China: Proteste împotriva politicii „zero COVID”. Manifestanții spun că restricțiile au dus la moartea a cel puțin zece persoane în urma unui incendiu

Publicat: 27 11. 2022, 16:55
Sursa foto: Profimedia

Protestele din China împotriva măsurilor stricte anti-COVID ale Guvernului s-au intensificat, unii oameni exprimându-și public furia față de liderii Partidului Comunist.

Mii de protestatari au ieșit pe străzile din Shanghai, iar studenții din Beijing și Nanjing au organizat și ei proteste.

Manifestațiile vin ca reacție față de un incident deosebit de grav care s-a petrecut în orașul Urumqi, din nord-vestul țării, acolo unde cel puțin zece persoane au murit în urma unui incendiu petrecut într-un bloc turn. Potrivit protestatarilor, regulile draconice impuse de către autoritățile din țara comunistă i-ar fi împiedicat pe oameni să iasă din clădire.

Numeroase postări care circulă pe reţelele de socializare în China acuză măsurile anti-COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.

În timp ce autoritățile centrale neagă că restricțiile au cauzat decesele, oficialii din Urumqi au transmis că, urmare a incendiului, intenționează să elimine treptat restricțiile, potrivit BBC.

Momente de reculegere în memoria victimelor din Urumqi au avut loc în mai multe universități din China, printre care prestigioasa Universitate din Beijing, potrivit unui student care a participat la o asemenea acţiune.

Potrivit acestui martor, sloganuri împotriva politicii „zero COVID” au fost scrise pe un zid al acestei universităţi, protestatarii începând să se adune sâmbătă seara, spre miezul nopţii, în campus, mulţimea atingând între 100 de 200 de persoane spre ora 02:00 dimineaţă.

Manifestanții din China cer demisia președintelui Xi Jinping

La protestul de la Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, unii oameni au aprins lumânări și au depus coroane de flori în memoria victimelor.

Alții au fost auziți strigând sloganuri precum „Xi Jinping, demisionează”.

Asemenea revendicări sunt neobișnuite în China, unde orice critică directă la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni aspre.

Un protestatar a declarat pentru BBC că s-a simțit „șocat și puțin entuziasmat” să vadă oamenii pe străzi. Acesta a adăugat că este prima dată când vede o astfel de disidență la scară largă în China.

Manifestantul a adăugat că restricțiile l-au făcut să se simtă „trist, supărat și fără speranță” și l-au lăsat în imposibilitatea de a-și vedea mama bolnavă de cancer.

Potrivit unor relatări ale presei internaționale, pe alocuri, protestele au degenerat, forțele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene.

În pofida numeroaselor vaccinuri aflate la dispoziţie şi a diminuării epidemiei în restul lumii, China continuă să impună carantinări masive chiar şi atunci când apar cazuri puţine, plasând în izolare sute de persoane testate pozitiv şi cerând teste PCR cvasicotidiene pentru accesul în locuri publice.

Un anumit număr de cazuri foarte mediatizat în care serviciile de urgenţă ar fi fost încetinite de restricţiile sanitare, cu consecinţe fatale, au alimentat nemulţumirea.

China a înregistrat duminică 39.506 cazuri de COVID, record cotidian care rămâne foarte slab în raport cu cifrele înregistrate altădată în lume în momentul de vârf al pandemiei.