Un român a fost RĂPIT de teroriști în Algeria

Un român a fost RĂPIT de teroriști în Algeria
Publicat: 26/02/2013, 13:17
Actualizat: 01/02/2019, 17:02

UPDATE 14.03 Președintele Traian Băsescu știa de miercuri de răpire și este informat în permanență de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Președinției.

UPDATE 14.00 Un ziarist de la Geneva a luat legătura cu unul dintre ostaticii francezi. Acesta a declarat că mulți dintre ostatici sunt răniți grav, iar unii dintre atacatori poartă centuri cu explozibil.

UPDATE 13.35 Autoritățile române au constituit o celulă de criză la nivel național, pentru a gestiona situația unui presupus cetățean român răpit în Algeria, a anunțat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Din celula de criză fac parte, printre alte instituții, SRI, SIE, Ministerul de Externe. La ora 14, MAE va face o declarație de presă legată de acest eveniment.

Treizeci de ostatici au reușit să scape joi din incinta unei instalații de extracție de gaze din Algeria, unde au fost luați ostatici, începând de miercuri dimineața, a anunțat Wilaya (prefectura) din Illizi, relatează AFP.

În aceste momente, forțele armate algeriene au înconjurat platforma de gaze, care se află în apropiere de granița cu Libia. Atacul a fost lansat de aproximativ 20 de luptători jihadiști algerieni.

Muncitorii de pe platformă lucrează pentru grupul japonez Japan Gas Corp, conform Le Figaro. Platforma este operată de un joint-venture format din British Petroleum, compania de stat algeriană Sonatrac și compania norvegiană Statoil, conform CNN.

Până acum, doi muncitori au fost uciși de atacatori – un britanic și un algerian.

„Treizeci de muncitori algerieni au reușit să fugă joi din incinta instalației de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas), unde erau ținuți ostatici, începând de miercuri, de către o grupare teroristă armată”, a anunțat această sursă, citată de agenția de presă APS. Răpitorii, membri ai unei grupări din cadrul Al-Qaida, au anunțat că între ostaticii pe care i-au luat se află și aproximativ 40 de străini.

Alte surse spun, însă, că ar fi vorba de numai 15 evadați.

Atacul terorist are, cel mai probabil, legătură cu atacul trupelor franceze asupra militanților jihadiști din Mali. Liderul grupării care a lansat atacul din Algeria este supranumit „Mister Marlboro” și este un cunoscut contrabandist care susține Jihadul extremiștilor islamici, conform CNN.

Numele său real este Moktar Belmoktar și și-a pierdut un ochi, luptând în Afganistan. Este unul dintre cei mai căutați teroriști căutați de serviciile secrete din Franța.

Gruparea condusă de Mister Marlboro se numește Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaților) și este asociată cu Al Qaeda în Magrebul Islamic (zona Africii de Nord).

Printre ostatici se află și un român

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între țările din care provin cei 41 de ostatici străini din Algeria se află și România, relatează AFP.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41” și că aceștia provin din 11 țări, și anume Norvegia, Franța, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia și Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

„Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri” cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.

El a adăugat că armata algeriană a tras în direcția instalației, rănind un ostatic japonez.

Autoritățile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenței unor cetățeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Forțele de ordine încercuiau joi o instalație în domeniul exploatării gazelor, în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături Al-Qaida deține ostatici străini și cere oprirea intervenției militare franceze în Mali, o țară vecină.

MAE, conferință de presă la ora 14 despre românul răpit

Purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat, pentru Mediafax, că instituția sa verifică informația privind posibila răpire a unui cetățean român în Algeria.

„Verificăm, inclusiv prin Ambasada României în Algeria, informația apărută privind posibila răpire a unui cetățean român. În măsura în care vom avea informații suplimentare despre această informație, le vom comunica cât mai prompt”, a declarat oficialul MAE.

MAE va organiza o conferință de presă la ora 14.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912