BELARUS. Doi frați de 19 și 21 de ani, condamnați la moarte după ce au ucis o profesoară, cu peste o sută de lovituri de cuțit! E singura țară europeană în care mai există pedeapsa capitală

BELARUS. Doi frați de 19 și 21 de ani, condamnați la moarte după ce au ucis o profesoară, cu peste o sută de lovituri de cuțit! E singura țară europeană în care mai există pedeapsa capitală
Stanislaw și Ilya, în vârstă de 19 și 21 de ani, au fost condamnați la moarte pentru crimă (FOTO: BELSAT)
Publicat: 04/06/2020, 23:18
Actualizat: 05/06/2020, 00:19

Belarus este singura țară europeană în care încă mai există pedeapsa capitală, deși Uniunea Europeană (UE) a cerut în diverse rânduri suspendarea sa, chiar dacă măsura nu se aplică și femeilor. Anul acesta, în februarie, ucigașul unei fetițe de opt luni a fost condamnat la moarte și cam tot atunci doi frați de 19 și 21 de ani au primit aceeași pedeapsă, după ce au omorât o profesoară.

Astfel, în urmă cu cinci luni, sora lor – Hanna Kostseva – a aflat că cei doi frați ai săi, Stanislaw și Ilya, în vârstă de 19 și 21 de ani, au fost condamnați la moarte pentru crimă, relatează Digi 24.

„Atunci când judecătorul a citit verdictul, oamenii din sala de judecată au început să aplaude. Inițial, a început doar unul, apoi a urmat un altul, apoi un al treilea și în curând toată sala aplauda. Pentru mine, în acel moment, a fost ca și cum propria viață mi-a fost luată”, a declarat Hanna pentru BBC.

Hanna spune că după pronunțarea verdictului s-a apropiat de cușca în care erau frații ei și a reușit să-i îmbrățișeze printre gratii. A promis că va face tot posibilul pentru a-i salva, dar este deja prea târziu pentru cei doi.

Stanislaw şi Ilya Kostsew au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea fostei lor profesoare, Natalya Kostritsa, pe care au înjunghiat-o de peste 100 de ori. Ulterior au incendiat locuinţa acesteia, pentru a-și șterge urmele.

Însuși preşedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a vorbit despre acest caz

Cu o lună înaintea procesului celor doi fraţi, care între timp au pierdut şi apelul, preşedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a vorbit despre acest subiect.

„Sunt niște gunoaie, nu pot fi calificați altfel. Au avut probleme înainte şi au fost pedepsiţi. Au ucis o profesoară, pentru că a vrut să salveze nişte copii. Sora lor e nimic, e un element antisocial. Biata profesoară a încercat să salveze doi copii, iar ei au măcelărit-o”, a spus Lukashenko.

Într-un sfert de secol de când ocupă funcţia de preşedinte al Belarusului, Lukashenko a oferit clemenţă o singură dată.

Care a fost motivul crimei celor doi

Stanislaw şi Ilya Kostsewa au fost crescuţi doar de mama lor, Natalya, după ce tatăl lor a murit când unul avea 2 ani, iar al doilea doar câteva luni.

Au stat cu mama lor până la 14, respectiv 16 ani, când autorităţile au decis să fie instituționalizați într-un centru pentru copii problemă.

În Belarus, costurile în astfel de situații sunt acoperite de părinți, iar mama celor doi a cumulat datorii de peste 4.000 de dolari către stat.

După ce au părăsit centrul de plasament, cei doi au decis să se răzbune pe cea care a reclamat-o pe mama lor, pentru neglijenţă, și din cauza căreia au ajuns ei la centrul pentru minori, adică fosta profesoară. Astfel, s-a ajuns la crimă.

O nouă execuție în singura țară europeană care păstrează pedeapsa capitală. Ucigașul unei fetițe de opt luni va fi legat la ochi, pus în genunchi și împușcat în ceafă

Viktar Syarhel, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la moarte prin împușcare, tot anul acesta, după ce a înjunghiat-o de 50 de ori pe micuța Hannah, în urma unei nopți de beție cu mama copilului.

Criminalul feroce Viktar Syarhel va fi executat de un pluton, după ce a pierdut apelul la Curtea Supremă, prin care cerea să nu primească pedeapsa cu moartea. Monstrul a decapitat un bebeluș de opt luni, într-un atac „horror”, scrie dailystar.co.uk.

Viktar Syarhel, de 48 de ani, a ucis-o pe Hanna Kolb, în vârstă de 8 luni, cu un cuțit de bucătărie, după o noapte de beție cu mama fetiței, Natalia, de 26 de ani, în casa familiei din Belarus.

Curtea Regională din Brest a condamnat-o pe mama fetiței, Natalia, la 25 de ani de închisoare, deoarece, în Belarus, doar bărbații pot primi pedeapsa capitală.

Femeia a pierdut, de asemenea, calea de atac și va ajunge la închisoare.

În schimb, Syarhel va fi legat la ochi, obligat să îngenuncheze și va primi un glonț în ceafă – metoda de execuție din Belarus datând de pe vremea lui Stalin.

Belarus, singura țară europeană în care mai există pedeapsa cu moartea

Belarus este singura țară europeană care are pedeapsa capitală și a executat peste 400 de bărbați, începând cu 1991, când a devenit independentă față de Uniunea Sovietică.

Președintele Lukașenko a refuzat să renunțe la pedeapsa capitală în fostul stat sovietic, chiar dacă UE i-a cerut acest lucru. Femeile nu pot fi condamnate la pedepsa capitală, în Belarus.

Familiile condamnaților la moarte nu vor afla niciodată când vor fi împușcați sau unde vor fi înmormântați.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului