INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”. Prezidențiabilul Viorel Cataramă: Programul lui Orban este identic, dacă nu mai rău decât al PSD-ului, pentru că nu au curaj să-și taie propriile privilegii – VIDEO

Publicat: 01/11/2019, 13:30

În esență toți cei care ne conduc și ne-au condus au dezbinat mișcarea sindicală, mișcarea patronală, au distrus sectorul privat și ei sunt puternici.

Viorel Cataramă: Deci nu sunt sindicate, nu sunt patronate pentru că orice…

Ion Cristoiu: Și nici presă… în afară de dânsa…

Viorel Cataramă: Orice încercare a fost tamponată pe diverse căi, în așa fel încât să nu ai competiție.Toate partidele își negociază aceste voturi ale bugetarilor în principiu și cu asta cam gata. Ei spun, și poți să înțelegi pe unii oameni, mai ales tinerii care nu înțeleg despre ce e vorba, nu înțeleg aceste concepte, dar nici nu mai cred că dacă ești anti-PSD ești de dreapta. Lumea a început să se convingă. Asta așa a explicat și un oarece succes pe care l-a avut USR-ul în prima fază dar lumea se convinge din ce în ce mai mult că dacă spui că ești anti-PSD nu înseamnă că ești de dreapta și că faci la fel ca el sau mai rău.Asta a fost o cauză a absenteismului. Când s-a mers și s-a bătut foarte mult monedă pe justiție, ca și cum România nu mai are alte probleme decât cele din justiție atunci lumea a reacționat, deci era o problemă care nu ținea de ideologie. Justiția nu ține de ideologie, justiția ține de cu totul și cu totul altceva și atunci oamenii au găsit un motiv să reacționeze darîn esență toți cei care ne conduc și ne-au condus au dezbinat mișcarea sindicală, mișcarea patronală, au distrus sectorul privat și ei sunt puternici. Astăzi, maestre, e foarte greu să mai lupți cu statul pentru că s-a creat un fel de cutumă statul are întotdeauna dreptate. Dacă spune maestrul Cristoiu e vinovat, automat e vinovat.Și mai avem puțin până când statul o să ne dea voie să circulăm între anumite ore, să trecem strada în anumite locuri, să conducem anumite mașini și nouă o să ni se pară absolut firesc pentru că treptat, treptat ne-am obișnuit și tot înghițim tot felul de abuzuri ale proprietății și vieții private a cetățenilor de către statul umflat și gras.Și ușor, ușor o să ni se pară firesc să ne uităm la televizor numai două ore, să citim numai un ziar pentru că așa ni se spune de către statul socialist.

Monica Mihai: Cum s-ar poziționa acest stat-națiune cu principiile Uniunii Europene?

Viorel Cataramă: Ce bine se poziționează. Uitați-vă la România, când discuți de Rusia, toată lumea sare „O, ești prorus”, nu duce mai departe ideea ca și cum acolo este un bau-bau care nu face decât să-ți ia căpățâna. Iar țări precum Franța, Germania, Ungaria fac niște afaceri cu Rusia de duduie fac profit. Prin urmare,faptul că ești în Uniunea Europeană nu-ți interzice să faci afaceri cu Rusia, cu China, cu Australia, cu Africa, cu America de Sud, cu cine vrei tu, cu profit pentru România. Deci primul lucru care trebuia făcut acum în momentul când a izbucnit criza gazelor cu Ucraina trebuia să te duci la Ruși și să negociezi pentru poporul tău un import de gaze în condiții avantajoase pentru România. Măcar să încerci. Te duci și discuți.Nu știi ce-ți cere în contrapartidă, că-n orice negociere sunt lucruri la care poți ceda sunt lucruri la care nu poți ceda, nu poți să discuți politica militară nu poți să discuți alte chestiuni de genul ăsta. Dar te duci și încerci și te duci și negociezi până când cazi sub masă și obții pentru poporul tău un preț la gaz mai ieftin, că așa e posibil, pentru că n-am făcut noi primii. Păi sunt ungurii, sunt nemții care au obținut acest lucru. Noi de ce n-am obține? Polonezii… noi de ce n-am obține? De ce nu putem negocia în China să exportăm produse românești. Centrala nucleară de la Cernavodă, două unități stau nefolosite, li s-a spus „domnule nu faceți cu chinezii, nicip problemă, nu fac, dă-mi alternativă. Dacă făceam cu chinezii, România câștiga 2 miliarde. Dă-mi și mie 2,01 miliarde să fac cu altcineva, nu mă lăsa să stau fără. Și faci. Problema este de negociere și de mentalitate. Vreți să-ți crești economia, vrei să faci din România o țară puternică care să poată să negocieze, trebuie să faci afaceri cu profit pentru România, punct.Dacă nu faci nicio afacere cu profit și numai stai și dai din gură pe margine și spui ăla e tâmpit, ăla e prost, ăla e urât și așa mai departe, lasă că are grijă cineva și de noi și toată lumea cu mâna întinsă la stat, nu poți să progresezi ca stat, nu poți să fii respectat. De aia nu suntem respectați, nu pentru că nu știu ce fac românii, pentru că performanța României din punct de vedere economic nu ne face respectați în lume. Pentru că suntem slabi, rupți în fund și nimeni nu apreciază în mod serios o astfel de entitate. Lumea dă respectul celui care e puternic, care a demonstrat că a făcut ceva, nu care nu face nimic. Asta este realitatea lumii. În lumea afacerilor se negociază. În lumea politică poți să negociezi interesele țării tale până cazi sub masă și, repet, te duci cu programul tău și te bați până când câștigi sau pierzi, dar te bați.Dacă nu te bați, nici măcar nu încerci, la noi, toată lumea, cum încerci să spui ceva, domnule, nu se poate asta, asta nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, nimic nu se poate. Ba se poate totul dacă ai voință politică, doamnă, maestre.

Ion Cristoiu: Spuneți-mi, apropo de capitalism, din țările din Est au pătruns pe piața noastră companii, din Cehia, Polonia?

Viorel Cataramă: E plină piața de produse realizate la ei.

Ion Cristoiu: De la cine? Polonezii?

Viorel Cataramă: Polonezii, cum să nu.

Ion Cristoiu: Până și la mere am auzit. De ce?

Viorel Cataramă: Noi mâncăm mere acum, din magazine, produse în Polonia.

Ion Cristoiu: De ce?

Viorel Cataramă: Pentru că sunt mai ieftine cu 30% decât la noi.

Ion Cristoiu: De ce sunt mai ieftine? Vă întreb încă o dată.

Viorel Cataramă: Păi v-am explicat la începutul emisiunii.

Ion Cristoiu: Și de ce nu se gândește nimeni?

Viorel Cataramă: Păi pentru căvor să țină România dependentă de importuri. Este o politică gândită.

Ion Cristoiu: Cine? Politicienii sau ăia care fac importurile?

Viorel Cataramă: Partidele politice, nu domnul, n-avem treabă. Politicienii, toți conștienți sau inconștienți…

Ion Cristoiu: Care e afacerea pentru ei să depindă de importuri?

Viorel Cataramă:În fiecare zi le cresc veniturile și pot cumpăra mai multă marfă din import. Ce-i interesează pe ei că România se prăbușește? Ce problemă au ei? Nu, ei și familiile lor și rudele lor și amantele lor și așa mai departe și prietenii o duc bine. Restul, maestre, până la urmă, dacă dumneavoastră o duceți bine și altul o duce rău ați avea așa un spirit altruist să spunem „bă, tai de la mine, îmi iau de la gură și dau la altul?”. Nu. Deci, din acest motiv reformarea actualelor partide politice, în sensul adoptării unor politici de dreapta este imposibilă. Pentru că adoptarea unei politici de dreapta îi taie privilegiul. Păi l-ați auzit pe Klaus Iohannis sau pe oricine altcineva din Parlament să țipe pentru pensiile speciale, pentru ajutoarele sociale date aristocrației bugetare, pentru salariile de patru, cinci ori mai mari, pentru nenorocirea din sectorul privat? Nici vorbă, nici vorbă, toată lumea tace chitic, nicio problemă.Chiar astăzi. Sunt singurul politician, singurul candidat care spune, domnule, toate salariile la stat trebuie înghețate, toate avantajele sociale, tichetele de masă, vouchere și așa mai departe trebuie eliminate. Până când nu cresc natural salariile în sectorul privat, nu mai facem nicio creștere de salarii.Legăm pensia minimă de salariul minim ca să-i ajutăm pe cei care au muncit și nu mai pot muncii. Ducem alocația pentru copil la 500 de lei, de la al treilea copil în sus cu condiția să vină cu certificat că se duce la școală. Îi dau o masă caldă copilului la școală ca să-l conving să meargă la școală să nu mai avem analfabeți funcționali și cei care nu iau, 50-60%, bacalaureatul. I-ați auzit pe vreunul? Toți dau pensii, toți dau salarii, nimeni nu are curaj să spună lucrurilor pe nume. Noi avem acest curaj și sunt convins că mai devreme sau mai târziu vom reuși pentru că de fapt suntem purtătorii de cuvânt a unui mesaj pro-capitalism, corect, coerent, cu bune și cu rele. Șipână când nu cresc salariile în sectorul privat pe bază de muncă, pe bază de producție și de exporturi nu mai suntem de acord să mai dăm privilegiile sectorului bugetar, aristocrației bugetare, mai mult, trimitem, relocăm 500 de mii de bugetari prin desființarea unor instituții, prin desființarea unor județe, prin desființarea… deci, pe contractul colectiv de muncă restrângerea activității, maestre, că nu îl dau afară ca să mă dea în judecată și să revină ca urmare a unei decizii judecătorești, nu, aplic codul muncii și spun restrângerea activității. Nu mai am activitate pentru tine îmi pare rău. Te duci și lucrezi în sectorul privat.

Monica Mihai: Își doresc românii capitalism?

Viorel Cataramă: Doamnă, românii își doresc câteva lucruri: bunăstare, adică nivel de trai, care nivel de trai înseamnă, printre altele, salarii și pensii, nu, sunt bugetarii care sunt foarte mulțumiți și nu-și mai doresc sau își doresc din ce în ce mai mult dar oricum nu asta este important, pensiile trebuie reglementate în așa fel încât să fie ținute în legătură cu salariul și cu nivelul de viață, sănătatea, învățământul, siguranța cetățeanului, asta își doresc românii, astea sunt problemele fundamentale ale României și le doresc cu toții, problema e cum le punem în aplicare.

Toate universitățile trebuie să se autofinanțeze. Autofinanțare înseamnă că există o taxă.

Monica Mihai: Am văzut că discutați despre alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate învățământului către clasele 1-12. De unde ați da bani ca să dați la educație, adică știm că în legea educației este prevăzut 6% din PIB, în momentul de față de abia ajungem la undeva la 3%, ați merge până la 6% din PIN și de unde ați lua banii?

Viorel Cataramă: Banii disponibili trebuie direcționați aproape în integralitate către învățământul 1-12 și școlile de meserii.Toate universitățile trebuie să se autofinanțeze. Autofinanțare înseamnă că există o taxă.Și o să îmi spuneți ce o să se întâmple cu copiii…

Monica Mihai: Adică nu vor mai exista locuri bugetate în viziunea dumneavoastră la stat.

Viorel Cataramă: Nici vorbă. Singurii care vor primi ajutor de la stat vor fi copiii cu rezultate bune la învățătură și foarte bune și provenind din familii cu venituri modeste. Dat, repet, numai dacă au rezultate bune la învățătură altfel nu primesc. Și atunci punem toate universitățile e picior de egalitate să se autofinanțeze și un tânăr absolvent de liceu să aleagă universitatea în funcție de calitățile și de performanța ei. Și atunci duc alocația la 500 pentru familiile cu de la trei copii în sus, îi dau hrană caldă, deci cresc pe de o parte natalitatea, o cresc… o încurajez să crească, nu le dau bani decât dacă copiii merg la școală, dau hrană caldă ca să aibă motivație copilul să meargă la școală, aici putem discuta de susținerea profesorilor și învățătorilor și pun să se autofinanțeze întreg învățământul superior. Că acolo se duc cei mai mulți bani, se cheltuie.

Monica Mihai: Și credeți că cei din învățământul superior ar fi de acord cu asemenea… adică ar răsturna complet sistemul în care funcționează școlile superioare.

Viorel Cataramă: Păi da ce îl întreb dacă e de acord sau nu. Am dat o ordonanță de urgență să îmi asum răspunderea guvernamentală și trebuie să execute că asta e, dacă poporul votează un astfel de program. Repet, nu mai contează dacă unii sunt de acord sau nu sunt de acord, ce, parcă Hollywoodul sau marile firme americane sunt de acord cu Donald Trump, dar dacă poporul american l-a votat n-au ce face.La fel și la sănătate. Nu are importanță că e spital de stat sau spital privat, el trebuie să se autofinanțeze. De unde vin fondurile la spitale din asigurările medicale, dumneavoastră plătiți, maestrul plătește eu plătesc, noi plătim 11% din salariu pentru asigurări medicale de sănătate și când te duci ești tratat diferențiat, faci parte din aristocrația bugetară, cheltuie cu tine 2 milioane de euro, nu te știe nimeni, marș afară. Și atunci pe principiul ăsta stabilești tarife diferite de decontare cu societățile de asigurări aduci asigurările medicale private pe piață, la fel ca pensiile private și spui spitalului, tu îți primești veniturile de la societatea de asigurări, îți dau în ceea ce privește statul tarife corecte și restul, dacă nu te susții, n-ai decât să dai faliment. Ce, falimentul e o chestie simplă, la fel la comunitățile locale. Nu-ți mai cer bani, nu-ți mai dau bani. Nu faci bani, dă faliment. Care e problema, dai faliment, sunt în America orașe care dau faliment, comunități întregi care dau faliment. Până la urmă trebuie să-i pui pe oameni la muncă să gândească să facă bani, nu să stea toți cu mâna întinsă la stat, da? Spitalele stau cu mâna întinsă la stat primesc câte 30 de milioane de euro cumpără un aparat care costă cinci și îl mai țin și nefolosit 10 ani, că, nu-i așa, plătește statul. Ia să vedem atunci, îi mai convine, îi mai dă mâna să cumpere un astfel… să mai dea 30 de milioane pe un aparat care face cinci când se autofinanțează?Teatrul Național primește 17 milioane de euro pe an subvenție. Dar ce, nu se poate autofinanța? De ce nu încearcă managementul să facă bani? Să atragă sponsori, să facă abonamente cu adevărat pe locurile cele mai bune și așa mai departe. Deci, în momentul în care tai toate aceste surse de risipă o să vezi cum ai bani pentru învățământ, pentru sănătate, pentru infrastructură și pentru cei care nu pot muncii, bătrânii, copiii, ca să ne înțelegem, când eu spun că 2 milioane de pensionari au pensia sub 1000 de lei și că trebuie să le-o facem la toți 1000 de lei, toată lumea mă întreabă de unde iei banii? 1,5 milioane de bugetari astăzi primesc un ajutor social de hrană de 650 de lei.Păi înmulțiți 650 cu un milion cinci sute…

Ion Cristoiu: Cum adică ajutor social de hrană, nu înțeleg? Bugetarii de hrană? Păi n-are salariu?

Viorel Cataramă: Păi peste salariu, maestre, au spor de stres, spor de plictiseală, au câteva sporuri. Ați auzit de sporul de plictiseală?

Ion Cristoiu: Nu-i adevărat. Există așa ceva?

