Ce nu s-a văzut în direct la protestele din Piața Universității și Piața Victoriei VIDEO

Publicat: 26/02/2013, 13:16
Actualizat: 26/02/2013, 13:19

Câteva sute de bucureșteni au protestat, miercuri 4 iulie, în Piața Universității și în Piața Victoriei. În fața guvernului, manifestanții, printre care și Mihai Răzvan Ungureanu, au cerut demisia premierului Ponta și au acuzat USL că atacă furibund Justiția. La Universitate, aproximativ 100 de persoane s-au adunat într-un protest colorat, scandând împotriva politicienilor în general, împotriva gazelor de șist, împotriva lui Mitică Dragomir sau a Jandarmeriei Române. Vezi, în film, imagini inedite de la cele două manifestații.

În Piața Univesității, în jurul fântânii arteziene, miercuri seara s-au strâns aproximativ 100 de bucureșteni. De cealaltă parte în fața Teatrului Național erau grupați aproximativ 20 de pensionari care scandau exclusiv împotriva președintelui Traian Băsescu. Protestarii de la fântâna arteziană au etalat un arsenal de scandări diversificat: împotriva clasei politice („PDL și USL aceeși mizerie”), Roșia Montană („Roșia Montană nu e de pomană”), Mitică Dragomir (” Mitică la brutărie”), gazele de șist, Băsescu și Ponta („Noi nu-l vrem nici pe Băsescu, nici Ponta-Antonescu”), Ion Iliescu („Iliescu judecat, pentru sângele vărsat”).

La protest au participat și 20-30 de membri ai galeriilor de fotbal. De altfel, pe contul de Facebook al galeriei „Peluza Cătălin Hâldan” (galerie a fanilor Dinamo), ei anunțaseră că vor participa la protest. De asemenea, tot pe Facebook a circulat și un mesaj al mai multor ONG-uri (ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe CENTRAS) prin care bucureștenii erau chemați la protest. La manifestație au participat Nicușor Dan, fost candidat la primăria Capitalei, Mircea Toma (ActiveWatch) și Claudiu Crăciun.

Pentru ce s-a protestat la Universitate?

Octavian Georgescu, programator: „Am venit aici pentru că sunt nemulțumit de proiectul pentru fântâna de aici, din Piața Universității. Au venit ieri noapte cu buldozere. Aici e un loc simbolic. După mine și asta reprezintă un atentat”. Octavian a mai declarat că este dezamagit și de clasa politică. În opinia sa, e nevoie de o schimbare și o soluție ar fi ca societate civilă sa producă noi politicieni pe modelul Nicușor Dan.

Alexandru Alex, activist civic: „Protestez pentru că sunt nemulțumit de atitudinea politicienilor față de români. Suntem bătaia lor de joc. Toată treaba asta cu puterea și opoziția este menită să păcălească românii. Românii nu sunt împărțiți între cei de la putere și cei din opoziție. Îl vreau judecat pe Băsescu pentru tot ce a făcut, dar asta nu înseamnă că în procesul dărâmării PDL-ului și a președintelui poți să calci în picioare Constituția”. Alexandru a povestit că s-a implicat în toate campaniile civice din ultima vreme, cum ar fi Roșia Montană sau gazele de șist.

În timp ce activistul și-a expus opiniile, în spatele său câțiva membri ai unor galerii de fotbal consumau în tihnă câte o bere. Unul dintre liderii grupului de suporteri ținea să sublinieze că pe el îl nemulțumește totul și în special politicienii. „Îl vreau pe Băsescu în pușcărie, îl vreau pe Ponta în pușcărie. De fapt îi vreau pe toți în pușcărie”, a declarat suporterul care s-a recomandat Gheorghe Ion. Suporterul a povestit că el și colegii săi de galerie sunt cei care au realiaz „coregrafia” protestelor din iarnă. „Cei de la Jandarmerie știu despre ce e vorba. Nu îți zic mai multe, doar că noi am făcut coregrafia de la proteste”, a declarat suporterul.

Nicușor Dan, fost candidat la primăria Capitalei și președinte al Asociației Salvați Bucureștiul: „Este un protest în continuarea celui din iarnă, dar de această dată noua putere greșeste. Este o agresiune puternică asupra statului de drept. Cetățenii trebuie să riposteze. Suspendarea președintelui este doar o componentă. Încercarea de punere între paranteze a Curții Constituționale mi se pare o agresiune gravă”.

De s-a protestat în fața Palatului Victoria?

În Piața Victoriei, miercuri seară au protestat aproximativ 300-400 de bucureșteni. De această dată, protestul a fost împotrivă premierului Ponta și a USL. La protest a ajuns la un moment dat și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Profilul protestatrului din Piața Victorie a fost diferit față de tinerii care scandau la Universitate. În mare parte au fost prezenți bucureșteni la 40-50 de ani. „Ponta, demisia!”, „Opriți-vă!” și „PONTA doctor în drept PENAL”, au fost câteva mesajele scrise pe coli de hărtie și expuse de protestatari.

Virgiliul Constantinescu, profesor universitar: „Am venit pentru că asistăm la o lovitură de stat de tip fascist. Oameni trebuie să știe că drepturile câștigate în ’89 le sunt luate într-un mod samavolnic”. Profesorul universitar a explicat că nu a fost chemat de PDL la protest și că nu este membru de partid, dar crede că intelectualii trebuie să riposteze.

Cristian Mladin, doctorand: „Este un protest anti-tarantule și pentru apărarea Justiției. Este incalificabil atacul la adresa Justiției din aceste zile. Nici nu are relevanță suspendarea președintelui în aceste momente. Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu câteva luni eram de acord cu suspendarea, dar acum nu pot fi de acord. Nu în modul în care s-a pus în aplicare”.

Elena Hosu, cadru medical: „Am venit pentru că sunt indignată față de lipsa de respect a politicienilor față de cetățenii români. Aici nu suntem pentru simpatiile politice.”

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a zăbovit și el câteva moment printre manifestanții din Piața Victoriei: „Ponta și Crin Antonescu au reușit să demonstreze cum poate fi călcată în picioare Constituția. E normal ca oamenii să iasă în stradă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...