Descoperire uimitoare a cercetătorilor, lângă un lac subglaciar închis de 20 de milioane de ani

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 15:28

Oamenii de știință ruși au forat patru kilometri în gheață, pentru a ajunge la un lac subglaciar din Antarctica, despre care se credea că a fost închis în subteran pentru ultimii 20 de milioane de ani, scrie Daily Mail.

Cercetătorul John Priscu, de la Universitatea din Montana, declara că se așteaptă să găsească „organisme unice” în lacul Vostok, însă Daily Mail scrie că aceasta nu a fost singura surpriză descoperită acolo.

Astfel, agenția de presă rusă RIA Novosti scrie că într-un buncăr de gheață situat lângă lac s-ar putea afla mai multe arhive ale lui Adolf Hitler. „Credem că, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii s-au mutat către Polul Sud și au construit o bază pe lacul Vostok”, notează RIA Novosti.

Agenția a citat și o declarație din 1943 a amiralului nazist Karl Dontiz, care spunea că Germania a creat „o fortăreață inatacabilă pentru Fuhrer, în celălalt capăt al lumii”, adică în Antarctica. Conform arhivelor navale germane, un submarin cu naziști a ajuns la Polul Sud în 1945, iar aceștia ar fi construit o peșteră de gheață, în care ar fi depozitat mai multe cutii cu documente secrete ale lui Hitler.

Ulterior, a apărut și o ipoteză conform cărora rămășițele lui Hitler și ale Evei Braun ar fi fost transportate în Antarctica, în speranța că Fuhrer-ul și amanta sa pot fi clonați.

Lacul Vostok are cea mai curată apă de pe Pământ

În cadrul expediției de pe lacul Vostok, urmărită atent de NASA și Agenția spațială rusă, cercetătorii speră să descopere forme noi de viață. În plus, ei speră să vadă și cum sunt condițiile pe Europa, unul dintre sateliții lui Jupiter, pe care se crede că ar exista, de asemenea, apă în formă lichidă sub un strat gros de gheață.

Pentru început, specialiștii au extras o mostră de apă din lacul Vostok, pe care au înghețat-o și o vor testa în laborator, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au început și anul trecut o expediție pe lacul Vostok, însă au fost nevoiți să o abandoneze din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, la o distanță de numai 50 de metri de lac.

Oamenii de știință spun că apa din lacul Vostok este cea mai curată de pe Glob, de două ori mai pură decât apa distilată, după ce a stat 20 de milioane de ani sub un strat de gheață gros de 4 km.

De altfel, John Priscu spune că s-au descoperit deja microorganisme în gheața de deasupra lui Vostok și, având în vedere că lacul are rezerve de oxigen, e de așteptat să adăpostească foarte multe organisme noi. Cercetătorul a precizat că rușii au lucrat încontinuu, pentru a termina de forat înainte de sfârșitul verii din Antarctica când temperatura va scădea și mai mult față de cele -66 de grade Celsius actuale. Chiar și în aceste condiții climatice, apa din lac se menține în formă lichidă datorită izvoarelor geotermale de dedesubt.

Pentru a nu contamina apa din subteran cu bacterii de pe burghiul care sapă în gheață, acesta nici măcar nu va atinge suprafața lacului iar apa din lac va fi complet înghețată înainte de a fi adusă la suprafață.

De asemenea, Daily Mail scrie că există și riscul unei explozii, din cauza cantității mari de oxigen și nitrogen din subteran.

Criticii expediției spun că substanțele folosite de cercetători în explorare, cum ar fi kerosenul, dăunează mediului, în timp ce alții sunt de părere că lacul nici nu ar trebui explorat, ci lăsat în condiții naturale.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Scandal monstru la Survivor România 2022! Faimoșii s-au înjurat ca la ușa cortului: bodyguardul lui...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...