Viorel Cataramă: Există spor de stres, spor peste spor ajutor social pentru hrană, 650 de lei. Păi iau de acolo și le dau…

Ion Cristoiu: Păi n-are salariu?

Viorel Cataramă: Peste salariu, maestre. În ce țară trăiți?

Ion Cristoiu: Nu știam că există unul…

Monica Mihai: Dacă n-ați lucrat…

Ion Cristoiu: Eu n-am lucrat niciodată la stat.

Viorel Cataramă: Păi există maestre, asta este inegalitatea în România. Ăia au 10.000 de lei salariu și mai primesc 650 de lei că, vezi Doamne, se epuizează muncind la stat degeaba, iar 2 milioane de pensionari care au muncit 15, 20, 25 de ani, au muncit și acum nu mai pot muncii maestre…

Ion Cristoiu: De acord. Dar uitați domnul Cataramă, totuși PSD-ul a fost… interesantă observația asta că noi avem partide anti-PSD, ele trebuie să fie de dreapta nu anti…

Viorel Cataramă: Politica în esență este la fel de de stânga, de socialistă și de nocivă.

Ion Cristoiu: Acum trebuie să fiți mândru că fostul partid al dumneavoastră ajunge la putere. Cum comentați asta.

Viorel Cataramă: Păi, dar ce, n-a mai fost la putere?

Ion Cristoiu: Nu, acum.

Viorel Cataramă: Păi, dar a mai fost și ce dacă?

Ion Cristoiu: Cum vi se pare programul ăsta?

Viorel Cataramă: La fel de socialist ca al PSD-ului. Care e diferența? Ați observat vreo diferență?

Ion Cristoiu: Nu, niciuna.

Viorel Cataramă: Păi și atunci?Toți vor în continuare să crească și să umfle statul și nimeni nu se ocupă serios de sectorul privat și de exporturi.

Ion Cristoiu: În cei cinci ani de mandat s-a întâlnit Klaus Iohannis cu dumneavoastră, cu oamenii de afaceri?

Viorel Cataramă: Eu nu m-am întâlnit cu el.

Ion Cristoiu: A avut vreo reuniune vreodată?

Viorel Cataramă: Nu știu.

Ion Cristoiu: Poate dă dânsa nu-și amintește că e mai tânără… Dumneavoastră îmi amintiți de faptul că sunteți primul mogul care a închis niște ziare. De ce?

Viorel Cataramă: Pentru că nu făceau bani. Și dumneavoastră m-ați lăudat și mi-ați spus, da, domnule, de ce să subvenționezi printr-o altă activitate o altă activitate care pierde bani.

Ion Cristoiu: Da, asta, pe mine asta m-a șocat la vremea respectivă, că, e foarte interesant, ca să vorbesc în limbaj capitalist, că putea să finanțeze, dar mintea de capitalist a lui Viorel Cataramă „dar de ce să dau eu dacă nu-mi iese profit?”. Și l-a închis, nu-i așa?

Viorel Cataramă: Da, așa e.

Ion Cristoiu: Atunci am înțeles de la dumneavoastră gândirea de capitalist care nu o aveam noi, ăștia mai de stânga.

Viorel Cataramă:Toți cei care lucrează astăzi la stat, tot ce există sector de stat trebuie să știe, chiar dacă statul e proprietar el trebuie să facă profit acolo. Punct.

Ion Cristoiu: Corect domnule, corect așa.

Viorel Cataramă:Dacă nu face profit n-are decât să dea faliment.

Monica Mihai: Veți cumpăra clubul Dinamo?

Clubul Dinamo este o foarte bună afacere. Eu nu cumpăr ca să fiu patron unic și să fiu șeful suprem, eu vreau să am o perioadă de tranziție de opt luni, nouă luni până cotez clubul la bursă.

Ion Cristoiu: A, uite, că am văzut știrea. Asta contrazice capitalismul

Viorel Cataramă: De ce?

Ion Cristoiu: Păi și e o afacere?

Viorel Cataramă: Foarte bună afacere, domnule.

Ion Cristoiu: Mă faceți să cumpăr și eu clubul Dinamo.

Viorel Cataramă: Problema care se pune,eu nu cumpăr ca să fiu patron unic și să fiu șeful suprem, eu vreau să am o perioadă de tranziție de opt luni, nouă luni până cotez clubul la bursă. Deci, se face un due diligence, se vede exact care e situația, toată situația pentru că nu te poți cota la bursă dacă nu ai un audit făcut ca lumea și un due diligence făcut ca lumea susțin clubul 6, 7, 8 luni ca să-și continue activitatea, după care mă duc și îl cotez la bursă în așa fel încât să atrag cinci, zece milioane de euro pentru club, nu vor mai fi acționari majoritari iar clubul va fi condus de profesioniști. Iar acționarii vor numi doar acești profesioniști și persoane care să controleze costurile, adică, atunci când cumperi un bilet de avion să vezi dacă într-adevăr a fost cel mai ieftin, când cumperi un hotel, să vezi dacă e cel mai ieftin pentru că te duci în cantonament și vine și spune, „șefu, știți, costă 60 de mii de euro”, ea de fapt costă 40 de mii, 20 de mii și-i pune unul în buzunar și așa mai departe. Deci, aduci totul la lumină, pentru că, domnul Cristoiu, fotbalul în lume și în Europa este o afacere produce bani, nu pierde bani. Și atunci, repet, este pentru prima dată în România când cineva vine și spune, te duci cu cel mai faimos club astăzi, cu cei mai mulți suporteri, cel mai mare nume, îl duce la bursă și îl deschide publicului cu bune și cu rele. Și nu au decât să vină oamenii, suporterii, investitorii să cumpere acțiuni pentru că acel club va face profit și va plăti dividende. Totul se reduce la profit.

Ion Cristoiu: Și dumneavoastră câte acțiuni o să aveți?

Viorel Cataramă: În prima fază, 51%.

Ion Cristoiu: Și restul le vindeți.

Viorel Cataramă: Restul sunt alți acționari.

Ion Cristoiu: A, atunci după bursă…

Viorel Cataramă: După bursă voi avea sub 50, nu știu câte o să am.

Ion Cristoiu: Și o să vă amestecați ca Gigi Becali în…?

VC. Nu, că nu potcând un astfel de club e cotat la bursă, singurii care au putere de decizie sunt executivii, adică președintele consiliului de administrație și general managerul păi, nu știu dacă vă uitați la fotbal, ați auzit vreodată la Manchester United, la Real Madrid, la Barcelona să se implice acționarii?

Ion Cristoiu: Nu. Așa e…

Viorel Cataramă: Acolo este președintele și general managerul care primesc mandat. Faci bine, dacă nu, după o perioadă de timp nu ți-ai îndeplinit, te schimb.

Ion Cristoiu: Acționarii iau profitul.

Viorel Cataramă: Atât. Profit.Te pun acolo ca să faci profit, nu scandal. Eu n-am nevoie de scandal domnule Cristoiu, nu am nevoie decât de profit, atenție, orice entitate fie că e o întreprindere mică, fie că e o întreprindere mare, că e statul român trebuie să facă profit. Ce înseamnă pentru statul român să facă profit? Să-și crească baza de impozitare, nu să crească nivelul de impozitare, să dea posibilitatea la câți mai mulți români să muncească să plătească taxe și pe de altă parte să facă afaceri prin intermediul sectorului privat, cu cât mai multe țări din lume care să-i aducă profit. Și atunci acest profit se reflect în bugetul de stat, nu mai ai nevoie de împrumuturi și de acolo ai bani, fiind chibzuit, să-ți plătești ce trebuie să plătești, pe cei care nu pot muncii.

Ion Cristoiu: Și să reducă ceea ce spunea… uite, v-am dat o sintagmă, Dimitrie Sturdza la 1900, să reducem cheltuielile nesăbuite. A fost o temă a liberalilor cu care au reușit… statul cheltuie nesăbuit?

Viorel Cataramă: Enorm.Mai mult de jumătate din banii cheltuiți de stat sunt cheltuiți aiurea.

Ion Cristoiu: Nesăbuit.

Viorel Cataramă: Mai mult de jumătate.Sunt aruncați pe vânt, pe tot felul de tâmpenii și de prostii. Din păcate. Și tot ce cheltuie statul, și tot ce cheltuie statul să nu uite nimeni este produs numai și numai de sectorul privat.

Ion Cristoiu: Corect. Această risipă este pe motive de corupție sau pur și simplu pentru că sunt neeconomici și nu sunt pe profit?

Viorel Cataramă:Corupție plus… nesătul, nu-ți mai ajunge cât ai. Și atunci fie acționezi prin metode care încalcă legea, prin corupție, fie îți dai privilegiile legale, dar imorale.

Monica Mihai: O ultimă întrebare din partea mea, pe ce scor mizați la primul tur? Ați văzut sondajele care au tot apărut în ultimele zile?

Viorel Cataramă: Pe scorul pe care îl va comunica Autoritatea Electorală Permanentă. Eu știu cum se fac sondajele, nu vreau să le comentez eu sunt reprezentantul unui partid care a apărut în acest an pe scena publică care s-a închegat am avut, până acum cel puțin o campanie electorală bine închegată bine susținută, în limita posibilităților. Noi nu avem milioanele de euro de la bugetul statului care partidele le cheltuie cu nonșalanță.

Monica Mihai: Vă finanțați singur campania?

Viorel Cataramă: Normal.Normal, mi-am finanțat singur campania electorală. O campanie care totuși a dat anumite rezultate și o să vedem la vot ce rezultate dă. Mai avem o săptămână, nu?

Monica Mihai: De data aceasta chiar o ultimă întrebare legată de cea anterioară. Veți intra în cursă și la anul viitor la alegeri cu partidul nou pe care…?

Viorel Cataramă: Categoric.Indiferent de scor suntem singurul partid de dreapta procapitalist, avem un bazin electoral mare 10 milioane de alegători. Problema noastră este să-i convingem că suntem serioși și suntem cinstiți pentru că toți politicienii au promis și în momentul în care au ajuns n-au respectat niciuna dintre promisiuni. Ca sa nu mai vorbesc că niciunul dintre contracandidații mei nu are un program cu punctele pe care le am eu care să spună și cum face, că luptă pentru un guvern al lui, nu mai avem timp, dar până la urmă românii vor înțelege că pentru a avea socialism, trebuie să avem întâi capitalism ca să creăm bunăstarea și abia după aia să redistribuim profitul.

Ion Cristoiu: Un eventual eșec al dumneavoastră ar fi considerat de dumneavoastră eșecul ideilor de dreapta sau al dumneavoastră?

Viorel Cataramă: Nu. Al meu. Ideile de dreapta nu mor. Ideile de dreapta au câștigat în America, au câștigat în Anglia.

Ion Cristoiu: Ar câștiga și la noi vreodată?

Viorel Cataramă: Da, sunt convins.

Ion Cristoiu: Când? Au trecut 30 de ani.

Viorel Cataramă: Cât mai devreme. Cât mai devreme. Nu sunt prezicător, dar…

Ion Cristoiu: Am înțeles, oricum rămâne ca știre că dumneavoastră ziceți că indiferent de rezultatul dumneavoastră, ideile acestea…

Viorel Cataramă: Dreapta liberală își va continua activitatea, va crește și va milita pentru ideile procapitaliste în care lumea trebuie să-și câștige existența și bunăstarea prin muncă, iar statul se ocupă numai de cei care nu pot muncii și sprijină creșterea veniturilor în mod natural la bugetul statului, sprijinind economia, sectorul privat și exporturile.

Monica Mihai: Domnule Cataramă, vă mulțumim mult că ați acceptat discuția din această seară cu noi, urmează să vă urmărim pe viitor. Domnule Cristoiu vă mulțumesc pentru discuția din această seară, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare la revedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