Decizie SURPRINZĂTOARE a judecătorilor în cazul lui Dan Voiculescu, anunțată acum câteva minute

Decizie SURPRINZĂTOARE a judecătorilor în cazul lui Dan Voiculescu, anunțată acum câteva minute
Publicat: 26/02/2013, 13:20
Actualizat: 29/07/2014, 19:59

Completul de trei judecători de la instanța supremă la care a fost repartizat procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA a dispus, joi, ca dosarul să fie judecat de completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție la care a fost inițial, stabilind următorul termen în 5 februarie.

Judecătorii Ionuț Matei, Luminița Zglimbea și Cristina Rotaru au arătat, la termenul de joi al procesului, că trebuie asigurată, potrivit legii, continuitatea completului de judecată.

Astfel, instanța a arătat că dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) trebuie să fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul București, și a anunțat că dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache și Mariana Ghena.

Procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat joi, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în 16 ianuarie, cererea procurorilor anticorupție de urgentare a judecării cazului și a schimbat termenul stabilit inițial în 25 aprilie.

Potrivit practicii, ar fi trebuit ca la retrimiterea de la Tribunalul București la instanța supremă dosarul să fie repartizat la completul ICCJ ce a fost învestit inițial, în 2009, pentru continuitate, respectiv la completul condus de judecătoarea Corina Jîjîie, împreună cu Lavinia Lefterache și Mariana Ghena.

Dosarul privind privatizarea ICA s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanța supremă, după ce Tribunalul București și-a declinat competența de soluționare în favoarea ICCJ, ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câștigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcția de senator, la mai puțin de o săptămână după ce depusese jurământul. El și-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat „speculații” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiție” în cazul dosarului său.

Demisia sa determină din nou mutarea procesului său de la instanța supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul București. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanța competentă a judeca fiind atunci Tribunalul București.

În 3 martie 2009, Tribunalul București și-a declinat competența de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obținuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanța supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul București, întrucât acesta demisionase din funcția de senator, calitate pe care a recâștigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

În 20 decembrie 2012, Tribunalul București a luat în discuție dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleși în 9 decembrie. Astfel, instanța a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context și-a declinat competența de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnișoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene și Flavius Adrian Pop. Toți aceștia sunt acuzați de complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de cea reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în acțiunea de privatizare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București. El este acuzat și de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...