Aleksandr Lukaşenko acuză Kremlinul că pune la cale o revoluție în Belarus, după ce mai mulți agenți ai unor firme de securitate din Rusia au fost arestați

Publicat: 04 08. 2020, 17:56
Actualizat: 04 08. 2020, 18:07
Aleksandr Lukaşenko

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, se află într-o etapă a anunțurilor cu efect pe termen lung. După ce, cu doar câteva zile în urmă, a dezvăluit că a fost infectat cu noul coronavirus – fiind asimptomatic și deja vindecat -, Lukașenko îndreaptă un deget acuzator către Rusia și spune că în spatele ușilor închise de la Kremlin s-ar fi pus la cale încă o revoluție. 

Președintele Belarusului a avertizat că ”planul lansării unei revoluţii va eşua”, potrivit Reuters. Lukașenko ocupă poziția cea mai înaltă în Belarus din 1994. Își dorește un nou mandat de președinte și a devenit ținta unor acuzații constante în timpul acestei pandemiei de coronavirus, cetățenii fiind de părere că gestionarea crizei medicale a fost cel puțin lamentabilă.

Belarusul are 9.5 milioane de locuitori și a înregistrat, până acum, 68.250 de infecții cu noul coronavirus, iar Ministerul Sănătății de la Minsk a transmis că 574 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19.

Belarus versus Rusia, ”aliatul tradițional”

Criza noului coronavirus se intersectează, însă, și cu o altă criză, una pe care puțini ar fi anticipat-o. Rusia, considerată ”aliat tradițional” al Belarusului, este acuzată – deschis – că dorește să pună la cale o revoluție în Belarus, iar cel care lansează acuzația este, surprinzător, chiar președintele țării.

În luna februarie a acestui an, Lukașenko și Vladimir Putin se întrețineau, cordial, la Soci, jucând hochei împreună, alături de fiul președintelui din Belarus, într-o partidă pe care echipa din care au făcut parte a și câștigat-o.

Acuzațiile de ultimă oră ale lui Lukașenko pleacă de la de la arestarea unor agenţi ai unor firme de securitate din Rusia pe care autoritățile din Belarus îi acuză, fără menajamente, de ”pregătirea unor acţiuni teroriste”. Rusia își trage spuza pe turta ei și susţine că agenţii respectivi se îndreptau, de fapt, spre o altă ţară, Belarus fiind doar un teritoriu de tranzit, astfel că nu intenţionau să se implice în afacerile interne din Belarus.

Dar Aleksandr Lukaşenko a plusat, etichetând drept „minciuni” afirmaţiile sosite de la Kremlin. Potrivit Reuters, președintele Belarusului a dezvăluit că agenţii arestaţi au recunoscut că ”li s-a cerut să ajungă în Belarus şi să aştepte noi ordine”.

Rusia consideră că declarațiile lui Lukașenko sunt ”emoționale”

Evident, Rusia nu a reacţionat la aceste acuzaţii, dar a catalogat drept ”emoţionale” declaraţiile lui Aleksandr Lukaşenko.

Lukaşenko se prezintă drept un garant al stabilităţii Belarusului şi afirmă, de fiecare dată, că dorește protejarea ţării de ”stăpânii marionetelor”, sintagmă care a ridicat și ridică multe semne de întrebare. Iar ”criza pandemiei şi haosul mondial evidenţiază necesitatea unei conduceri puternice”, mai spune Aleksandr Lukaşenko înainte de scrutin.

”Să nu îi credeţi pe cei care promit minuni, nu se întâmplă miracole”, subliniază președintele din Belarus.