainte de a introduce rezultatele, buletinele, ei au șters totul. Tot ce a fost peste zi a fost șters.

Monica Mihai: De ce? Cum adică a fost șters?

Ion Cristoiu: Pe motivul că e prea încărcată memoria, calculatorul.

Monica Mihai: Și adică, să înțeleagă toată lumea, existau niște date în tabletele respective? Cu câte persoane s-au prezentat…

Ion Cristoiu: Tot ce s-a întâmplat peste zi, tot ce softul a administrat peste zi prezență, în unele locuri chiar și rezultate parțiale s-a șters.

Monica Mihai: Și n-a existat nicăieri un backup pe datele care au fost livrate de ei?

Au dorit să fraudeze pentru că voiau să-l radă pe Dragnea, de aici a fost singura chestiune. A fost o operațiune uriașă pusă la cale de STS și de servicii

Ion Cristoiu: Întrebați-i pe ei, să vă spună… deci în momentul în care ei au început să introducă rezultatele buletinelor, proceselor verbale, sub pretextul, foarte important, că memoria… nu mai încape în memorie ei n-au mai scos niciun backup și au șters totul, noi nu putem știi la ora actuală din punct de vedere al softului de la STS, la prânz…

Monica Mihai: De ce ar fi făcut asta?

Ion Cristoiu: Păi ca să poată să fraudeze.

Monica Mihai: Cine ar fi dorit să fraudeze?

Ion Cristoiu: Au dorit să fraudeze pentru că voiau să-l radă pe Dragnea, de aici a fost singura chestiune. A fost o operațiune uriașă pusă la cale de STS și de servicii, cum vreți, interne, externe, și anume ca Dragnea… ca PSD-ul să obțină un scor foarte prost, pentru că dacă obținea un scor cât de cât normal, domnul Dragnea, poate că si decizia judecătorilor era în sensul ăsta.

Monica Mihai: Credeți că ar fi fost diferită decizia?

Ion Cristoiu: Da. Iar a doua suspiciune este în legătură cu ei… eu întreb așa, dumneavoastră sunteți jurnalist, faceți o adresă… a făcut STS vreo conferință de presă în legătură cu softul ăsta? Nu pentru că ei sunt militari, ei sunt generali…

Monica Mihai: Există informații clasificate probabil pe care nu le pot face publice.

Ion Cristoiu: De exemplu informație clasificată care trebuie neapărat declasificată este aceasta: de ce are interes Klaus Iohannis să pună referendumul o dată cu prezidențialele, cu primul tur sau al doilea tur pentru că în momentul în care apar două, am înțeles, două teme, e foarte ușor de manipulat  acest soft. Așa spun unii, să ne răspundă la această acuzație care lansează suspiciuni asupra…

Monica Mihai: Adică spuneți că există loc de fraude în momentul în care există două tabele paralele…

Ion Cristoiu: Dacă sunt două. Dacă sunt două tabele paralele, nu știu, am înțeles că e o posibilitate, nu știu, nu pot să-mi dau seama din punct de vedere al softului. Nu se mai încheie…

Monica Mihai: Și asta ar presupune ca STS să fie de partea lui Iohannis.

După datele pe care le am, Iohannis a insistat să fie pus referendumul cu prezidențialele pentru că a dat posibilitatea unei fraude

Ion Cristoiu: Păi doar n-o fi de partea mea. Hai să vă spun următorul lucru, domnul Iohannis insistă ca referendumul să fie ori la primul ori la al doilea tur.

Monica Mihai: Dar asta am mai discut și edițiile trecute că este convenabil și din punct de vedere financiar ca să fie organizate împreună cu una din alegerile care ar urma.

Ion Cristoiu: De ce din punct de vedere financiar?

Monica Mihai: Pentru a nu se cheltui, pentru a nu…

Ion Cristoiu: Am înțeles, păi dar de ce nu face înainte, din punct de vedere financiar sau să nu-l mai facă deloc. Dar de ce din punct de vedere financiar, adică e vorba de rentabilitatea financiară în momentul în care e vorba de un referendum fantezist pe care l-a făcut el. De ce trebuie să revizuiești Constituția să nu mai fie fără penali. Adică, stați un pic, e o cheltuială impusă de el, da, el vrea referendum, da, și atunci toți trebuie să facem tot felul de manevre în așa fel încât cheltuiala să fie mică, să fie, uite, o cheltuială de referendum să se reducă din bugetul președinției, dacă tot e vorba de cheltuială. Dar eu spun acest lucru, insistența lui ține de soft, ține de fraudă.

Monica Mihai: Și dacă va trece softul în subordinea Autorității Electorale Permanente?

Ion Cristoiu: Dacă va trece atunci putem să-i luăm la întrebări pe ăia și să îi supraveghem. O să vă puteți duce și dumneavoastră acolo în timp ce ei umblă la soft. Acum nu pot pentru că e STS-ul. Eu am spus însă, foarte important, din datele pe care le am, insistența, pentru că insistența lui ca să fie referendumul de revizuire a Constituției la primul sau al doilea tur nu are nicio legătură cu prezența pentru că oamenii vor veni la vot de dragul prezidențialelor, nu de dragul referendumului. Cum au venit și acum, acum n-au venit de dragul referendumului, au venit de dragul alegerilor.

Monica Mihai: Au venit de dragul alegerilor europarlamentare și a mizei care a fost creată în jurul acestei…

Ion Cristoiu: Și acum după datele pe care le am, de ce a insistat el să fie pus, pentru că a dat posibilitatea unei fraude. Eu am dreptul să fiu suspicios câtă vreme STS-ul este izolat în secretul militar. Când or veni cei de la STS, generalii, și vor explica ei cu epoleții lor pe umeri, ne vor…

Monica Mihai: Din punct de vedere tehnic.

Ion Cristoiu: Da. Încă o dată, principiul fundamental al democrației pentru care a avut loc o revoluție în tot estul este faptul că totul trebuie să fie transparent, da, ori în cazul de față am un moment netransparent.

Monica Mihai: Nu există această transparență prin anchetarea care are loc la comisia parlamentară? Adică ei merg acolo și dau socoteală.

Ion Cristoiu: Păi dar de ce să dea la o comisie parlamentară când dacă ar fi la Autoritatea Electorală Permanentă v-ar da și dumneavoastră, că e obligat. Pe când acum dacă dumneavoastră, ca jurnalist, îi cereți ei or să vină și or să spună că e secret militar. Iar și la asta or să se ducă ăia acolo de la STS și or să facă cu ușile închise și or să fie trei, patru inși ca și la comisia SRI de tristă amintire.

Monica Mihai: Care vor spune niște lucruri.

Ion Cristoiu: Care vor spune niște lucruri care nici acum nu le știm. Știți ce au zis ăia de la SRI la comisia lui Manda? Nu. Pentru că ni se spune că e secret, în sensul ăsta. Eu sunt un înverșunat susținător, adept, luptător al tezei că în democrație totul trebuie să fie transparent. Și ce face președintele și cât cheltuie cu deplasarea și unde…

Ancheta parlamentară va încheia ca și cea de la SRI, printr-un compromis, probabil c-or să vină niște generali și or să termine cu ea

Monica Mihai: Și ce face Parlamentul… Cum se va încheia ancheta parlamentară?

Ion Cristoiu: Se va încheia ca și cea de la SRI, printr-un compromis, probabil c-or să vină niște generali și or să termine cu ea. Mă întorc, susțin încă o dată că în lumea modernă democratică și că în est s-a făcut o revoluție tocmai pentru a știi totul, totul. Nu există  la ora actuală nimic secret. Nici viața președintelui, nici viața de cuplu a președintelui, nici viața de dormitor a președintelui pentru că de aia avem democrație, da, adică nu mai avem momentul ăla în care dictatorul stă…

Monica Mihai: În turnul de fildeș…

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți tânără. Dumneavoastră știți că nu aveai voie să intri în Primăverii? Deci strada aia care în capăt era locuința lui Ceaușescu era blocată, n-aveai voie să treci prin fața Comitetului Central pe marginea aia, că era Comitetul Central. Dar de ce? De ce să nu trec, puteam să trecem și vedeam, adică normal este în democrație viața, parlamentarilor, a politicienilor, a premierului, a președintelui se desfășoară fără perdele. Noi ne uităm, vedem ce face ăla în casă, nu e nicio problemă pentru că asta este democrația.

Monica Mihai: Că vorbim de președinte, am zis că de săptămâna aceasta vom avea o rubrică dedicată special alegerilor prezidențiale în care vom discuta toate noutățile și tot ce se întâmplă în acest plan, care sunt candidații, care sunt strategiile pe care aceștia le-au adoptat. Avem până în momentul de față un singur candidat declarat și asumat, vorbim de președintele Klaus Iohannis care și-a manifestat dorința de a candida pentru un nou mandat. În schimb au început să se contureze niște figuri în plan politic intern care ar putea fi viitori prezidențiabili. Aici vorbim de Viorica Dăncilă care a făcut în aceste zile declarații, mai exact chiar astăzi, că dacă partidul o va propune și va insista ca ea să fie un candidat la prezidențiale, ea va accepta această propunere. Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că și el este împins în spate de electoratul liberal să candideze pentru funcția de președinte, în tabăra USR-Plus încă nu este foarte clar dintre Dacian Cioloș și Dan Barna care v-a fi candidatul la prezidențiale, urmează să facă și ei acest anunț, probabil după congresul care va avea loc pe data de 13 iulie. În momentul de față la cum arată scena politică și candidații care sunt scenariile posibile? Iohannis mai iese președinte?

