INTERVIU „Gândurile lui Cristoiu”: Sinuciderea olandezului seamănă foarte mult cu butoiul descoperit în cazul Alexandrei. A fost o modalitate de a închide dosarul

Publicat: 27/09/2019, 15:08

Ion Cristoiu: Eu am susținut și am spus și aici mult timp, dar acum îmi dau seama că am greșit, că niciuna din părți nu are interes să treacă această moțiune de cenzură. Sigur, dacă calculăm la… considerăm politicienii români ca pe niște oameni care au ceva minte, dar poate că ei nu au, din punctul acesta de vedere era clar că trebuia depusă moțiune, n-ai cum…

Monica Mihai: Era de așteptat.

Ion Cristoiu: Păi, nu de așteptat,adică în momentul în care vezi că coaliția de guvernare s-a destrămat trebuie să fii nebun să nu depui moțiune de cenzură pentru că asupra ta Klaus Iohannis și asupra PNL-ului vine o presiune a electoratului tău care spune păi, stai, băi puțin, dacă nici acum nu depui… deci din punctul de vedere al depunerii moțiunii era obligatoriu. Ideal ar fi, pentru scenariu, pentru cei care gândim că ei gândesc rațional, ca această moțiune să nu treacă. Atunci doamna Dăncilă rămâne și intră în turul al doilea iar domnul Klaus Iohannis va putea vorbi timp de o lună că iată, alegeți-mă pe mine pentru că dacă mă alegeți pe mine după… dar nu mai au cum să depună moțiune de cenzură…

Monica Mihai: Credeți că e atât de alb sau negru, dacă cade guvernul doamna Dăncilă nu mai ajunge în turul doi?

Ion Cristoiu:În realitate, din datele pe care le am eu și din ce am studiat ne îndreptăm către căderea guvernului și vă dau câteva semnale, adică nu din ce știu eu, din exploatarea surselor deschise, cum ar spune colegii noștri de la SRI, când vor să spună ce știu numai ei din spionaj, zice din surse deschise. Primul lucru, avem un caz numit Rareș Bogdan. Rareș Bogdan acum două, trei săptămâni a scris un text pe facebook de care s-a făcut mare caz în care a spus că PNL-ul nu are ce negocia cu Ponta și cu Tăriceanu. Corect. Adică este absurd și ca să cadă guvernul tu să te logodești cu două personaje pe care le-ai făcut până acum pulbere și sunt responsabile de această guvernare. Ponta a fost premier totuși PSD-ist…

Monica Mihai: Iar Tăriceanu a participat la guvernare cu partidul lui.

Ion Cristoiu: Iar Tăriceanu a participat la guvernare, deci aici are dreptate. Din sursele mele, i s-a cam dat un ghiont de la Cotroceni și atunci, alaltăseară, am citit un text incredibil al lui, gata, nu se mai poate trăi, trebuie să cadă PSD-ul, cutare. Alt personaj este Victor Ponta care el neputându-se stăpâni să nu vorbească, să scrie e ușor de descifrat. Când a plecat ALDE de la guvernare și s-a schițat ideea depunerii unei moțiuni de cenzură, ați văzut că destul de șovăielnic, domnul Ponta a spus o chestie care părea credibilă domnule, noi nu votăm moțiunea de cenzură până când nu vedem cine va fi premier și premier nu poate să fie domnul Ludovic Orban în veci. Acum, de vreo câteva zile, domnul Ponta tace și…

Monica Mihai: Acceptă și varianta în care domnul Orban ar fi premier.

Ion Cristoiu: Nu numai asta, dar ca să justifice probabil o înțelegere prin boscheți, că este o înțelegere clar și cu el și cu Tăriceanu, a lui Iohannis bănuiesc, cred că nu a lui Ludovic Orban că nu are putere, el începe… în fiecare zi înjură guvernul, ați observat, deci în fiecare zi se conturează o justificare…

Monica Mihai: Participării lor la această moțiune.

Ion Cristoiu: Acestei nunți, acestei chestii, tochituri de tip balcanic în care dușmanii de până mai ieri Ponta și Tăriceanu au devenit pentru Ludovic Orban oameni onorabili și anume teza patriei în primejdie. Fiecare minut care trece cu PSD la guvernare și Dăncilă e un dezastru, noi trebuie să ne sacrificăm. Ceea ce mă face să cred că sunt adevărate știrile potrivit cărora domnul… Apoi un alt fapt este următorul, la Constanța, șefa tinerilor liberali domnișoara Mareș căreia îi spun prințesa barabulelor, sunteți ardeleancă, deoarece tatăl este unul dintre cei mai mari afaceriști în cartofi din Ardeal, brusc, de față cu Klaus Iohannis, a spus și premierul Ludovic Orban, spre încântarea lui Ludovic Orban și atunci domnul Klaus Iohannis a zis „da, e o idee”. Deci, există din câte știu eu și acest scenariu, domnul Orban s-a dus la Cotroceni și a zis domnului Klaus Iohannis „uite ce se întâmplă, noi nu mai rezistăm, noi ăia, dacă nu ne dați ceva acum, dacă nu ne dați guvernarea, chiar minoritar, activul nostru nu mai poate să tragă…”

Monica Mihai: Nu vă mai susținem?

Ion Cristoiu: Nu, nu mai poate să tragă. Nu putea să-i spună așa ceva, păi îi spunea lui Klaus Iohannis așa ceva ieșea în patru labe de acolo. Nu, i-a zis așa subtil, știți, activul nu mai trage.

Monica Mihai: Dar mesajul era același.

Ion Cristoiu:E același, după părerea mea ce nu am luat în calcul și ce nu iau în calcul toți cei care susțin că moțiunea nu o să treacă și eu spun că o să treacă, este flămânzirea PNL-istă. Imediat ce s-a zvonit că moțiunea ar putea să treacă, acele liste sunt făcute de ei de la PNL, nu sunt făcute de PSD, pentru că fiecare dacă ați observat e bucuros că e pe o listă din aia, cum am mai spus, dacă dumneavoastră vă duceți acum la Alina Gorghiu și spuneți „știți v-am văzut pe o listă” ea e fericită, dacă vreți să faceți fericit acum un liberal vă duceți și spuneți…

Monica Mihai: Că e pe listă.

Ion Cristoiu: E pe listă, da? Am văzut pe Facebook aberații, oameni care lucrează în sectorul acesta liberal care spun „eu vreau să fiu ambasadoare”.

Monica Mihai: Dar eu am o curiozitate, ce a promis PNL partidului ALDE și partidului Pro România? Există șansa să ne trezim, cade Guvernul, trece această moțiune de cenzură și să ne trezim cu miniștri?

Ion Cristoiu: Nu,va fi un Guvern minoritar, ei vor sprijini și amândoi și Ponta și Tăriceanu au interesul în căderea acestui Guvern, nu știu dacă li se vor face jocul.Domnul Tăriceanu are interesul pentru că le poate spune dizidenților din ALDE „băi nu mai aveți unde să vă mai duceți, veniți la mine”, iar domnul Ponta are această promisiune, nu știu de la Servicii, că dacă pică Guvernul, doamna Dăncilă cade și ea, în turul doi intră Diaconu și în acel moment PSD în masă trece în Pro România, e o iluzie. PSD dacă ajunge 5% nu trece de partea lui Ponta, gata, de regulă la acest partid și în politica românească dacă ați observat e greu să reîncălzești ciorbele. Gata, ai trecut, ai plecat vă dau zeci de exemple printre care și Petre Roman, a căzut, nu a mai revenit la putere în veci, nu ai cum, greu. Năstase și chiar dacă… deci nu revii și atunci este acest interes, dar eu cred că sunt și niște negocieri, dar nu de miniștri că nu au cum să facă să fie.

Monica Mihai: Există și alte funcții de dat în afară de astea

Ion Cristoiu: Da, daroricum cei doi au fost contactați, s-a negociat cu ei prin boscheți cum spun eu, dar tot ce se întâmplă acum poate să ducă și mi se pare corect la o creștere a curentului USR-ist, curentul, nu USR. Eu văzând acest spectacol mizer, groaznic, adică totuși până mai ieri Ponta era ciuma roșie, Tăriceanu acum votează împotriva propriului Guvern, pentru că e o moțiune împotriva guvernării PSD- ALDE…

Monica Mihai: Practic s-au băgat toți în aceeași oală.

Ion Cristoiu: Nu, iertați-mă generațiile acestea tinere cum sunteți și dumneavoastră încep să fie scârbite, adică era atât de greu pentru PNL dacă era un partid, să spunem așa uite ce se întâmplă și dacă stăm 200 de ani în opoziție noi nu negociem cu ăștia.

Monica Mihai: Probabil avea mai mult de câștigat la electorat.

Ion Cristoiu: Nu numai de câștigat, dar chiar România are… hai să ne imaginăm… Bun! Cade Guvernul vine Guvern minoritar sprijinit de Ponta, sprijinit de ALDE, Ponta nu se va stăpâni va pune… vom avea eu cred, eu de aia am făcut așa acest scenariu de atâtea ori la dumneavoastră, că normal era ca la anul… ca această guvernare PSD să rămână până la în noiembrie 2020 cu orice preț, în timpul acesta opoziția USR și PNL făceau tsunami la anul. Nu se va putea, aici are dreptate Dan Barna, au dreptate și el și Cioloș, nu vom putea schimba nimic în România și e nevoie urieșește de schimbări, ați văzut toate cazurile acestea câtă vreme dreapta nu va veni la putere cu 55% majoritari. Dacă vine iar cu Guvern minoritar, gândiți-vă că acest Guvern minoritar trebuie să fie iresponsabil să îl accepți pentru că el va depinde și de PSD, nu cred eu că toți PSD-iști se vor duce la… chiar dacă se vor duce la Ponta, începi să depinzi de Ponta, e mai rău decât de Dăncilă. Și atunci care e afacerea? De ce nu mai rezistă ei încă câteva luni.

Monica Mihai: Vom vedea în câteva săptămâni când se va vota moțiunea de cenzură, până una alta…

Ion Cristoiu: Eu am spus, după părerea mea se îndreaptă către o trecere a moțiunii, dar vom vedea.

Monica Mihai: Pe 6-7 octombrie se va vota, pe 10 noiembrie avem alegerile prezidențiale primul tur, pe data de 22 septembrie a fost ultima zi în care cei care candidează puteau să își depună semnăturile, avem în total până în momentul de față 17 candidați. Domnule Cristoiu, 17 candidați.

Candidatura la președinția României în sine este un lucru de mare vizibilitate

Ion Cristoiu: Așa a fost post decembrist așa este, trebuie să plecăm de la o realitate,candidatura la președinția României în sine este un lucru de mare vizibilitate, adică cunosc în perioadele anterioare cetățeni care și-au făcut chiar din acela, carte de vizită, „candidat la președinția României”…

Monica Mihai: Adică se poartă o asemenea…

Ion Cristoiu: După părerea mea serioși …din toată această listă, o iau în ordine: Iohannis, Dăncilă, Diaconu, e o candidatură serioasă, Paleologu nu e o candidatură serioasă pentru că e clar că a fost pus acolo ca să mai rupă de la Barna pentru Iohannis, dar… Cumpănașu este iar o candidatură serioasă,indiferent de ce scor va obține el, am înțeles s-ar putea să își facă chiar și un partid, la el e chiar… adică sunt candidaturi de oameni care chiar vor… mă rog, s-au înscris în ideea că vor face un scor, restul sunt…

Monica Mihai: Da, dar aici vă atrag atenția asupra unui lucru, vorbim de candidaturi serioase inclusiv din partea președintelui, totuși BEC în decizia prin care acceptă candidaturile subliniază la fiecare dintre aceștia, aproape nereguli în ceea ce privește semnăturile, adică avem la domnul Barna 1332 de semnături cu probleme, la domnul Kelemen Hunor 1167 de semnături cu probleme, la domnul Mircea Diaconu 6470, la domnul Iohannis 5073, la domnul Paleologul 527, doamna Dăncilă 2741, aceștia sunt candidații la prezidențiale. Domnul Zegrean declara chiar în cursul zilei de astăzi că poate ar fi mai bine să nici nu se mai organizeze acum ci ar trebui să se amâne.

Ion Cristoiu: E un fenomen foarte interesant,condiția semnăturilor la candidatură a fost pusă în mod corect tocmai pentru a limita deșănțarea a 17-20 de candidați, normal, adică… dar legea care a fost făcută a fost făcută, repet pentru ca strângerea semnăturilor să fie o chestie, strângerea și verificarea lor de mare seriozitate, adică… ori această strângere de semnături s-a transformat la unii candidați într-o chestie formală…

Monica Mihai: De orgolii poate?

Ion Cristoiu:De orgolii și a început patru milioane, două milioane

Monica Mihai: Asta am vrut să vă întreb, de ce e necesar această defilare de semnături, adică nu ar fi suficient ca fiecare să strângă acele 200.000 de semnături corect decât să vedem: 2.200.000 la Klaus Iohannis…

Ion Cristoiu: Pentru că în momentul în care se punea problema unor semnături corecte, nu mai strângeai 2 milioane, deci eu asta am vrut să sesizez,povestea cu semnăturile este una din comediile democrațiilor românești, adică din condițiile impuse de lege, dar care sunt de fapt… nu sunt respectate. Domnul Zegrean are dreptate normal ar fi să fie toți acum, eventual puși să își refacă listele și chiar amânate alegerile, în acel moment vă spun că la viitoarele prezidențiale vom avea numai 4-5 candidați. Așa se și explică inflația. Dar noi avem în România post decembristă o serie întreagă de găinării, aici e o găinăriecare niciodată nu au fost considerate în România în Moldo-Valahia unde sigur climatul e dulce și moravurile sunt dulci ca lucruri de luat în serios. Vă reamintesc că în cazul lui Dragnea, cu angajarea… toți fac așa, deci Dragnea…

Monica Mihai: Doar că la el s-a întâmplat…

Ion Cristoiu: Deci da era ca și cum… dacă la semnăturile astea toți ăștia ar fi acum condamnați, măcar contravențional, repet deja condiția semnăturilor a devenit foarte serioasă și ei ar strânge nu 2 milioane ci 200.000, iar mulți dintre ei nu ar mai strânge pentru că trebuie să umbli, adică să le verifici, dar trebuia normal staff-ul să îl ia. Păi când să verifici 2 milioane, avem un exemplu aici, probabil că normal ca acum să nu se treacă, iarporcăria aia de a trimite la Parchet… nu se va întâmpla nimic că Parchetul e condus de cine e condus și se va lungi și va fi un dosar care…

Monica Mihai: Se va lungi și ce se întâmplă în cazul în care vom avea un președinte ales care se va instala la Cotroceni de pe 22 decembrie și vom avea o decizie a Parchetului să presupunem, după câteva luni referitoare la acel candidat că semnăturile pe care le-a strâns nu erau valide? Ce facem atunci?

Ion Cristoiu: Sunteți chiar optimistă, chiar aveți încredere în democrația românească, cum credeți că o să fie așa? Mai țineți minte 2014 când toată lumea, când procesul acela al domnului Klaus Iohannis s-a amânat în mod penibil că l-am urmărit zi de zi, în mod penibil se vedea clar…

Monica Mihai: Ca acesta să poată să candideze?

Ion Cristoiu: Păi da, ca să poată să candideze și era un proces urmărit de adversari, adică acela cu compatibilitatea că s-a programat marți, nu o să uit asta în prima săptămână aia din înainte de primul tur și pe ăia trebuiau să verifice trei ăia dacă hârtia e netedă, știți cum era procedura că dacă nu are o îndoitură și a zis s-a amânat… s-a amânat decizia dacă hârtia e albă pe joi și joi ne-am pomenit și a zis da domnule așa este, e albă, dar mai vedem. Dar vă imaginați aici? Acesta este un dosar care se uită, vreți să vă întreb acum câte dosare se vă reamintesc, ați auzit de un dosar al domnului Tomac? Dumneavoastră știți că domnul Tomac a fost anchetat de DNA și are un dosar cu radio în Moldova? Păi nu am dat un exemplu, sunt sute de asemenea dosare care…

Monica Mihai: Și spuneți că și acesta va fi uitat…

Ion Cristoiu: Da,va fi uitat, se va duce acolo și ne vom pomeni prin decembrie că de fapt s-a clasat, dar oricum românii vor uita.

Monica Mihai: Ok, și atunci dacă din punct de vedere legal nu vor fi trași la răspundere, cum va fi din punct de vedere electoral, adică totuși sunt niște oameni care vor să-și asume răspunderea de a conduce o țară. Ce reper moral mai are un președinte care vine cu semnături false?

Ion Cristoiu: La poporul român dumneavoastră, credeți că va conta asta, spuneți un candidat, va conta vreun moment la…?

Monica Mihai: Kelemen Hunor.

Ion Cristoiu: Păi nu, contează faptul că Klaus Iohannis s-a dus și a stat la cel mai scump hotel din New York? Contează? Păi dumneavoastră nu vedeți și repet obsesia acestei emisiuni, nu vedeți că nu avem campanie electorală? Ați văzut ce e în America?

Monica Mihai: Dezbateri și campanie electorală foarte dură.

Ion Cristoiu: Nu dezbateri, s-a ajuns până acolo încât ies scurgeri din convorbirile care sunt ultra-secretizate ale președintelui. Ați văzut dumneavoastră vreun contracandidat care să spună „Alo, domnule președinte, e în exercițiu, domnule v-ați dus cu avion particular pe ce bani, ați luat și pe doamna, de ce”. Nu, nu ne spune nimeni.

Monica Mihai: De ce credeți că se întâmplă asta?

Ion Cristoiu: Păi se întâmplă asta pentru că toți sunt iepuri. Cum adică să vină o domnișoară din partea puterii umaniste, lansează porumbei, parcă era la nuntă și întrebată spune „domnule, domnul Iohannis va câștiga din primul tur”. Păi când te înscrii în cursă nici nu discuți, nu vedeți că toți… Barna și el „domnule stați puțin în al doilea tur o să-l”, cum, nici nu se mai pune problema…

Monica Mihai: Și atunci de ce s-au mai înscris 17, nu erau suficienți 10?

Ion Cristoiu:Unii s-au înscris pentru că trebuiau să se înscrie și dacă ați observat dumneavoastră avem una dintre cele mai mari ciudățenii toți contracandidații cel puțin până acum se comportă față de concurentul lor, Klaus Iohannis e concurent, nu e președinte.

Monica Mihai: Ca și cu un prieten.

Ion Cristoiu: Nu,nu în genul domnul președinte ne permiteți să vă concurăm? Nu am pomenit așa ceva, au fost președinți în exercițiu, Iliescu, Băsescu, care chiar au fost tocați zilnic, pentru că de regulă într-o campanie prezidențială îl toci pe ăla în funcție.Dați-mi la întâmplare un președinte, un candidat care până acum a avut ca temă președintele în exercițiu, tot ce face el, îl întrebi domnule dar de ce te-ai dus acolo, ce-ai făcut acolo, te-ai întors de la Trump nu ne-ai spus, unde e șapca?Nu mai spun de dezvăluiri, că normal ar fi ca presa să facă în această perioadă nu numai despre Cumpănașu dezvăluiri, ci despre toți. În America ați văzut într-o precampanie prezidențială e un coșmar, apar dezvăluiri, te toacă, te ia de când te-ai născut, dacă te-ai născut ca lumea sau nu. La noi nu, pare așa că toată lumea inclusiv Klaus Iohannis se fac că lucrează, eu n-am pomenit, dar și Klaus Iohannis, dacă ați observat. Nici el nu se ostenește, l-ați văzut ostenit cu ceva?

Monica Mihai: Mai avem timp campania electorală, adică oficial campania începe pe 12 octombrie.

Ion Cristoiu: Păi și Trump n-a început campania electorală și e precampanie, adică unde te duci în campanie electorală?

Monica Mihai: Atunci își vor scoate mănușile.

Ion Cristoiu: Nu, nu, hai să ne uităm la domnul Klaus Iohannis, până acum el nu a fost într-o acțiune electorală a lui, adică ai acolo o echipă de consilieri care-ți spune domnule președinte vă duceți la înmormântarea fetei, eu așa făceam, de la Dâmbovița. Mă duc acolo îi duc un buchet de flori, nu PNL-ul, nu, el s-a dus până acum la întâlniri cu PNL-ul, s-a simțit bine pentru că vreo cinci limbiști de acolo au zis că e cel mai mare și că dincolo de el e numai Dumnezeu, deci nu am văzut până acum cel puțin la Klaus Iohannis o mișcare, uite v-am dat un exemplu. Ați observat că niciun candidat nu a discutat cazul de la Dâmbovița? Măcar să se ducă acolo, nu la înmormântare, în sat acolo, să-l vadă lumea, de curiozitate domnule hai să mă duc pentru că sunt candidat, voi fi președintele României. Klaus Iohannis nici măcar nu și-a exprimat condoleanțe, eu nu țin minte. Paradoxal este că toți candidații se prefac că e campanie electorală și că ei…

Monica Mihai: Simulează campania electorală.

Ion Cristoiu: Joacă comedia, că simulează e chiar frumos, joacă comedia toți în frunte cu Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Ați pomenit adineauri de domnul Băsescu, e unul din subiectele noastre, de astăzi decizia Curții de Apel care a stabilit că domnul Traian Băsescu fost președinte al României și europarlamentar a colaborat cu Securitatea. Cum afectează această decizie, o dată cariera politică a domnului Băsescu, dar putem vorbi în contextul alegerilor prezidențiale și pe a lui Teodor Paleologu care candidează din partea PMP?

Darea-n gât al lui Traian Băsescu, e una din marile enigme ale lumii de astăzi. Din câte îmi dau eu seama este că Traian Băsescu nu se aștepta la decizia instanței

Ion Cristoiu:Cazul, darea-n gât al lui Traian Băsescu, e una din marile enigme ale lumii de astăzi, din câte îmi dau eu seama este că Traian Băsescu nu se aștepta la decizia instanței. Dacă ați observat el a avut o atitudine foarte interesantă, adică în prima fază contrar la cum îl știm noi pe Traian Băsescu, nu numai noi amândoi, dar cei care îl știm, în loc să pună întrebări, băi ăștia de la CNSAS, cum adică, chiar dacă așa a fost, când ați descoperit voi hârtia? Unde era hârtia, că bănuiesc că el știe, cine v-a dat-o, că era clar că a fost o lucrătură și nu la nivel de pițifelnici de la CNSAS. Lucrătura a fost mult mai complicată de dare a lui în vileag. El nu a zis nimic, a zis lasă că va fi instanța, probabil ori a fost amăgit, ori el a crezut că…

Monica Mihai: Și a sperat că instanța nu-l va declara colaborator.

Ion Cristoiu: Da, decidecizia de colaborator al securității depinde de două foruri. E o decizie, ea nu este o chestiune automată, pentru că pe de o parte Colegiul apreciază, au fost foarte multe cazuri, inclusiv domnul rector al universității, Dumitru, care au avut angajamente, semnături, a avut și Marian Munteanu, dar s-a considerat că notele lor informative scrise nu au făcut rău.Deci legea este foarte importantă.

Monica Mihai: Trebuie să arăți că declarațiile pe care le-ai făcut au făcut rău persoanei despre care ai dat declarații.

Ion Cristoiu: Da, adică cel care te trimite, CNSAS-ul apreciază că prin înscrisurile tale ai făcut rău, adică ai oprit cariera cuiva, care e o chestiune de interpretare, pentru că e greu de presupus că ce a scris el despre ăla l-a oprit pe colegul lui să mai fie, colegului nu i s-a întâmplat nimic, dar vine interpretarea să înțelegem spune despre mine domnule, dacă e împotriva ta, adică colegiul a zis domnule dacă nu era această semnătură a colegului, ajungea ministru și căpitan de vas și etc. Același lucru, el de aia s-a bazat pe justiție, adică procesul a fost ciudat pentru că a durat o singură zi. De regulă acest tip de proces se lungește pentru că trebuie să aduci mărturii, tu CNSAS-ul. Adică să vină unul să spună domnule în nota pe care a scris-o Traian Băsescu despre mine eu din cauza asta nu am mai ajuns, m-au arestat. Repet cele două decizii ale instanței și ale CNSAS sunt decizii de interpretare așa se explică de ce foarte multe dosare de informatori, cu angajament, că e una din condiții, cu note, neapărat obligatoriu scrise de tine, ele au fost declarate că nu e colaborator, ai fost informator, ai colaborat cu securitatea, dar nu cu securitatea ca poliție politică, în sensul ăsta. Așa se și explică de ce informatorii sunt sancționați și nu ofițerii. După părerea mea ar trebui ofițerul, că ofițerul venea la studentul Traian Băsescu și îl lua. Eiacolo s-a întâmplat ceva, eu nu cred că la nivelul lui Traian Băsescu, mă miră că nu s-a discutat e o decizie luată de două instituții sau pe plan intern.

Monica Mihai: Cine credeți că a luat decizia?

Ion Cristoiu:E o decizie, eu suspectez din afara României, e o decizie de mare pedepsire a lui Traian Băsescu.

Monica Mihai: De ce tocmai acum?

Ion Cristoiu: Nu știu,pot să fiu paranoia și să pun în legătură cu întâlnirea dintre, discuția de jumătate de oră dintre Trump și Klaus Iohannis, de unde știți dumneavoastră ca și în cazul Zelensky dacă nu s-a discutat despre afacerile lui Joe Byden și ale democraților în România? Știți că democrații au foarte multe afaceri în România, deci ori cineva l-a dat în gât pe Traian Băsescu. E vorba de un fost șef de stat care a fost un loial americanilor, a fost un om de dreapta, a dus o campanie anti-Securitate și anticomunistă. Eu vă spun încă o dată chiar credeți că se întâmpla ceva dacă el primea șapte adeverințe că nu a colaborat? Nu se întâmpla nimic. Efectele acestei decizii sunt însă catastrofale, avem deja un al doilea președinte cu probleme, deci iată un om care ne-a guvernat 10 ani și care se dovedește acum că e turnător.

Monica Mihai: Păi și întreb eu în contextul acesta ce credibilitate mai are CNSAS, adică la fel de bine poate să dea o nouă adeverință în care spune că nu s-a colaborat cu Securitatea și noi românii ar trebui să credem acest lucru?

Ion Cristoiu: Păi dumneavoastră spuneți lucrul pe care noi l-am tot discutat aici. Stupefiant este faptul că avem un lider politic care pe baza a cinci adeverințe a condus România 10 ani. Acum aceeași instituție, același departament de investigație, aceiași oameni, deci nu e o altă instituție tot ei vin și spun…

Monica Mihai: Am greșit primele dăți, iată că acum am ajuns la concluzia că era colaborator.

Ion Cristoiu:În cazul lui Traian Băsescu ciudățenia este următoarea, trebuie spus că a fost o verificare de rutină. Adică toți cei care au candidat la europarlamentare vreo 200-300 au fost verificați, toți au primit adeverință de necolaborare.În cazul lui Traian Băsescu CNSAS-ul a zis ia să verificăm noi cu atenție.

Monica Mihai: Cu atenție după ce de cinci ori ai verificat și ai stabilit că nu a colaborat.

Ion Cristoiu: Repet, având cinci nu era nicio problemă, deci verificarea asta a fost o chestiune de rutină, nu a fost urmarea, adică putea să fie urmarea unei dezvăluiri din presă sau a venit un ofițer de la SRI, cum a fost în cazul lui Trump scurgere de informații. Se ducea la televizor și spunea uite domnule ce se întâmplă eu am avut dosarul lui Traian Băsescu, conducerea SRI mi-a spus să-l pun undeva la murături și îl am. Iată! În acel moment tu de la CNSAS nu ai ce face. Eu vă spun încă o dată ce se întâmpla în România dacă Traian Băsescu avea șase adeverințe? Nimic. Deci undeva a fost un pretext, dar normal era ca CNSAS-ul să anunțe o anchetă, pentru că repet, același departament care i-a eliberat vine acum și spune stai puțin că noi am găsit o hârtie. Cei de la SRI, că ei susțin… Dar avem încă o dată ca și în cazul Caracal, ca și în cazul Dâmbovița și care este o obsesie a mea, a dumneavoastră, a acestei emisiuni și care pe mine mă scoate din minți este aroganța, tupeul, obrăznicia instituțiilor din România care nu se explică. Eu atâta lucru am învățat în democrație admit totul. Mă rog și unii trăiesc prost și alții trăiesc bine și alții fură și alții nu fură, dar faptul că, ca și în comunism, instituțiile refuză să se explice, asta pe mine mă scoate din minți. Am considerat după 89 și înainte de 89 cunoșteam mecanismul democratic, o caracteristică a democrației este asta funcționarul este în slujba poporului și vine și spune cetățeanului în fiecare zi.Uitați-vă că mai ales în mandatul lui Klaus Iohannis am avut de a face cu acest lucru nicio instituție nu se explică. Vine domnul Helvig cum am și spus în intervenție azi și ne anunță cu seninătate că a mai dat 3000 de dosare. Nimeni nu vine din opinia publică, din ONG-uri, din presă să spună „Alo, domnul director păi ne-ai spus câte dosare ai dat, dar de ce le-ai ținut?”. Vedeți dumneavoastră sunt atât de obraznici, atât de încrezători că poporul ăsta nu are opinie publică, încât nici nu catadicsesc o poveste, o legendă. Toți politicienii în Occident fac o poveste, mă duc în fața presei și acolo inventez eu ceva, știți de fapt am mai găsit undeva într-un subsol. Nu, nu explică și dacă nu explică li se întâmplă ceva?

Monica Mihai: Domnul Cristoiu haideți să ajungem la rubrica editorialul săptămânii, ce editorial v-a atras atenția în această săptămână și de ce?

Acea discuție de o jumătate de oră între Iohannis și Trump poate să fie în legătură cu afacerile lui Joe Byden și la noi

Ion Cristoiu: Da,este o consemnare la Știripesurse a unei intervenții a lui Cozmin Gușă la Realitatea TV și punctul de vedere consemnat al lui Cozmin Gușă mi-a atras atenția deoarece într-adevăr evenimentul planetar al acestei săptămâni, a fost această dezvăluire a unei convorbiri dintre Trump și președintele Ucrainei, este foarte important.Este un eveniment planetar, istoric, deoarece pentru prima dată o discuție secretizată, plină de secrete, știți, ați văzut în filme și e secretizată între doi președinți, este invocată tot de la serviciile secrete, adică prima dată s-a făcut o dezvăluire cum ar veni din interiorul celor care se ocupau de această discuție secretă, știți că avem noi o bănuială că de fapt acolo domnul Trump președinte a intervenit ca să fie condamnat Byden. Ea s-a dat publicității, înainte de asta democrații au anunțat o procedură de destituire, după părerea mea văzând acum textul a fost cea mai mare capcană întinsă democraților. Pentru că din text, din convorbire și am văzut și reacțiile din America, nu rezultă de nicăieri că Trump spune investigație. Deci discuția este în felul următor: băiatul lui Byden a făcut mari afaceri în Ucraina, procurorul care a încercat să investigheze a fost dat afară, procurorul general, președintele Trump în această discuție spune sigur o fi el american dar eu vă garantez că puteți să faceți o anchetă corectă. Adică nu vă temeți de noi americanii că intervenim. Sigur că acolo în toată acea discuție domnul ăla președintele Ucrainei este un babuin că spune „să trăiți o să facem și o să dregem”. Un alt lucru în favoarea lui Trump este faptul că îi spune că spre deosebire de Germania, America va sprijini Ucraina din acest punct de vedere.Deci tot acest tărăboi mai are un efect, efectul este că opinia publică din America ca și din Europa află că unul Joe Byden a făcut afaceri și acum ajung la ipoteza lui Cozmin Gușă, cu care sunt de acord, acea discuție de o jumătate de oră între Iohannis și Trump poate să fie în legătură cu afacerile lui Joe Byden și la noi.

Monica Mihai: Și ar trebui desecretizat.

Ion Cristoiu: Da, spune că ar trebui,eu nu spun că ipoteza lui e corectă.Trump după cum se vede este preocupat, democrații au mult mai multe afaceri de corupție decât americanii în țările babuine. Mai ales la noi, Joe Byden a fost și poate că Traian Băsescu știe. Deci din punctul ăsta de vedere sigur că ipoteza lui Gușă era faptul că la un moment dat democrația ar putea să spună dar ia să vedem și discuția. Eu nu cred că o vor mai pune numai dacă Trump ar vrea să provoace o nouă dezvăluire cu democrații care au făcut afaceri.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Așa ajungem la Top 5 politicienii săptămânii, cine se află în această săptămână domnul Cristoiu pe locul 5 și de ce?

Ion Cristoiu:Este Rovana Plumb nu pentru că a fost respinsă, aici Traian Băsescu a avut o tresărire chiar interesantă pentru care m-a uimit cât de bună era în care a spus că de fapt sunt și alte propuneri dubioase, dar s-a luat numai propunerea noastră și propunerea Ungariei. Cred că noi am făcut o mare greșeală mai ales Rovana Plumb, adică dacă știi că ești vulnerabil mai ales acolo, nu te duci.

Monica Mihai: Păi de ce credeți că a acceptat să se ducă știind ce are poate de ascuns pentru că exista o contradicție între declarațiile de avere.

Ion Cristoiu: Păi tocmai de aceea, dacă mâine mi s-ar propune mie un post de ministru, eu l-aș refuza dintr-un simplu motiv, sa nu mai spun de faptul că sunt bătrân, domnule dacă mă propuneți începe o discuție, că a lucrat în presa comunistă, până mă explic eu, tu dacă te știi chiar corect dar vulnerabil ca imagine îi spui doamna premier nu mă duc că, chiar dacă tu te știi corect, domnule e imaginea despre mine, ăia o să mă lucreze și o să mă trezesc… Deci din punctul acesta de vedere nu înțeleg de ce a avut ambiție pentru că e de 100 de ori mai grav pentru ea această respingere decât dacă spunea domnule mi s-a propus și am refuzat. E o mare problemă aici, nu numai la ea, la politicienii români care când li se oferă o friptură nu știu să zică nu.

Monica Mihai: Cine este pe locul 4?

Ion Cristoiu:Pe locul 4 este domnul Klaus Iohannis care s-a dus și el în America să fie și el pe acolo să facă o poză și care pilotează această cădere a Guvernului Dăncilă și dacă se va face guvern minoritar va trebui să-și asume guvernul lui și va rămâne în octombrie fără temă, că dacă a căzut guvernul…

Monica Mihai: Ce temă de campanie ar mai avea?

Ion Cristoiu: Temă de campanie ce ar putea să ducă la o prezență a dreptei, deci în primul rând ca să spun nu cred că doamna Dăncilă dacă pică guvernul, pică și din candidatură, poate chiar să câștige.

Monica Mihai: Capital de imagine?

Ion Cristoiu: Da, s-ar putea ca masele pesediste să iasă la vot împotriva lui Iohannis. Adică nu este exclus, eu sper că îi dă Dumnezeu atâta minte că, căzând din funcție, eu nu cred în teoria vehiculată, teoriile, că dacă ea nu va mai fi premier nu va mai fi candidat, nu are cum, s-a înscris în cursă. Poate să avem un efect negândit cum ar veni anume că pesediștii, primarii, activul, să iasă să spună ia să ieșim noi să-i dăm una în bot lui Klaus Iohannis, să știți că este riscul ăsta mare, iar ea intrând în opoziție nu mai e obligată să fie atât de prudentă, poate să muște din dușmanul de la Cotroceni. Deci din punctul ăsta de vedere nu știu reacția dar clar electoratul de dreapta nu mai iese la vot.

Monica Mihai: Cine este pe locul 3?

Ion Cristoiu:Pe locul 3 este domnul Alexandru Cumpănașu care a reușit să-și strângă semnăturile, să fie candidat. Este candidatul cel mai atacat, nu am înțeles nici acum, în definitiv candidează, ceva e în neregulă. Eu sunt unul din cei care îl susține dintr-un simplu motiv îmi lasă impresia cel puțin până acum că le strică balul. Da, din punctul ăsta de vedere eu chiar văd din punct de vedere democratic o campanie mai fierbinte. Măcar el sper, dacă o fi și el al cuiva o să mă dezamăgească, că măcar faptul că le strică niște jocuri se vede din campania de presă care toată presa prezidențială e împotriva lui.

Monica Mihai: Cine este pe locul 2?

Ion Cristoiu:Pe locul 2 este Viorica Dăncilă care a reușit rara performanță de a se duce în America în timp ce aici i se pregătește o moțiune de cenzură. Îmi amintesc de domnul Răzvan Ungureanu care tot așa s-a dus la Varșovia în timpul ăsta se pregătea… Nu am înțeles nici acum de ce s-a dus în America și dacă știa că nu va fi primită de vicepreședinte de ce a mai anunțat că va fi primită de vicepreședinte. A fost un eșec această vizită absolut inutilă, nu am înțeles de ce, dar probabil că au fost niște șmecheri pe acolo pe lângă ea care i-au zis lasă că vă aranjăm noi, mergeți.

Monica Mihai: Cine este pe locul 1?

Ion Cristoiu:Pe locul 1 este domnul Ludovic Orban care vede așa friptura la orizont, este tot mai vesel,deja bănuiesc și îmi imaginez că în jurul lui s-au adunat… Eu stau vizavi de PMP și de fiecare dată când trec pe acolo și îmi parchez și mașina mulțumesc lui Dumnezeu că nu-i partid de guvernământ, vă imaginați dacă aș sta vizavi de PNL? Câte tiruri cu găini, cu saci de porumb, cu carne, bănuiesc ce e acum în jurul lui domnul Orban, sunteți de acord, cred că e așa un fel de pașă.

Monica Mihai: Vom vedea, vă mulțumesc domnul Cristoiu pentru ediția de astăzi urmează să dezbatem în edițiile viitoare candidații la prezidențiale și îi vom invita rând pe rând în platou la noi. Duminică vom avea o ediție specială cu domnul Dan Barna de la ora 19:00, doamnelor și domnilor până duminică la revedere.

Redăm principalele idei din emisiune:

Despre crima din Dâmbovița:Este un eveniment mai grav decât cel de la Caracal, deși, fiind vorba de două fete moarte, e greu să spui care caz e mai tragic. În cazul Caracal am avut de a face cu o adolescentă care s-a urcat într-o mașină în timpul ei liber. În cazul acesta aveam o fetiță de 11 ani care ieșea de la școală, aflată la câteva sute de metri de casă. În cazul Dâmbovița avem de a face cu un cetățean străin pedofil care a știut că poate veni aici, în România, pentru a putea să-și satisfacă poftele. România, pe harta lor, era ca o țară săracă, sălbatică, neadministrată.

Despre modul în care au comunicat autoritățile în cazul Adrianei:Avem din nou o comunicare dezastruoasă a autorităților. La fel de proastă ca și în cazul Caracal. Olanda este o țară foarte agresivă față de noi. Ambasada Olandei a fost mereu un cuib al diversiunilor anti-românești. Olanda are foarte multe interese economice în România. Este foarte ușor, în cazul unei comunicări dezastruoase, să apară din nou ipoteza unei mușamalizări. Nici acum nu avem o explicație rațională, convingătoare, în legătură ce s-a întâmplat cu suspectul.

Despre moțiunea de cenzură:Niciuna din părți nu are interesul să treacă moțiunea. Dacă, într-un scenariu, îi considerăm pe politicieni oameni cu minte, era clar că trebuia depusă moțiune. Era obligatorie. Ideal ar fi, pentru scenariu, ca această moțiune să nu treacă. Atunci Dăncilă intră în turul doi. În realitate, ne îndreptăm către căderea guvernului.

Despre efectele crizei politice:Tot ce se întâmplă acum poate să ducă la o creștere a curentului userist. PNL putea să zică „noi și dacă stăm 200 de ani în opoziție nu negociem cu ăștia (PRO Rpomânia și ALDE)”.

Despre numărul mare de candidați la prezidențiale:Așa e în societatea postdecembristă. Candidatura la prezidențiale este un lucru de mare vizibilitate. Diaconu e o candidatură serioasă, Paleologu nu (a fost pus să mai rupă de la Barna spre Iohannis), Cumpănașu are o candidatură serioasă, am înțeles că și-ar putea face un partid.

Despre decizia justiției în cazul Băsescu-turnător: E una din marile enigme de astăzi. Din câte îmi dau seama, Traian Băsescu nu se aștepta la această decizie. El a avut o atitudine foarte interesantă. În prima fază, în loc să pună întrebări, el nu a zis nimic. Procesul a fost ciudat deoarece a durat o singură zi. Sunt decizii de interpretare. De aceea se explică de ce multe dosare cu angajament și note au fost declarate că nu au fost de colaborare. Eu nu cred că la nivelul lui Băsescu e o decizie luată de două instituții. E o decizie din afara României, de mare pedepsire a lui Băsescu. Poate avea legătură cu discuția de o jumătate de oră dintre Trump și Iohannis. E vorba de un fost șef de stat care a fost loial americanilor, care a dus o campanie anticomunistă. NU se întâmpla nimic dacă primea o adeverință că nu a colaborat. Efectele deciziei sunt catastrofale. E un președinte care ne-a condus timp de 10 ani.

Editorialul săptămânii, în opinia lui Ion Cristoiu:Ipoteza lui Cosmin Gușă despre faptul că se va cere desecretizarea convorbirii dintre Iohannis și Trump, publicată în Știri pe surse.

Top cinci politicieni în această săptămână, realizat de Ion Cristoiu:

5. Rovana Plumb– Nu pentru că a fost respinsă, ci pentru că se știa vulnerabilă ca imagine și nu trebuia să accepte să fie propusă.

4. Klaus Iohannis– Care s-a dus din nou în America să-și facă o poză. El „pilotează” căderea Guvernului Dăncilă. Fără ea, președintele rămâne fără temă la alegerile din noiembrie.

3. Alexandru Cumpănașu– A reușit să își strângă semnăturile. Este cel mai atacat. Îl susțin deoarece îmi lasă impresia că le strică balul celorlalți.

2. Viorica Dăncilă– A reușit rara performanță de a se duce în America în timp ce aici i se pregătește o moțiune de cenzură. Nu am înțeles de ce s-a dus. A fost un eșec vizita, absolut inutilă.

1. Ludovic Orban– Vede „friptura” la orizont, este tot mai vesel.


Știrea inițială:

Moderatorul Monica Mihai discută cu analistul politic Ion Cristoiu despre candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni, despre decizia Curții de Apel în dosarul Traian Băsescu-CNSAS, dar și despre teribilul caz de la Dâmbovița.

Teme

Cum a fost posibil o nouă crimă, la doar căteva luni de la tragedia din Caracal?

Ce au făcut și nu au făcut autoritățile Cum arată lista finală a candidaților la prezidențiale și care sunt cei cu șanse reale în bătălia pentru cea mai înaltă funcție în stat?

Ce impact are decizia Curții de Apel care l-a declarat pe Traian Băsescu colaborator al Securitații? Â

Ce înseamnă pentru Romănia numirea Laurei Codrutas în funcția de procuror-șef al Parchetului European?

Sunt câteva din întrebările la care va răspunde live analistul politic Ion Cristoiu, în această seară de la ora 19.00, pe Mediafax.ro și Gandul.info.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...