Cazul Nord Stream. Declarație oficială NATO: „Orice atac va primi un răspuns unit şi hotărât!”

Publicat: 29 09. 2022, 15:32
Rușii cer 400 de milioane de euro despăgubiri pentru exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream 1 și 2 / Sursa FOTO: Twitter

Incidentele care au implicat conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au adâncit și mai mult falia dintre Rusia și Occident. Într-o declarație comună, NATO denunță „acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele din Marea Baltică.

Dar asta nu e tot! Rusia, la rândul ei, susține că a fost un act ostil la adresa sa, însă ancheta cu privire la cele întâmplate este obstrucționată de lipsa de comunicare dintre părțile implicate.

NATO acuză: „Acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”

Cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au semnat o declarație comună prin care denunță „acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, din Marea Baltică. „Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare. Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor va primi un răspuns unit şi hotărât” – poziția oficială a NATO

„Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului. Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor. Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, se arată în declaraţia comună a statelor membre NATO.

Rusia nu știe dacă Nord Stream 1 va mai reporni vreodată

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că nu știe acum dacă gazoductul Nord Stream 1 va fi repornit vreodată, după avariile care au avut loc. „Aceasta este o chestiune tehnică, nu putem răspunde noi la această întrebare”, le-a răspuns Peskov reporterilor care voiau informații pe marginea acestui subiect.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, ce s-a întâmplat cu aceste gazoducte reprezintă o situație periculoasă, care necesită o investigație urgentă. Peskov a subliniat că mai multe țări ar trebui să fie implicate în investigarea celor întâmplate, dar ancheta se va desfășura în condițiile unei lipse acute de comunicare din cauza refuzului unor state de a coopera cu Rusia.

Să nu uităm că, din punctul de vedere al FSB, incidentele produse la gazoducte sunt un act de terorism internațional!