Elizabeth Holmes, considerată „noul Steve Jobs”, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă

Publicat: 19 11. 2022, 14:16
Actualizat: 19 11. 2022, 14:16
Elizabeth Holmes, considerată „noul Steve Jobs”, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă / Sursa FOTO: flickr.com

Elizabeth Holmes, fondatoarei start-up-ului Theranos, a fost condamnată la puţin peste 11 ani de închisoare pentru fraudă în gestionarea companiei sale care promitea teste de sânge revoluţionare.

Holmes are termen până la 27 aprilie 2023 pentru a-şi începe sentinţa, a declarat judecătorul Edward Davila, care a prezidat extrem de mediatizatul proces al antreprenoarei.

Holmes, vinovată de escrocarea investitorilor săi

În ianuarie 2022 ea a fost găsită vinovată pentru escrocarea investitorilor săi cu milioane de dolari, pe care i-a minţit cu privire la progresul real al companiei Theranos. Elizabeth Holmes, în vârstă de 38 de ani, a obţinut aproape un miliard de dolari după ce a lansat în 2003, pe când avea doar 19 ani, un start-up care a promis că va reuşi să efectueze analize de sânge complete folosind doar câteva picături din sângele pacientului.

„Îmi asum, în faţa voastră, responsabilitatea pentru Theranos. Am iubit Theranos. A fost munca vieţii mele”, a declarat ea în sala de judecată, plângând, chiar înainte de pronunţarea sentinţei. „Sunt devastată de eşecurile mele. Nu a trecut o zi în ultimii ani în care să nu fi fost profund atinsă de ceea ce au trecut oamenii din cauza greşelilor mele”, a adăugat ea, potrivit The Guardian.

La sosirea la Tribunalul din San Jose, California, Elizabeth Holmes a fost însoţită de părinţii şi partenerul ei. Procuratura ceruse 15 ani de închisoare şi ca ea să returneze 800 de milioane de dolari victimelor fraudei puse la cale. Apărarea a pledat, însă, pentru o pedeapsă maximă de un an şi jumătate. La finalul procesului, avocatul ei a spus că va face recurs. Potrivit judecătorului Davila, suma pe care Holmes va trebui să o returneze investitorilor va fi decisă la o dată ulterioară.

„Țeapa” Theranos

Compania Theranos a promis să schimbe radical testarea sângelui, motiv pentru care valoarea sa de piaţă a crescut accelerat până la circa 9 miliarde de dolari. Tehnologia promisă ar fi permis efectuarea a sute de teste pe doar câteva picături de sânge.

Bula s-a spart datorită unui avertizor de integritate şi a investigaţiilor jurnalistice, efectuate iniţial de Wall Street Journal.

Unii observatori văd în acest scandal exemplul perfect al aspectelor negative ale culturii hiper-mediatizării din Silicon Valley.