Ion Cristoiu: În acest moment avem, încă o dată, orice sondaj este fals deoarece avem un singur candidat anunțat. Nu putem vorbi… toate sondajele care îl dau pe Klaus Iohannis și pe drept cuvânt ca marele învingător sunt false deoarece ceilalți nu s-au înscris în cursă.

Monica Mihai: Dar au fost sondați…

Ion Cristoiu: Așa mă poate sonda și pe mine că sunt bun de astronaut, dar asta nu înseamnă că sunt. Și probabil că se face acum un sondaj și m-ar trece pe mine că…

Monica Mihai: Ați lua și dumneavoastră câteva procente.

La toate sondajele, Iohannis este confruntat cu candidați ipotetici. În momentul în care respectivii vor fi desemnați, probabil că procentele lui Klaus Iohannis se reduc drastic.

 

Ion Cristoiu: Da, ba unii chiar ar fi de acord să plec în cosmos sau dacă ar fi un sondaj, nu știu, alergătorii la 100 de metri, probabil că unii din cetățeni, da, domnule, ar fi bun să alergi. Deci din punctul acesta de vedere sondajele de gen ce-ar fi dacă ar candida Barna, ce-ar fi dacă ar candida cutare…

Monica Mihai: Nu sunt valabile spuneți.

Ion Cristoiu: Nu, nu sunt valabile în comparație la concurență cu… deci la toate sondajele Iohannis este confruntat cu candidați ipotetici. În momentul în care respectivii vor fi desemnați, deja el e aproape desemnat, e desemnat că e al PNL-ului, probabil că procentele lui Klaus Iohannis se reduc drastic.

Monica Mihai: Știți ce este interesant că de îndată ce a apărut informația că Viorica Dăncilă ar putea fi un posibil candidat au apărut voci din PSD care spuneau că poate ar fi un candidat mai bun Gabriela Firea.

Ion Cristoiu: Nu. Să ne întoarcem la ce înseamnă campania prezidențialelor. Campania prezidențială înseamnă pentru orice partid un uriaș spor de vizibilitate. Să vedem PSD-ul. PSD-ul are o conducere, e Viorica Dăncilă. În momentul în care pui pe altcineva candidat automat președintele partidului trebuie…

Monica Mihai: Să facă un pas în spate și să cedeze scena persoanei care va candida.

Ion Cristoiu: Din start aceasta duce la o bulversare în partid pentru că partidul în momentul în care ești președintele partidului și și candidat și te duci la Vrancea automat structurile de partid sunt pentru tine, altfel trebuie să sune Viorica Dăncilă la Vrancea lui Oprișan și „domnule, am o rugăminte, va fi candidatul nostru, ai grijă. Bun, doi: și Gabriela Firea are o fire foarte mare… în primul rând are enormitatea aia cu bărbată-său. Deci eu nu pot să mai votez cu Gabriela Firea pentru câtă vreme știu că are un bărbat care candidează și el. N-am înțeles.

Monica Mihai: Va rămâne și domnul Pandele în schemă…

Ion Cristoiu: Nu, oricum totul s-a anunțat, totul este penibil.

Monica Mihai: De ce s-o fi anunțat, sprijinit de ce partid?

Ion Cristoiu: Nu, dar pentru ea, în momentul în care soțul ei a anunțat că va candida, s-a terminat cu candidatura ei, nu știu. Imaginează-ți, nu știu,  eu vreau să anunț că voi candida… toată lumea zice că voi candida, nu știu, la o funcție…

Monica Mihai: Director general la un post de televiziune, de exemplu, și vine și soția dumneavoastră și spune că vrea și ea același lucru .

Ion Cristoiu: Și în acel moment vine lumea și spune e ceva neserios ori ești tu ori e nevasta. Doi, Gabriela Firea administrează Bucureștiul. Administrarea Bucureștiului face o candidatură de o rară vulnerabilitate, de o uriașă vulnerabilitate.

Monica Mihai: Pentru că se vede felul în care a administrat un oraș.

Citește continuarea în pagina 2

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide