Autoritățile din China bagă în izolare șase milioane de oameni! Totul a pornit de la protestul organizat la fabrica Foxconn din Zhengzhou

Autoritățile din China bagă în izolare șase milioane de oameni! Totul a pornit de la protestul organizat la fabrica Foxconn din Zhengzhou
Autoritățile din China bagă în izolare șase milioane de oameni! Totul a pornit de la protestul organizat la fabrica Foxconn din Zhengzhou / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 24/11/2022, 15:26

Situația devine tot mai tensionată în orașul Zhengzhou, acolo unde este cea mai mare fabrică de telefoane Iphone din lume. După ce angajații s-au revoltat împotriva măsurilor de lockdown impuse de autorități, Beijingul a anunțat că tocmai în Zhengzhou a apărut un nou focar de Covid-19.

Imediat, s-a luat decizia plasării în izolare strictă a unui număr de 6 milioane de persoane!

Cartiere întregi din Zhengzhou, închise

Miercuri, sute de muncitori au defilat prin faţa uzinei Foxconn (subcontractant Apple) şi s-au confruntat cu forţele de ordine. Polițiștii, îmbrăcați în costume de protecţie albe, au folosit bastoane și scuturi pentru a dispersa mulțimea furioasă.

Ulterior protestului de la fabrică, autorităţile din Zhengzhou au ordonat o amplă campanie de testare anti-Covid în mai multe cartiere din oraş. Acum, toate aceste zone vor fi închise timp de cinci zile, începând de vineri la miezul nopţii. Locuitorii din centrul oraşului nu mai au voie să părăsească zona fără a avea un test PCR negativ şi permisiunea autorităţilor locale. Aceştia sunt sfătuiţi să nu iasă din case decât dacă este „absolut necesar”. Ministerul chinez al Sănătăţii a anunţat joi, 24 noiembrie, un nou număr record de persoane testate pozitiv în 24 de ore – 31.444 de cazuri locale, dintre care 27.517 asimptomatice.

Noile măsuri afectează aproximativ jumătate din populația orașului Zhengzhou, în jur de 6 milioane de oameni. Însă, restricțiile nu acoperă și zona fabricii Foxconn, acolo unde angajaţii sunt deja supuşi, de câteva săptămâni, unor restricţii dure.

Un muncitor de la uzina Apple a declarat presei internaționale că protestele au început din cauza unei controverse cu privire la valoarea unui bonus promis angajaţilor fabricii. Potrivit acestuia, bonusul ar fi scăzut de la 3.000 la 30 de yuani (de la 400 euro la 4 euro), ceea ce ar fi provocat o mare nemulţumire în rândul personalului. De asemenea, mai mulţi angajaţi au protestat în legătură cu condiţiile de viaţă haotice din uzină, situație apărută din cauza restricţiilor anti-Covid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase