Cetățenii britanici ar putea să aibă nevoie de vize pentru a sta mai mult de trei luni în statele UE

Publicat: 10 12. 2020, 18:30
Cetățenii britanici ar putea să aibă nevoie de vize pentru a sta mai mult de trei luni în statele UE. Sursa foto: Shutterstock

Cetățenii Regatului Unit ar putea avea nevoie de vize pentru șederi mai lungi de 90 de zile în statele membre ale Uniunii Europene după 1 ianuarie 2021.

Anunțul a fost făcut joi de către ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, informează Agerpres.

„Pentru şederi mai lungi de trei luni, ar putea fi (nevoie de) aplicaţii pentru viză, profesională sau de alt tip. Orice se va întâmpla la 1 ianuarie, vom fi într-un univers diferit. Suntem pregătiţi”, a explicat presei oficialul francez.

El a adăugat că acest aspect se află încă în discuţie.

Oficialul francez a vizitat joi Gara de Nord şi terminalul Eurostar din Paris pentru a verifica noile facilităţi de control al frontierei, în perspectiva ieşirii complete a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul Boris Johnson, care s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Au rămas mai puţin de 30 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut recent de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.