STENOGRAME: Gigi Becali, cumpărătorul vizat de hoții tablourilor din Olanda

Publicat: 17/07/2013, 22:51
Actualizat: 18/07/2013, 17:32

Bărbații trimiși în judecată pentru jaful a șapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro, de la Muzeul Kunsthal din Olanda, ar fi luat în calcul să-i vândă opere de artă lui George Becali, reiese din rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Varianta vânzării tablourilor de Matisse, Picasso, Monet și Gauguin patronului echipei de fotbal Steaua a apărut într-o discuție de pe Facebook, conversația fiind interceptată de procurorii care se anchetau gruparea.

Mai exact, este vorba despre o discuție avută de Radu Dogaru, unul dintre suspecți, cu un cunoscut ce urma să intermedieze o întâlnire cu un posibil cumpărător.

Redăm mai jos stenogramele discuției:

12:13 Jhon Dilinger (numele de utilizator folosit pe Facebook de Radu Dogaru n.re)

oricum este ceva care il depaseste financiar pe serghei asta din punctul meu de vedere eu nu am prietenie nici macar cu sergei ( n.n. – mart. Cosma Serghei) si nu stiu daca ma haleste

12:16 Croitoru Catalin

pai si in toata romania sata numa asta are bani? mergem la GIGI BECALI si vb

12:16 Jhon Dilinger

nu este vorba de asta sused rusul este persoana potrivita asa zic eu acuma nu stiu daca il intereseaza dar cu siguranta o sa i aplaude genunchii de emotii daca aude despre ce este vorba daca erai mana dreapta a lui sergei cum sant ivanus si aia totii dupa acolo

12:19 Croitoru Catalin
eu daca eram acolo mergeam personal si vb cu el asa nu stiu ce sa spun .si ar fi bine sa te interesezi daca e acolo sa nu cumva sa fie plecat ca au fost sarbatorile

Tot în rechizitoriu, procurorii susțin că Radu Dogaru și Eugen Darie ar fi fost dispuși să vândă tablourile furate pentru 400.000 de euro, cu toate că acestea valorau de 45 de ori mai mult.

După ce au fost arestați, tablourile ar fi ajuns în grija mamei lui Radu Dogaru și a concubinei acestuia, Natașa Timoftei. Femeile au decis să le îngroape.

„Natașa a fost de acord să mă ajute și cam la două zile după arestarea lui Radu, în jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seară, amândouă cu mașina mea, de la domiciliul surorii mele, Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul în care erau tablourile, cu aceeași ocazie luând de aici și armele de vânătoare ale fiului meu. Împreună cu Natașa, ne-am deplasat la locuința acesteia și am îngropat geamantanul în curtea casei de vis a vis de casa Natașei, cunoscând că această casă este părăsită”, a susținut Olga Dogaru în fața procurorilor.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, la începutul acestei săptămâni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Cel puțin unul dintre tablouri furate au fost arse în casa mamei lui Radu Dogaru, reiese din expertiza cenușii ridicate la percheziții din locuința acesteia.

Furtul a avut loc pe 16 octombrie și s-a desfășurat în doar câteva minute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase