Elveția ia măsuri dure: Pacienții sunt internați la ATI doar dacă semnează un formular referitor la reanimare! Explicațiile unui medic român stabilit în „statul neutru”

Publicat: 24 11. 2020, 12:06
Actualizat: 24 11. 2020, 12:17
Elveția ia măsuri dure: Pacienții sunt internați la ATI doar dacă semnează un formular referitor la reanimare! Explicațiile unui medic român stabilit în „statul neutru” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Autoritățile sanitare din Elveția pun în aplicare un plan care ni s-ar putea părea extrem de dur – internarea în spital se face doar dacă pacienții sau aparținătorii semnează un formular referitor la reanimare, astfel încât medicii să știe de la bun început dacă pacienții doresc o astfel de procedură sau nu.

În contexul pandemiei de coronavirus, autoritățile sanitare din Elveția au impus acest lucru cu scopul de a reduce presiunea pe secțiile ATI. Astfel, instrucțiunile lăsate de pacient prin semnarea formularului îi vor ajuta atât pe medici, cât și pe rude.

De cealaltă parte, unele organizații pentru vârstnici susțin că acest apel este unul excesiv.

Medic român stabilit în Elveția: „Dacă persoanele ajung la terapie intensivă, a devenit o obligație să spui clar acest lucru”

„Este vorba despre dispoziții de sfârșit de viață, este un formular care se trimite familiilor și persoanelor în vârstă în care să menționeze dacă, în caz de reanimare, doresc să fie reanimate. Regulile se aplică și pentru pandemie. Dacă persoanele ajung la terapie intensivă, a devenit o obligație să spui clar acest lucru. Ține de pragmatism, săptămâna trecută, locurile la ATI erau extrem de limitate, pacienții erau duși cu elicopterul dintr-un spital în altul și trebuiau să spună dacă acceptă sau nu cî nu vor fi reanimați în caz de necesitate. Acum, situația s-a mai relaxat, deoarece este carantină în fiecare canton. Este un pragmatism elvețian. În Elveția există societăți – una dintre ele se numește Exit – unde se plătește o sumă forfetară, iar persoana poate fi chemată într-un moment al vieții și să ceară o injecție letală, este vorba despre sinuciderea asistată. Aceste societăți sunt în Elveția de peste 20 de ani, este o noțiune acceptată public la un moment dat. Îți poți decide soarta și că, dată fiind starea înainte de a fi internat, preferi ca în cazul că ai nevoie de reanimare să nu fii reanimat”, a povestit medicul Alexandru Dobrionov, pentru Digi24.

Medicul stabilit în Elveția a precizat că aceste reguli au fost stabilite înainte de pandemia de coronavirus.

„Am fost pus în fața faptului”

De asemenea, acesta a povestit pentru sursa citată că a fost pus la rândul său într-o asemenea situație atunci când mama sa a trebuit să fie internată din cauza unei probleme de sănătate.

„Este o stare emoțională foarte dificilă, am fost pus în fața faptului, nu avea o boală la care se putea aștepta o reanimare, dar mi s-a spus că poate lua CoOVID sau să facă o complicație în spital și trebuie să dea un răspuns clar, altfel nu va fi internată. L-am rugat să mă lase să mă gândesc, am vorbit cu tatăl meu, m-am simțit foarte rău. Este foarte greu de decis așa ceva”,  a afirmat medicul român.

Elveția ia măsuri dure: Pacienți sunt internați la ATI doar dacă semnează un formular referitor la reanimare! Explicațiile unui medic român stabilit în „statul neutru” / Sursă FOTO: Dr. Dobrinov Alexandre – Facebook