• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Așteptând-o pe IRENE. Imagini din New York după ce primarul Bloomberg a ordonat evacuarea a 250.000 de oameni: „Primarul știe că cetățenii pot să dea în judecată orașul”

Mai mult de 200.000 de locuitori au primit ordine să părăsească New York din cauza uraganului Irene, dar mulți oameni ignoră pericolul iminent și se duc la plajă, care va fi înghițită de valurile furtunii duminică

Mai mult de 200.000 de locuitori au primit ordin să părăsească New York din cauza uraganului Irene, dar mulți oameni ignoră pericolul iminent și se duc la plajă, care, potrivit avertizărilor, ar urma să fie înghițită de valurile furtunii duminică, relatează AFP.

La doar câteva ore după ce primarul Bloomberg a ordonat evacuarea mai multor cartiere din toată metropola, inclusuv cartierul Rockaway Beach, plaja a fost vizitată, ca-ntr-o zi „normală”, de câteva sute de oameni, care stau pe șezlonguri, înoată sau fac surfing.

„Suntem îngrijorați, dar unele lucruri se exagerează. Câteodată, oamenii care ordonă așa ceva o fac ca să își salveze propria piele”, spune Roberto Luzuriga, care încă nu s-a decis dacă să părăsească New York-ul sau nu.

Un alt american, Jeffery Rose, care se plimbă pe plajă mâncând liniștit, spune că avea de gând să plece din oraș pentru o întânlire de business, însă nu este speriat sau neliniștit de uraganul Irene, care va ajunge la New York duminică. „Suntem o societate foarte litigioasă, la noi în țară ne dăm în judecată unul pe altul tot timpul. Primarul ia aceste măsuri fiindcă știe că cetățenii pot să dea în judecată orașul. Nu e mare lucru, tot ce trebuie să facem este să ne adăpostim”, spune el.

Un alt locuitor din cartierul Rockaway Beach, C.J. Carey, spune că vrea să se bucure de vinerea însorită și calmul dinaintea furtunii. Americanul plănuiește să se refugieze în cartierul Bronx sâmbătă. „O fi un uragan mâine-poimâine, dar astăzi este o zi minunată pentru surfing”, spunea Carey vineri.

Ultimul uragan atât de periculos a lovit New York-ul în 1938, iar primarul Bloomberg a luat niște măsuri fără precedent în orașul zgârie-norilor: a evacuat un sfert de milion de oameni și a închis metroul, unul dintre puținele metrouri din lume care funcționează 24 de ore fără pauză.

Dacă vântul va depăși 97 de km/h așa cum s-a prezis, autoritățile vor să închidă artere principale, cum ar fi podul George Washington din New Jersey.

Un bărbat din cartierul Rockaway Beach și-a baricadat casa în cazul în care vin valurile. „Nu aveam de gând să iau asemenea măsuri, dar m-a convins primarul. Mi se pare mai rentabil, decât să mi se distrugă casa și să pierd mii de dolari, mai bine o baricadez. Poate la sfârșit mă întorc și găsesc că apa mi-a luat casa și au rămas doar bucățile acestea de lemn. Soția mea nu vrea să plece, i-am spus că o să-i leg o sfoară de mijloc să nu o ia valurile pe sus”, a glumit americanul.

Mai mulți locuitori ai orașului, dar și turiști, au preferat să se relaxeze și să râdă în fața pericolului. La un bar din zona cartierului Rockaway Beach, petrecăreții toastau în cinstea uraganului Irene. „Happy Hurricane!”, strigau ei cu pahare de bere și burgeri.

O americancă venită din Texas pentru o vacanță la New York împreună cu prietenii ei înota în ocean și făcea surfing. Katie Richardson spune că abia a ajuns cu avionul joi la New York și aeroportul deja anula zboruri. Rămasă în New York, Katie, de 27 de ani, plănuiește să se distreze cu prietenii ei cât se va mai putea până vine furtuna, chiar dacă orașul care nu doarme niciodată se cufundă în întuneric.

Inchide