Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu: Cred că e vorba de un caz dramatic care a dus la adâncirea imaginii că România e un stat putred

Redactor:
Silvana Chiujdea
Ediție specială a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu". Invitatul emisiunii este Marius Tucă. Jurnaliștii Ion Cristoiu și Marius Tucă au vorbit despre cazul Caracal și cele două ipoteze care ar putea să stea în picioare: crimă comisă cu sânge rece sau trafic de persoane.

Într-o ediție specială a emisiunii Gândurile lui Cristoiu, cei doi jurnaliști au vorbit despre cazul Alexandrei Măceșanu. Atât Ion Cristoiu, cît și Marius Tucă au afirmat că acest caz zguduie statul roman.

Ion Cristoiu a afirmat că asistăm la o uriașă diversiune de încețoșare a minților noastre, inclusiv de oameni oficiali. Jurnalistul nu crede în teoria criminalului singuratic, ci a unei rețele de trafic de carne vie. „În momentul în care domnul Bănilă va continua ancheta și va ajunge la concluzia sau măcar indicii că el făcea parte dintr-o rețea atunci eu mă predau. Dacă merge numai pe varianta că era unul maniac sexual și că le prindea și le exploata pentru că e cel mai ușor pentru autorități să încheie un caz cu asta. Pentru că dacă mergi pe rețea, statul român sare în aer”, a afirmat analistul politic.

Marius Tucă spune însă că statul român a sărit deja în aer. „În momentul ăsta statul român este țăndări, pulbere”, a afirmat jurnalistul.

În opinia sa, Alexandra ar trebui considerată erou deoarece a salvat România. „ Suntem datori pe viață Alexandrei. A salvat multe vieți, dar eu spun, mai important, cu lacrimile în gât, că a salvat România(…) De aia cred că acest copil trebuie declarat erou din punctul meu de vedere”, a spus Marius Tucă.

Mai sceptic, Ion Cristoiu a spus că acest caz nu va duce la vreo schimbare în România deoarece ar trebui făcută de actuala clasă politică. „Nu poate să ducă  la o schimbare dacă vine o altă forță decât partidele de acum”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu și Marius Tucă au susținut și necesitatea creării unui serviciu special pentru răpiri, în care selecția personalului să meargă până la teste de voce.

„Trebuie să existe un serviciu cum există în America, un serviciu special pentru răpiri. Nu toți milițienii din Caracal sau din Slatina sunt pregătiți, niciodată, nu poți să-i acuzi decât bătaie de joc la adresa acestui copil care a murit în halul în care a murit”, a spus Marius Tucă, care a afirmat despre vocea operatoarei de la 112 e de țață.

 „S-a încercat în perioada asta o deturnare  numai către Poliție, de fapt principalul vinovat este doamna aia de la STS, care trebuia recrutată și după voce”, a afirmat și Ion Cristoiu.

 

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la emisiunea Gândurile lui Cristoiu ediție specială, ediție dedicată cazului de la Caracal. Alături de mine, analistul politic și scriitorul Ion Cristoiu. Bine ați venit domnule Cristoiu. Și invitatul special din această seară Marius Tucă.

Marius Tucă: În sfârșit am reușit să pătrund în gândurile lui Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Marius Tucă e invitat special, eu sunt un fel de moderator.

Monica Mihai: Va fi interesantă discuția, cum spuneam astăzi va fi o ediție dedicată cazului Caracal, acolo au dispărut două fete. Luiza care a dispărut în luna aprilie și Alexandra care a dispărut săptămâna trecută, miercuri, și un caz care se complică pe zi ce trece. Există ipoteze lansate de către autorități, există speculații făcute în mass-media de toate părțile, există declarații politice de la toate partidele cu privire la acest caz, un caz în care încă nu avem făcută lumină, așteptăm probele ADN pentru a confirma sau a infirma dacă Alexandra a fost cea care a fost omorâtă în locația lui Gheorghe Dincă, dar este important să abordăm și aspectul alegerilor prezidențiale în acest context, cum se vor remarca sau ce au făcut politicieni care candidează la prezidențiale, dacă vor avea sau nu de pierdut în acest context.

Ion Cristoiu: Simt nevoia unei precizări. L-am invitat pe Marius Tucă nu numai din cauza faptului că e din Caracal, ci și a lansat foarte multe informații în premieră. Îi reamintesc că eu, eu am fost seară de seară, și Marius Tucă am demontat diversiunea răpirea jurnaliștilor din Irak. Noi am fost seară de seară și foarte multe lucruri care se făceau pe teren de către băieții diversioniști erau în funcție de ce spuneam noi. Într-o seară noi ne miram că nu a apărut proba de viațăși a doua zi a apărut proba de viață.

Monica Mihai: Iată că aveți ocazia din nou să stați…

Marius Tucă: Și diversiunea firul roșu, au fost multe.

Ion Cristoiu: Dar mai ales aia în care diversioniștii ne urmau.

Monica Mihai: Aveți ocazia în seara aceasta să dezbateți acest caz care a stârnit controverse. Trebuie spus că în acest caz prima declarație oficială a fost făcută abia ieri. Felix Bănilă, procuror șef al DIICOT a ieșit pentru prima dată în aceste zile și a spus informațiile pe care le are, acesta a lansat ipoteza că în acest moment nu se știe nici dacă Alexandra este în viață, nici dacă aceasta a murit. Având în vedere că domnul Marius Tucă este invitatul nostru în această seară, domnul Marius Tucă pe care din ipoteze le credeți?

Marius Tucă: Apropo de ipoteze și de informațiile care circulă de câteva zile în spațiul public, de când s-a declanșat această demență legată de crimele din Caracal. Pentru că e și Ion Cristoiu aici, și Ion Cristoiu este ziarist de dinainte de 89 și știm bine ce a făcut Cristoiu după 89, trebuie cumva să vorbim despre ce înseamnă informație, ce înseamnă surse, ce înseamnă mediul virtual, ce înseamnă facebook pentru că în momentul ăsta putem să avem un milion de păreri despre ce s-a întâmplat.

Marius Tucă: Probele preliminare arată că 99,99% e vorba de ADN-ul Alexandrei, coroborate și cu probele luate, prelevate de la părinții Alexandrei

Monica Mihai: Ce ar trebui să credem?

Marius Tucă: Imediat vă spun și întotdeauna noi trebuie să mergem la sursă să vedem care este sursa informației. Adică eu pot să mă uit la un milion de păreri de pe facebook, da? Cine sunt cei care emit părerile pe facebook? Oameni care au pagină de facebook dar care nu au nicio legătură cu meseria de gazetar, cei mai mulți dintre ei. După aceea e vorba de informații, de unde vin aceste informații? Întotdeauna trebuie să ne uităm la sursă. Care este sursa informațiilor? Și în momentul în care vedem că nu există o sursă oficială, credibilă sau o sursă în care noi am crede automat trebuie să punem un semn de întrebare. Deci am vrut să fac această precizare pentru că în momentul în care eu am dat niște informații pe surse oficiale toată lumea a sărit să… în primul rând vorbim de oameni care au făcut presă în ultimii 30 de ani, care sunt aici de față și atunci când ne uităm la un…

Ion Cristoiu: Adică eu.

Marius Tucă: Amândoi. Amândoi facem de 30 de ani, dumneavoastră faceți de 50. În momentul în care atunci ar trebui să ai încredere într-un om care face meseria asta și nu se hazardează să dea informații.

Monica Mihai: Despre ce informații este vorba?

Marius Tucă: Imediat o să spun. Informațiile pe care le-am dat eu și apropo de răpirea ziariștilor din Irak, eu am fost primul care am dat informația că ziariștii au fost eliberați. Cred că am avut o sursă credibilă în momentul în care am făcut asta. Și sunt multe alte informații pe care le-am dat în timp, dar nu despre asta e vorba acum. Vorbeam despre păreri, despre datul cu părerea peste tot, despre informații complexe și e vorba despre surse. În momentul în care eu am dat niște informații, am citat surse oficiale. Ce înseamnă sursă oficială, pentru toată lumea, surse oficiale din anchetă, apropiate anchetei, surse oficiale ale statului român care au participat la această anchetă. Nu-mi permiteam să vin cu niște informații legate, și ca să începem din start asta, ce-am spus eu acolo e vorba despre faptul că surse oficiale ale statului român, că despre asta e vorba, ale autorităților au spus că în urma probelor preliminare, probe preliminare care s-au făcut la Institutul Național de Medicină Legală în legătură cu cenușa și resturile găsite în butoiul despre care vorbește toată lumea, aceste probe preliminare arată că 99,99% e vorba de ADN-ul Alexandrei, coroborate și cu probele luate, prelevate de la părinții Alexandrei.

Monica Mihai: Cum vă explicați atunci totuși că procurorul șef al DIICOT a avut prima reacție în discursul de ieri în care a spus exact asta în acest moment nu avem nici măcar probe preliminare?

Marius Tucă: Probabil că nu le avea sau n-a vrut să spună și… Nu contrazice cu absolut nimic informațiile pe care le am eu din surse oficiale. Cu nimic. A spus că noi luăm în discuție și faptul că fetele încă trăiesc pentru că mai e vorba și de cazul Luizei care e dispărută de câteva luni.

Monica Mihai: Domnule Cristoiu?

Ion Cristoiu: E un moment deosebit în România. Îi reamintesc lui Marius Tucă, nu știu, era vorba de prima eliberare sau a două?

Marius Tucă: Când au fost preluați de cei trimiși de Florian Coldea, Traian Băsescu și așa mai departe.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă își reamintește că de fapt a doua zi diversioniștii, pentru că prima etapă a fost diversiune, a fost confirmată chiar și de anchetă.

Marius Tucă: E adevărat.

Ion Cristoiu: Omar nu a fost arestat pentru terorism…

Marius Tucă: Eu vorbeam de eliberarea definitivă, nu de aia, pentru că am fost foarte clar că a fost o înscenare la început.

Ion Cristoiu: Eliberarea temporară a fost urmare tot a unei emisiuni în care, când s-a aflat că ei vor fi eliberați…

Marius Tucă: Apropo de surse, eu nu mi-aduc aminte…

Ion Cristoiu: Dar noi n-am criticat.

Marius Tucă: Eu sunt gata să primesc orice întrebare și orice critică în egală măsură. În 22 de ani cât am condus Jurnalul Național nu-mi aduc aminte să fi dat o informație care s-a dovedit a fi falsă.

Ion Cristoiu: Dar noi nu am spus asta.

Marius Tucă: Încă o dată vă spun și o să vin cu toate argumentele că nu e vorba despre o speculație, ci e vorba de informații oficiale ale statului român

Marius Tucă: În momentul ăsta în fiecare zi noi toți suntem bombardați de informații.

Ion Cristoiu: Inclusiv oficiale. Noi nu putem exclude un moment…

Marius Tucă: Inclusiv oficiale. Problema este că eu știu meseria asta foarte bine și eu știu din start 99% să le exclud. Oamenii care urmăresc nu fac asta și cele mai multe dintre informațiile care ajung la ei sunt receptate și luate de bune, foarte important. Pentru că eu m-am trezit, după ce am pus și pe facebook informația, pentru că în premieră a fost dată de Mediafax și nu e o speculație, pentru că agenția Mediafax a fost atacată că a preluat declarația mea ceea ce e, firește, e vorba de informația nu a lui Popescu, ci informația oferită de Marius Tucă și atunci își asumă cel care a făcut și a dezvăluit aceste lucruri. Doi, se vorbea despre o speculație, încă o dată vă spun și o să vin cu toate argumentele că nu e vorba despre o speculație, ci e vorba de informații oficiale, da, de surse oficiale ale statului român de la care am obținut aceste informații. Altfel cum credeți, și nu vă întreb pe dumneavoastră ci pe cei care se uită, cum credeți că eu m-aș fi dus la un colț de stradă și mi-ar fi dat cineva niște informații șușotite despre un lucru atât de grav și important.

Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă în primul rând că eu nu cred o iotă, am mai discutat.

Monica Mihai: În ce sens nu credeți?

Ion Cristoiu: Pentru că eu sunt convins ca și în cazul jurnaliștilor că asistăm la o uriașă diversiune de încețoșare a minților noastre, inclusiv de oameni oficiali, eu pot să cred că și Marius Tucă și Ion Cristoiu pot cădea în capcană.

Marius Tucă: Fiecare dintre noi poate cădea pentru că reversul acestui lucru dacă eu am să aflu mâine sau poimâine sau dacă probele alea nu sunt ceea ce sunt sau altele vreau să spun că sursa mea oficială m-a dezinformat și informațiile pe care le-am primit sunt false și, mai mult decât atât, merg până acolo, dacă va fi cazul, să divulg sursa. Aici nu ne jucăm, da?

Monica Mihai: Referitor la ce-ați zis dumneavoastră adineauri este foarte interesant că în ultima săptămână, în loc ca acest caz să devină mai simplu și mai clar pentru toată lumea, în fiecare zi apar mult prea multe informații pe toate canalele posibile.

Ion Cristoiu: Oficial, deci doamna Georgiana Hosu care a lansat ideea, e foarte important… informațiile date și de Marius Tucă și și ale Georgianei Hosu de duminică sunt că suspectul a zis și că ea se confirmă. Numai că acele afirmații, inclusiv că a fost ars, au fost puse la îndoială ieri de șeful ei. Aici nu mai înțeleg nimic.

Marius Tucă: Nu au fost puse la îndoială, aia e o anchetă oficială, omul de ieri a spus că încă nu are probele de ADN din cenușa rămasă.

Ion Cristoiu: Da, dar butoiul ăla… n-am înțeles, e o îndoială sau nu?

Monica Mihai: A zis că e un cuptor artizanal improvizat și a explicat mecanismul…

Marius Tucă: Putem să o luăm din momentul în care a fost răpită…

Ion Cristoiu: Deocamdată eu vorbesc de domnul Bănilă a părut că a polemizat.

Marius Tucă: Domnul Bănilă, fiind procuror a spus următorul lucru, luăm și în calcul, că de fapt ăsta e răspunsul, și varianta faptului că cele două fete sunt în viață. De ce? Ca să nu fie acuzat ulterior că a neglijat această variantă.

Ion Cristoiu: Păi dacă ăla a mărturisit și a povestit cu amănunte?

Marius Tucă: Da, dar ei iau această chestie în calcul și drept urmare că o iau aduceți-vă aminte cum alergau ieri milițienii prin Caracal sărind gardurile. Atunci când ar fi trebuit să alerge și o luăm de la 112, de la telefon, din momentul răpirii, nu a alergat nimeni, domnul Cristoiu, da? La ce oră a sunat Alexandra la 11, au trecut aproape 20 de ore, mai mult de 20 de ore până au intrat în casa suspectului ca să nu zic criminalului.

Monica Mihai: Să o luăm sistematic.

Ion Cristoiu: Nu mă interesează bâlbâiala autorităților.

Marius Tucă: Ce s-a întâmplat, Alexandra Măceșanu a plecat de acasă miercuri s-a dus la o ocazie, da?

Ion Cristoiu: Unde?

Marius Tucă: Imediat spun eu, fiind din Caracal știu foarte bine locul și mă pricep și la geografie și, mai ales, în momentul în care vorbesc despre un loc mintea mea este exact pe hartă, fie că e vorba de Găgești, să vă dea Dumnezeu sănătate, fie că e vorba despre Caracal. Deci, este un drum, ea stătea în comuna Frăsinet-Dobrosloveni, pentru că sunt mai multe comune acolo, mergând înspre Slatina, da? Caracal-Slatina, da? De la Caracal până acolo cred că sunt 6-7 kilometri. Ea a ieșit la o ocazie nu în comuna de unde e, a ieșit la drumul național, acest drum care leagă Caracalul de Slatina. De acolo până la Caracal sunt 4-5 kilometri. În momentul în care stătea la ocazie numitul Gheorghe Dincă mergea spre Slatina. De ce mergea spre Slatina? Pentru că el făcea chestia asta cu taximetria.

Ion Cristoiu: E foarte importantă această precizare care deocamdată nu a fost făcută oficial.

Monica Mihai: Care din ele?

Ion Cristoiu: În legătură cu ce făcea el. Deci el nu a fost un cetățean ca mine, conduceam amator și am văzut o tânără pe marginea drumului și ne-am oprit și și după asta i-am văzut…

S-a dus la liceul Mihai Viteazu, dar nu a oprit chiar în față, a oprit un pic mai încolo. Camera de acolo a surprins mașina lui Gheorghe Dincă.

Monica Mihai: Era recunoscut local că făcea taximetrie ilegală.

Marius Tucă: Eu cred că avem de a face cu un criminal în serie și o să explic de ce. Deci mergea spre Slatina, în dreptul în care Alexandra Măceșanu stătea la „ia-mă nene” că așa se cheamă, la ocazie, a văzut-o de pe partea cealaltă a drumului, el mergând înspre Slatina. Alexandra era pe partea cealaltă a drumului și a văzut-o. Imediat ce a văzut-o, a făcut foarte puțin și a întors foarte repede ca să o ia la ocazie, foarte repede, s-a grăbit chiar să nu o ia altcineva. a luat-o în mașină, bună ziua, bună ziua. Ea s-a urcat pentru că asta fac fetele și eu am o fată, am spus, dar asta e altă discuție, niciodată să nu se urce în mașina unui străin, s-a urcat în mașină a zis că vrea să o ducă undeva la liceu, da, s-o lase la liceu. Liceul Mihai Viteazu. Acum eu spun o chestiune din anchetă pe care nu am auzit-o până acum, s-a dus la liceul Mihai Viteazu, dar nu a oprit chiar în față, a oprit un pic mai încolo. Ăsta e momentul în care o cameră de luat vederi din apropiere, apropiere de strada Dobrogeanu Gherea, stradă pe care eu am copilărit, știu strada aia casa cu casă și locurile ca-n palmă. Camera de acolo a surprins mașina lui Gheorghe Dincă. Și pe baza acestei fotografii, acestor imagini în care au surprins mașina acolo e prima dată când se vede numărul de la mașină, l-au identificat. Dar asta se întâmpla a doua zi, atenție. Oprește un pic mai încolo, probabil Alexandra a zis oprește, nu a oprit și atunci a fost momentul în care a lovit-o și a sechestrat-o propriu-zis, a legat-o, i-a pus scotch-ul.

Ion Cristoiu: Întrebarea e cum în plină zi? Era în plină zi.

Marius Tucă: Pentru că vă aduceți aminte e o stradă destul de pustie, trece foarte puțină lume pe acolo chiar dacă e un liceu, mai ales că liceele sunt în vacanță, copiii sunt în vacanță, da? era o stradă destul de puțin… mai ale vara când e cald. În momentul ăla a sechestrat-o, există urme ADN pentru că tot ce vorbim și ce spun aici este probat de anchetă, de autorități. Din momentul ăla a plecat… Aaa, pe cameră se vede la 11.50 că se duce, iese din Caracal și se întoarce la 11.58, deci distanța e foarte mică și imediat după aceea ajunge la liceu, o sechestrează, îi pune ăla, sunt toate probele ADN în mașină și se duce cu ea acasă. Mai departe, ajunge acasă și până a doua zi nu se știe nimic în momentul ăsta până a doua zi când el pleacă, da, cred că e declarația pe telefon, Alexandra a spus că s-a dus la farmacie…

Monica Mihai: Să-i cumpere o cremă pentru mâini.

Ion Cristoiu: Pe telefon nu este cu farmacia. Că a plecat.

Marius Tucă: A plecat că nu-i acolo, n-are legătură cu farmacia și se duce, da?

Ion Cristoiu: Și lasă telefonul.

Marius Tucă: Nu, lasă un telefon, atenție, din informațiile pe care le am s-au găsit în casă la Gheorghe Dincă trei telefoane mobile. Un Samsung, un Alcatel și un Nokia. Alte telefoane decât telefonul lui Gheorghe Dincă. Mare atenție pentru că au apărut ulterior imaginile cu el la Craiova, nu știu unde, când avea telefonul lui și o cartelă să-și încarce, da? deci erau trei telefoane. Alexandra sună, știm ce se întâmplă în momentul ăla.

Ion Cristoiu: Păi dacă era legată, cum a sunat?

Marius Tucă: Probabil că tastând, chiar dacă ești legat la mâini poți cu degetele…

Ion Cristoiu: Păi cum a găsit telefonul?

Marius Tucă: L-a găsit pe masă, undeva acolo, probabil că el avea un telefon uitat și așa mai departe, de care nu și-a dat seama. Bine, vorbim despre faptul că în timpul nopții o violase și așa mai departe, o sechestase și era legată. În momentul în care ea dădea telefon pentru a nu știu câta oară, a cincea oară, a apărut Gheorghe Dincă. Din informațiile pe care le am a lovit-o foarte puternic că l-a înfuriat teribil faptul că vorbește la telefon, a lăsat-o, asta și din mărturisirile lui, a lăsat-o acolo căzută pe podea aproape inertă și a plecat. A plecat prima dată, pentru că a plecat de două ori, a plecat să se gândească ce face, cum face. Când a fost la prima plecare asta a aruncat într-o curte vis-a-vis de Hotel Romula niște bijuterii, un cercel și o brățară într-un șervețel, au fost aruncate în curtea unui imobil vis-a-vis de Hotelul Romula. Este la prima plecare a lui. Când s-a întors, din informațiile și din mărturisirea lui aflată la dosar, Alexandra era moartă. Asta spune.

Inchide