Barnier: Uniunea Europeană își va intensifica eforturile pentru a ajunge la un acord cu Marea Britanie

Publicat: 09 11. 2020, 15:57
Barnier: Uniunea Europeană își va intensifica eforturile pentru a ajunge la un acord cu Marea Britanie. Sursa foto: Profimedia

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că Blocul comunitar își intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit în ceea ce privește relațiile comerciale după 1 ianuarie.

Totodată, oficialul a prezentat și trei condiții în această privință, după cum informează site-ul agenției de presă Agerpres.

Barnier a postat pe Twitter că un eventual acord privind viitoarele relații comerciale dintre Londra și Bruxelles trebuie să respecte autonomia Blocului comunitar și a Regatului Unit și să ofere modalități de aplicare a deciziilor asupra cărora s-a ajuns deja la un consens.

Totodată, oficialul mai susține că eventualul acord va trebui să ofere „garanţii robuste pentru un comerţ liber şi corect şi pentru concurenţă loială pe baza unor standarde comune ridicate”, iar acestea să evolueze în timp în mod coerent.

De asemenea, cea de-a treia condiție este aceea că cele două părți trebuie să ajungă la un acord referitor la accesul stabil și reciproc la piețe și la oportunitățile de pescuit, a explicat Barnier.

Negocierile dintre Bruxelles și Londra sunt în continuare în impas

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Ultima dispută dintre cele două părți este cea referitoare la statutul Irlandei de Nord, care are graniță terestră cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Acordului de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu trebuie să existe o graniță.

Pentru a asigura respectarea acestei prevederi, Acordul Brexit prevede ca Irlanda de Nord să continue să aplice unele dintre regulile comunitare. Dar proiectul de lege prezentat săptămâna aceasta de Marea Britanie ar permite Londrei să ignore aceste reguli comunitare, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar încălca legislația internațională.