Cel mai mare jaf din istoria SUA: Unde au dispărut 6,6 MILIARDE de dolari?

Redactor:
Mihai Schiau
Cel mai mare jaf din istoria SUA: Unde au dispărut 6,6 MILIARDE de dolari?
6,6 miliarde de dolari alocate de administrația americană pentru reconstrucția Irakului nu sunt de găsit. Suma reprezintă peste jumătate din fondurile totale date de SUA.

În primul an de la invazia americanilor în Irak, din martie2003, administrația George W. Bush a pompat în țara cucerită atâtde mulți bani pentru reconstrucție și alte proiecte, încât s-anăscut o nouă unitate de măsură: avionul de bani, scrie LA Times.

Oficialii de la Pentagon au stabilit că un avion cargo C-130Hercules poate căra la bord 2,4 miliarde de dolari, în bancnote de100 de dolari. Astfel, până în luna mai 2004, americanii au trimisun avion plin cu bani și alte 20 de zboruri care, printre altele,aveau și bancnote la bord. Astfel, prin intermediul celor 21 detransporturi, americanii au trimis în Irak 12 miliarde dedolari.

Luna aceasta, Pentagonul și guvernul irakian urmează să încheieparteneriatul. Rămâne însă un mister, în ciuda auditelor șiinvestigațiilor care s-au desfășurat continuu, din 2004 până acum:Unde au dispărut 6,6 miliarde dedolari? Banii ar fi suficienți pentru afinanța toate școlile din Chicago, timp de un an, potrivit surseicitate.

Pentru prima dată, experții contabili sugerează că toți baniisau cel puțin o parte dintre aceștia ar fi fost furați șinu doar „pierduți” dintr-o eroare de calcul. Stuart Bowen,inspectorul general american pentru reconstrucția Irakului, spunecă ar putea fi vorba despre „cel mai mare furt de fonduridin istoria țării”.

Misterul este rușinos pentru Pentagon și iritant pentrurelațiile dintre Washington și Bagdad. Oficialii irakieni amenințăcă vor merge la tribunal să-și recupereze banii și spun că aceștiaprovin din vânzări de petrol, bunuri irakiene confiscate și fonduride la ONU.

Trebuie menționat că nici Congresul (parlamentul american), carea investit la rândul său 61 de miliarde de dolari din bani publiciîn reconstrucția Irakului, nu este prea încântat de situație. „Nuvrem să cheltuim noi miliarde pentru a acoperi miliardele lor (n.r.ale Pentagonului), care nu sunt de găsit”, spune republicanul HenryWaxman, membru al legislativului din SUA.

Americanii și irakieniise acuză reciproc

Un furt de asemenea proporții pare puțin probabil, scrie sursa,dar americanii nu exclud această variantă. Deși unii contractanțiamericani au fost acuzați că au furat zeci de milioane de dolari înprimele zile de după invazie, oficialii irakieni sunt văzuți dreptprincipalii vinovați.

În zilele agitate de după invazia din martie 2003, americanii nuau avut timpul sau oamenii necesari pentru a face controalefinanciare. Astfel, odată coborâți din avioane, banii au fostîndesați în saci de rafie și trimiși în viteză către contractoriiamericani și agențiile irakiene.

Oficialii de la Pentagon s-au chinuit, în ultimii șase ani, săgăsească banii sau documente care să justifice cheltuirea lor, darcăutările au fost în zadar. Oficialii irakieni spun că americaniiar fi trebuit să aibă grijă de bani, conform unui protocol semnatcu țara asiatică, în 2004. Faptul că nu au respectat protocolul îiface pe americani responsabili de pierderea celor 6,6 miliarde dedolari, susțin irakienii.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide