OMS cere suspendarea la nivel global a vânzării de mamifere sălbatice vii pe piețele alimentare

OMS cere suspendarea la nivel global a vânzării de mamifere sălbatice vii pe piețele alimentare
Foto: Pixabay.com
Publicat: 13/04/2021, 13:18

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a cerut, marți, suspendarea la nivel global a vânzării de mamifere sălbatice vii pe piețele alimentare, din cauza riscului mare de transmitere la om a unor noi boli infecțioase, așa cum s-a întâmplat cu noul coronavirus.

„Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 70% dintre toate bolile infecţioase emergente la om, iar multe dintre aceste boli sunt cauzate de viruşi noi”, a precizat OMS, într-un comunicat comun cu Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi Programul ONU pentru Mediu, transmite Agerpres.

Transmiterea la om pe această cale a virusului COVID este una din teoriile favorizate de OMS.

COVID a ucis aproape trei milioane de oameni de pe planetă

Originea virusului COVID ar fi fost într-o piață din Wuhan, unde au fost raportate primele cazuri de coronavirus, la sfârșitul anului 2019.

De atunci, boala a explodat în toată lumea și a provocat peste 2,93 milioane de decese.

Dincolo de suspendarea vânzărilor, OMS cere reguli de igienă mai bune, pentru a reduce riscul transmiterii bolilor de la animale la oameni.

Reglementarea este necesară pentru a controla creșterea și vânzarea de animale sălbatice destinate comercializării în piețele pentru consum uman.

Organizațiile cer instruirea inspectorilor veterinari, pentru a aplica noile reguli și consolidarea sistemelor de supraveghere, pentru a detecta rapid noi agenți patogeni și a lansa campanii de informare și conștientizare destinate comercianților și clienților, transmite sursa citată.

Avertismentul OMS: „Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni, în cadrul unui briefing de presă, că automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19, dar și confuzia, fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase