Cererea expresă pe care fostul lider catalan o transmite separatiștilor din Spania, după ce anunțat că va candida la alegerile anticipate

Cererea expresă pe care fostul lider catalan o transmite separatiștilor din Spania, după ce anunțat că va candida la alegerile anticipate
Publicat: 04/11/2017, 14:19
Actualizat: 18/04/2018, 04:13

Puigdemont a transmis prin intermediul unui mesaj pe Twitter: „Este momentul ca toți democrații să se unească. Pentru Catalonia, pentru libertatea prizonierilor politici și pentru republică”. Anterior, acesta anunțase că va candida pentru alegerile anticipate care vor avea loc pe 21 decembrie.

„Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania. Cu un guvern în închisoare, alegerile (din 21 decembrie) nu vor fi neutre, independente, normale. Îmi doresc o procedură de vot în cele mai bune condiții posibile. Sunt pregătit să candidez; este posibil să conduc o campanie electorală de oriunde, inclusiv din Belgia, pentru că trăim într-o lume globalizată”, a spus Puigdemont, într-un interviu pentru postul belgian de televiziune RTBF, citat de Guardian.

Fostul șef al executivului regional din Catalonia, aflat în prezent la Bruxelles, a precizat că are încredere în instanțele belgiene și a denunțat politizarea sistemului judiciar din Spania.

„Nu voi fugi de justiție. Voi merge spre justiție, dar o justiție reală. Le-am spus avocaților mei să transmită sistemului judiciar belgian că sunt complet dispus să cooperez. Există o influență enormă a politicii asupra sistemului judiciar din Spania. Acest fapt este evident, nu există garanții pentru un proces corect și independent. Nu este normal să riscăm 30 de ani de închisoare, este incredibil de barbar, nu putem vorbi despre democrație în aceste condiții”, a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont consideră că Spania nu va fi implicată într-un război civil din cauza luptei Cataloniei pentru independență, întrucât manifestațiile au fost pașnice.

„Să fim serioși! Ați văzut ce s-a întâmplat în Catalonia în ultimii șapte ani? Ați văzut demonstrațiile cu milioane de participanți fără incidente? Acestea au fost cele mai mari demonstrații pașnice din istoria modernă”, a declarat Puigdemont.

O instanță din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii miniștri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătății), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educației).

Cei cinci se află în Belgia și sunt anchetați pentru rolul lor în referendumul din 1 octombrie pe tema independenței regiunii Catalonia. Ei sunt acuzați de rebeliune, răzvrătire și folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

Opt foști miniștri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în arest de joi, după audierile ce au avut loc la Curtea Supremă din Spania.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenței, iar Guvernul și Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”