UE susține că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream sunt rezultatul unui act de sabotaj

UE susține că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream sunt rezultatul unui act de sabotaj
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/09/2022, 13:41

Uniunea Europeană atrage atenția că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea fi consecința unui sabotaj.

Totodată, Blocul comunitar anunță că va intensifica măsurile de protecție a infrastructurii energetice strategice, potrivit unui mesaj postat de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Daunele aduse conductelor Nord Stream 1 și 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat.

Perturbarea intenționată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi abordată printr-o reacție solidă și unită”, a transmis pe Twitter Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Exploziile înregistrate înainte ca Suedia și Danemarca să descopere scurgerile nu reprezintă o amenințare directă asupra celor două state nordice membre ale Uniunii Europene, susțin autoritățile de la Copenhaga și Stockholm.

„Acesta nu este un atac împotriva Suediei pentru că nu se află pe teritoriul nostru. Este un incident internațional”, a declarat ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde.

Ea a spus că secretarul american de stat, Anthony Blinken, a oferit sprijin în ancheta privind acest caz, potrivit Reuters.

Și NATO susține că ar putea fi vorba despre un act de sabotaj

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit și el, miercuri, scurgerile de pe conductele Nord Stream unor acte de sabotaj și a spus că a discutat despre protecția infrastructurii critice din țările NATO cu ministrul danez al Apărării.

„Am discutat despre sabotajul asupra conductelor Nord Stream cu ministrul Apărării Morten Bødskov. Am abordat problema protejării infrastructurii critice în țările NATO”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis marți un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze din conducta Nord Stream 1 în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere.

Potrivit instituției, scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, iar în acest moment nu sunt informații suficiente referitoare la cauza acestora.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Luni, autoritățile daneze au solicitat navelor să nu circule la mai puțin de cinci mile marine de Bornholm, după ce au identificat o scurgere de gaze la conducta Nord Stream 2, în Marea Baltică.

Ulterior, a fost emis un avertisment cu privire la două scurgeri și la conducta Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă în vară, iar în august a fost oprită.

Niciuna dintre conducte nu pompa gaz către Europa în momentul avariilor.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase