Cehia respinge propunerile UE privind migrația și emisiile de dioxid de carbon

Publicat: 24 09. 2020, 16:16
Cehia respinge propunerile UE privind migrația și emisiile de dioxid de carbon. Sursa foto: Shutterstock

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a anunțat joi că respinge ultimele propuneri prezentate de autoritățile europene referitoare la migrație și la emisiile de dioxid de carbon.

Anunțul oficialului ceh a venit chiar înaintea întâlnirii sale cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după cum informează Agerpres.

Premierul ceh a declarat că are „o mare problemă” cu pactul european referitor la migrație și azil, prezentat miercuri de Bruxelles, înainte de a se întâlni, împreună cu omologii său din Ungaria și Polonia, cu președintele Executivului comunitar.

Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, membrele Grupului de la Vișegrad, au respins vehement și precedentul plan european privind cotele de refugiați.

„La prima vedere, Comisia Europeană se pare că nu a înţeles încă faptul că pentru a opri migraţia ilegală noi trebuie să oprim migranţii ilegali atunci când sosesc pe pământ european. Este practic fără sens, căci dacă nu acceptăm migranţi, noi nu-i putem nici măcar repatria”, a declarat Babis.

Comisia Europeană a prezentat un nou proiect referitor la sistemul de azil

Comisia Europeană a prezentat miercuri un proiect de reformare a sistemului de azil al Uniunii Europene, care nu prevede, însă, cote obligatorii de refugiați așa cum fusese preconizat.

În schimb, proiectul introduce un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre, mecanism ce ar urma să fie activat în momentul în care unul dintre aceste state se află „sub presiune” sau într-o „situație de urgență”

Noul plan revizuiește principiul din „Regulamentul Dublin”, potrivit căruia prima țară din UE în care ajunge un migrant este responsabilă pentru soluționarea cererii de azil a acestuia. Revizuirea acestui principiu a fost cerută în special de statele aflate în prima linie, precum Grecia sau Italia.

Potrivit noii propuneri, țara care va decide asupra cererii de azil va fi aceea unde migrantul are o rudă sau unde a muncit sau studiat. În celelalte cazuri, prima ţară de sosire va rămâne în continuare responsabilă cu soluţionarea acestei cereri, dar aceasta poate solicita Comisiei Europene în cazul unei presiuni migratorii activarea unui „mecanism de solidaritate obligatorie”.

Babis, nemulțumit și de obiectivele UE privind mediul

Premierul ceh a criticat de asemenea şi obiectivul UE de a preveni o neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon către orizontul anului 2050, deja criticat de Polonia.

„Această propunere este absolut nerealistă pentru Republica Cehă, nu suntem în măsură să ne conformăm”, a subliniat Babis.

Cele patru ţări membre ale Grupului de la Vişegrad consideră cărbunele drept sursă majoră de energie.

Comisia Europeană şi-a schimbat brusc săptămâna trecută obiectivul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE. Ea a propus o reducere cu 55% a emisiilor în UE până în 2030 în raport cu anii 1990, ceea ce este cu mult mai decât obiectivul actual de -40%.