Elizabeth Holmes, de la vizionara din Silicon Valley, la condamnarea pentru fraudă. Tânăra, asemuită cu Steve Jobs, riscă 80 de ani de închisoare

Elizabeth Holmes, de la vizionara din Silicon Valley, la condamnarea pentru fraudă. Tânăra, asemuită cu Steve Jobs, riscă 80 de ani de închisoare
Elizabeth Holmes / Sursa: Profimedia
Publicat: 04/01/2022, 15:32

O instanță a Statelor Unite a găsit-o pe Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei Theranos – un startup care promitea revoluționarea testelor de sânge – vinovată de fraudarea investitorilor și a condamnat-o în cazul a patru dintre cele 11 capete de acuzare ale procurorilor.

Americanca, acum în vârstă de 37 de ani, a fost condamnată, luni, pentru fraudarea investitorilor și conspirație, dar a fost achitată pentru alte trei capete de acuzare privind fraudarea pacienților care au plătit pentru teste de la Theranos, dar și un altul legat de conspirație. Juriul nu a reușit să ajungă la o decizie privind alte trei capete de acuzare privind alți investitori individuali, relatează Reuters.

Ascensiunea tinerei de la 19 ani

Elizabeth Holmes, devenită miliardară până la vârsta de 30 de ani, a aflat cu o atitudine calmă verdictul de luni, dar o dată la care se anunță oficial condamnarea nu a fost încă stabilită.

Procurorii susțin că Elizabeth Holmes a escrocat investitori privați, între 2010 și 2015, convingându-i că micile aparate Theranos pot face o serie de analize de sânge dintr-o singură picătură de sânge, după numai o înțepătură într-un deget.

Elizabeth Holmes și-a dobândit faima în Silicon Valley după ce a înființat startup-ul Theranos la numai 19 ani – în 2003 – și a început să fie recunoscută pentru închinația ei de a imita stilul vestimentar al lui Steve Jobs, cu bluze negre pe gât, și de a-și cultiva astfel asemănarea cu cofondatorul Apple. A atras persoane notorii ca investitori, printre care Rupert Murdoch, dar și membri în consiliul de administrație. În 2015, pe când avea 30 de ani, averea ei netă era estimată la 4,5 miliarde de către Forbes.

Ea riscă o comdamnare de 80 de ani la închisoare, potrivit Reuters, conform verdictului anunțat de judecătorul Edward Davila, de la o instanță federală districtuală, dar cel mai probabil va primi o condamnare mai mică.

Holmes a fost acuzată de înșelarea pacienților cu privire la acuratețea rezultatelor testelor de sânge, dar a fost achitată pentru acest cap de acuzare. Este probabil că fosta femeie de afaceri va ataca acest verdict, dar nici avocații ei, nici reprezentanții procurorilor nu au răspuns întrebărilor presei pe acest subiect.

Șapte zile de deliberări

Jurații au venit cu acest verdict în fața instanței după șapte zile de deliberări. Acest caz a scos la lumină încercarea eșuată a companiei Theranos de a revoluționa analizele de laborator. Potrivit procurorilor, compania se baza, în secret, pe aparatele convenționale fabricate de Siemens pentru a face testele promise.

Theranos s-a prăbușit după ce Wall Street Journal a publicat o serie de articole care sugerau că aparatele sale aveau deficiențe și erau inexacte. Elizabeth Holmes a fost pusă sub acuzare în 2018, alături de directorul executiv Ramesh Balwani, poreclit Sunny, care îi fusese și partener de viață. Și el, ca și Elizabeth Holmes, a pledat nevinovat, dar va fi judecat la o dată ulterioare.

În timpul procesului de la instanța din San Jose, California – una dintre cele 94 de curți districtuale din SUA – proces care a început în luna septembrie, jurații au ascutat declarațiile mai multor martori – foști angajați ai companiei, care și-au dat demisiile după ce au văzut problemele privind tehnologia folosită.

Ea a fost achitată în ceea ce privește fraudarea pacienților, după ce avocații au argumentat că nu existau date statistice care să arate că erorile se produceau atât de des, astfel încât să afle acuzata că testele nu erau exacte.

Investitorii care au depus mărturie au spus în fața instanței că ea ar fi făcut o serie de afirmații înșelătoare despre companie, inclusiv că aparatele ar fi folosite de Armata SUA.

Potrivit procurorilor, dacă ar fi spus adevărul, atât investiorilor, cât și pacienților, compania ei nu ar fi atras niciodată fondurile necesare sau veniturile obținute.

„A ales să facă fraudă în loc să piardă afacerea, a ales să fie necinstită”, ceea ce este o infracțiune, a spus procurorul de caz în fața instanței, potrivit Reuters.

În apărarea sa, Elizabeth Holmes a spus că nu a vrut să înșele pe nimeni, iar directorii laboratoarelor erau responsabili de calitatea testării.

În pledoaria finală, avocatul apărării a afirmat că acuzata nu era motivată de o sete de bani, ci mai degrabă credea că „construiește o tehnologie care va schima lumea”. „Știți că escrocii dau bir cu fugiții la primul semn de probleme. Ea a căzut când nava ei s-a scufundat”, a conchis avocatul.

Despre mărirea și decăderea ei, jurnalistul de investigații John Carreyrou de la The Wall Street Journal a scris o carte, iar HBO a realizat și difuzat un documentar de lung metraj.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani