China neagă dezvăluirile presei americane despre cercetătorii de la Wuhan bolnavi de COVID-19 în 2019: „Ştirea este complet falsă”

Publicat: 24 05. 2021, 22:35
Actualizat: 24 05. 2021, 22:37
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay.com

China a reacționat, luni, după ce publicația Wall Street Journal a dezvăluit în ediția de duminică raportul secret realizat de serviciile de informații americane, potrivit căruia trei cercetători ai Institutului de Virologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome asemănătoare COVID în noiembrie 2019, cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei, relatează Agerpres.

Conform publicaţiei menţionate, care citează surse neprecizate din serviciile de informaţii americane, un raport al Departamentului de Stat al SUA semnalează că trei cercetători chinezi s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, alimentând astfel îndoielile asupra originii coronavirusului SARS-CoV-2.

„Nu a existat niciun caz de COVID-19 în acest centru, în toamna anului 2019. Ştirea este complet falsă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

Raportul la care face aluzie cotidianul american, care a fost redactat în ultimele zile ale administraţiei preşedintelui Donald Trump, susţine teoria conform căreia virusul a apărut probabil în mod natural, în urma contactului între animale şi oameni.

Raportul nu exclude nici posibilitatea unei scăpări accidentale a virusului de la laboratorul din Wuhan, unde se desfăşurau cercetări asupra coronavirusului la lilieci. Versiunea unei asemenea scăpări a fost negată în mod repetat de autorităţile chineze.

Acestea au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că primul pacient cu simptome de COVID-19 a fost confirmat la Wuhan pe 1 decembrie 2019.

Cu toate acestea, numeroşi epidemiologi şi virologi cred că noul coronavirus a început să se transmită la Wuhan încă din noiembrie 2019.


Citește și:

OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență

A fost identificată „mama” întregii familii a SARS-CoV-2. Când și unde a apărut primul caz

OMS cere suspendarea la nivel global a vânzării de mamifere sălbatice vii pe piețele alimentare