Spitalele CFR pleacă din Ministerul Transporturilor

Publicat: 26/02/2013, 13:16
Actualizat: 26/02/2013, 14:18

La un an de la protestele din Piața Universității, provocate de scandalul Raed Arafat, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR amenință că are în vedere orice măsură pentru a se bate cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, în chestiunea trecerii rețelei de spitale CFR în subordinea Ministerului Sănătății și, de aici, a autorităților locale. O nouă „Piață a Universității” sau o acțiune în instanță sunt luate în calcul de sindicaliști, a declarat vineri pentru gândul lidera Uniunii, Denisa Popovici, înainte de a avea o întâlnire informală cu un reprezentant al unor sindicate de sănătate din afara granițelor, pe care urma să îl pună la curent cu situația din România.

„Revolta și îngrijorarea” Uniunii Sindicatelor vine nu atât din planul ministrului Fenechiu de a scoata spitalele și casa de sănătate a MT din structurile ministerului, cât din graba în care se face acest demers și lipsa consultărilor cu sindicatele. De partea cealaltă, Relu Fenechiu ne-a spus, notând ironic că am identificat un „conflict”, că nu este omul care să amâne ceva ce poate face acum.

Anunțul, înainte de Revelion

Ministrul liberal a lansat public subiectul trecerii spitalelor CF la Ministerul Sănătății la finele lui 2012.

„Nu a putut nimeni să-mi explice de ce Ministerul are nevoie de o Casă de Sănătate”, spunea Fenechiu la acea vreme, adugând că a vorbit deja cu premierul Victor Ponta, care, la rândul lui, a fost de acord cu transferarea „în cel mai scurt timp” a Casei de Sănătate din MT la Casa Națională de Sănătate. De asemenea, 13 dintre cele 15 spitale CFR ar ajunge la Ministerul Sănătății, la consiliile județene ori la primării. Excepție de la această relocare ar urma să facă cele două spitale CF din Capitală, care au în derulare programe din fonduri europene. „Nu sunt convins că voi gasi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Dacă vom fi puși în situația de a risca pierderea proiectelor, evident ca le vom păstra la Minister până când se finalizează proiectele”, a declarat ministrul, la sfârșitul lunii decembrie.

Supărată de grabă, Denisa Popovici, lidera Uniunii Sindicatelor, s-a dus, în 3 ianuarie, la Ministerul Transporturilor, pentru a-i înmâna un memoriu lui Fenechiu (VEZI AICI DOCUMENTUL), ocazie cu care ministrul i-a dat lui Popovici o săptămână la dispoziție pentru a veni cu un proiect de eficientizare a rețelei de spitale CF, proiect care să fie realizat într-o comisie a Ministerului. În acest timp, a fost înțelegerea, MT va ține în stand-by transferul de spitale, ne-a povestit Denisa Popovici.

Întrecerea proiectelor

„Comisia nu m-a chemat niciodată. Pe urmă, am aflat că Ministerul a depus proiectul ordonanței de urgență. Așa că m-am supărat și am făcut eu singură proiectul de rentabilizare și l-am depus la MT (de fapt, un rezumat –VEZI AICI SCRISOAREA ÎNSOȚITOARE, n.red.) înainte de expirarea termenului de o săptămână”, a povestit pentru gândul Popovici, care acuză „marea și suspecta” grabă a Ministerului Transportului în această problemă.

Confruntat cu această acuză, ministrul Relu Fenechiu a arătat că nu are niciun motiv pentru a nu acționa de urgență și a face „ceva ce trebuia făcut în urmă cu 20 de ani”. „Mie nu îmi place să amân nimic. Eu am făcut un studiu și am luat această decizie”, a declarat Fenechiu pentru gândul.

Fenechiu a confirmat că proiectul ordonanței este depus, cu toate că joi avea stabilită o altă întâlnire la Minister cu Denisa Popovici, întâlnire care nu a mai avut loc. Proiectul a fost convenit cu Ministerul Sănătății și ar putea strânge, până peste două săptămâni, toate avizele necesare, ne-a explicat membrul Executivului.

„Eu nu zic că nu sunt de acord cu o astfel de trecere a spitalelor la Ministerul Sănătății. Dar, când ai în mână viața a 3.500 de angajați și o rețea cu tradiție, bine organizată, a societății românești, se fac studii de impact, de fezabilitate, consultări”, vine, de cealaltă parte a problemei, argumentul liderei de sindicat, care se declară dispusă să facă oricâtă „gălăgie” pe acest subiect.

„Am în vedere orice. Și proteste, și să-l dau în judecată (pe ministrul Fenechiu, n.red.). Astăzi (vineri, n.red.), am o întâlnire informală cu o persoană, reprezentant al unor sindicate din străinătate. Eu vreau să informez peste tot, pe unde pot, despre ce se întâmplă”, a continuat Denisa Popovici, aducând în discuție și evenimentele din Piața Universității din 2012.

Sindicaliștii, despre spitale: „Vor ajunge afaceri pentru >”

Cu bugete de austeritate și îndemnul de disciplină bugetară de la București, nici autoritățile locale nu s-au arătat încântate să primească spitalele CFR de la Ministerul Sănătății, ceea ce se va întâmpla în mod cert, dat fiind că ministerul lui Nicolăescu nu păstrează în subordine decât spitalele universitare și unitățile de cercetare.

„Dacă se face transferul de la MT la MS și, de aici, la autoritățile locale, autoritățile locale vor spune că nu au bani, așa că le vor trimite în privat și vor ajunge afaceri pentru >”, se plânge Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR. Mai mult, aceasta acuză că, în proiectul OUG depus de Fenechiu în acord cu Nicolăescu, există un articol, numărul 6, care înființează Autoritatea Națională de Siguranță a Circulației și Navigației, cu finanțare extrabugetară, prin comasarea Direcției Medicale din cadrul MT și a Direcției Medicale din Autoritatea Aeronautică Civilă Românească. În prezent, siguranța circulației ține de spitalele CFR și este o importantă sursă de venit pentru ele, susțin sindicaliștii.

De cealaltă parte, Fenechiu dă asigurări că, ori la MT, ori la MS, nu se va schimba nimic pentru angajații din rețeaua spitalicească a CFR și își reiterează argumentul din decembrie: „Ministerul Sănătății nu are calitatea de a gestiona sănătatea în România”.

În prezent, rețeaua de spitale CF cuprinde 13 unități, două în București, și câte una în următoarele orașe: Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu, Ploiești, Constanța, Galați, Pașcani, Craiova, Simeria și Drobeta-Turnu Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic